Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Άντρας ζει τέσσερις μήνες χωρίς καρδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ιατρικό «θαύμα» στην Τσεχία.

Ο μοναδικός στην κυριολεξία... άκαρδος άνθρωπος ζει στην Τσεχία. Πρόκειται για τον 37χρονο πυροσβέστη Γιάκουμπ Χάλικ ο οποίος είναι ο πρώτος άνθρωπος που επιβιώνει εδώ και τέσσερις μήνες χωρίς καρδιά!

Στη θέση της τελευταίας, οι γιατροί δεν έχουν τοποθετήσει μηχανική καρδιά αλλά δύο αντλίες χωρίς βαλβίδες (για να αποφευχθούν οι θρομβώσεις), οι οποίες στέλνουν το αίμα στην αορτή και στους πνεύμονες χωρίς παλμική ροή!

Όπως επισημαίνει ο χειρουργός Γιαν Πιρκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρωτοποριακή επέμβαση, «είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει ασθενής να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς».

Ο Τσέχος γιατρός -ο οποίος έχει μετατραπεί σε πραγματικό «σταρ» στην πατρίδα του- εξηγεί ότι η περίπτωση του Χάλικ ήταν εξαιρετικά περίπλοκη αφού είχε διαγνωστεί με κακοήθη όγκο στο ζωτικής σημασίας όργανο, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία μια μεταμόσχευση.

Όπως τονίζει, η μεταμόσχευση ενός οργάνου προϋποθέτει τη λήψη ισχυρών φαρμάκων -με στόχο την αποδοχή του ξένου οργάνου από τον οργανισμό του ασθενούς- τα οποία όμως έχουν μεγάλες πιθανότητες να πολλαπλασιάσουν τα κακοήθη κύτταρα.

Κατά συνέπεια, ο Χάλικ θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει με τις αντλίες στη θέση της καρδιάς έως ότου οι γιατροί διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μετάσταση και άρα ότι μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας, η αναμονή για τον Χάλικ ενδέχεται να κρατήσει από έξι έως και εννέα μήνες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, ο Πιρκ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του πυροσβέστη, καθώς, όπως επισημαίνει, ο ασθενής δείχνει να ανταποκρίνεται πολύ καλά στις νέες συνθήκες, ενώ υπενθυμίζει πως η μοναδική περίπτωση στην οποία έχει επιχειρηθεί η χρήση παρόμοιας τεχνικής αφορούσε σε έναν άνδρα στο Τέξας των ΗΠΑ ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση.

Μοναδική... ενοχλητική τεχνική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι ο Χάλικ πρέπει να κουβαλάει μαζί του τις μπαταρίες που δίνουν «ζωή» στις αντλίες που αιματώνουν τον οργανισμό του και οι οποίες πρέπει να επαναφορτίζονται κάθε 8 με 12 ώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.