Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για δικαστικές προσφυγές των αναπήρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τη δυνατότητα υποβολής προσφυγών αναπήρων συμπολιτών μας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Πολιτείας με τις διεθνείς διατάξεις για τα δικαιώματά τους δίνει η κύρωση από τη Βουλή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και του συνοδευτικού Προαιρετικού Πρωτοκόλλου. ‘Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ικανοποιείται ένα χρόνιο και εύλογο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για το οποίο η παράταξή μας επέμενε συστηματικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο’, τόνισε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα.

Στο εξής η σχετική Διεθνή Σύμβαση και το συνοδευτικό Προαιρετικό Πρωτόκολλο που έχει συνυπογράψει η χώρα μας από το 2007 αποτελεί τμήμα της ελληνικής νομοθεσίας αποκτώντας υποχρεωτικό χαρακτήρα και καθιστώντας δυνατή την εφαρμογή της. Με την πράξη αυτή τα ΑμεΑ και οι φορείς τους αποκτούν ‘αγώγιμα δικαιώματα’ στα εθνικά και διεθνή δικαστήρια για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα υποβολής προσφυγών για την έλλειψη συμμόρφωσης της Πολιτείας με τις διεθνείς διατάξεις για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Με τη σύμβαση δημιουργείται μεταξύ άλλων υποχρέωση λήψης μέτρων για την προάσπιση των δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών με αναπηρία, για την εξάλειψη των εμποδίων της προσβασιμότητας σε κτίρια και χώρους δημόσιας συνάθροισης, καθώς και για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στο σύστημα υγείας και στην αγορά εργασίας. Τονίζεται επίσης η υποχρέωση παροχής κατάλληλων και προσιτών υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας με έμφαση στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους με αναπηρία.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η πρόβλεψη του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου με την οποία αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα της Επιτροπής των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ να δέχεται και να εξετάζει αναφορές ατόμων ή ομάδων ατόμων που ισχυρίζονται ότι είναι θύματα παραβίασης των διατάξεων της Σύμβασης από ένα Συμβαλλόμενο Κράτος.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η κα Τσουμάνη ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος στον εθνικό συντονιστικό μηχανισμό που θα ιδρυθεί ή θα οριστεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους που τα στηρίζουν υπολογίζονται περίπου στο 1 εκατομμύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.