Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Στο τραπέζι το πρόβλημα του HIV/AIDS στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Στο τραπέζι το πρόβλημα του HIV/AIDS στην Ελλάδα

Κοινό πρωτόκολλο προτείνουν ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της Τοξικομανίας (EMCDDA), επισκέφθηκε τη χώρα μας 28 και 29 Μαΐου με αντικείμενο την αξιολόγηση του προβλήματος της HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες συζήτησαν με τους Έλληνες ομολόγους τους τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλα και πρόσφατα αποτελέσματα μοριακών αναλύσεων σχετικά με την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και στις ευπαθείς ομάδες ατόμων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με το ελληνικό σύστημα υγείας και τις αλλαγές που έχουν επέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες επισήμαναν ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αύξηση της συχνότητας της HIV λοίμωξης αφορά κυρίως τους άνδρες που έχουν ερωτική επαφή με άλλους άνδρες, καθώς και τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Συμφώνησαν με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, τόσο από τους κυβερνητικούς όσο και από τους μη-κυβερνητικούς φορείς, τονίζοντας παράλληλα την απόλυτη ανάγκη για επαρκή συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, των συναρμόδιων φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ.

Τόνισαν δε, ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους κοινό πρωτόκολλο και κώδικας δεοντολογίας προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση των μέτρων που λαμβάνονται και να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πληθυσμούς.

Σκοπός της επίσκεψης των ευρωπαϊκών φορέων στη χώρα μας, η οποία διοργανώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΟΚΑΝΑ, ήταν η παροχή στοιχείων για την επικείμενη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα «AIDS και άλλα μεταδοτικά νοσήματα σε ευπαθείς και περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού στην Ευρώπη: Μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών», την οποία θα διοργανώσει το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.