Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Έρχονται λουκέτα σε δημόσια νοσοκομεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πρόταση της τρόικας για το κλείσιμο περισσότερων από 35 μονάδων
.
Σχέδιο μείωσης των δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων κατά 30% δέχθηκε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά κ. Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Σε συνάντηση που είχε πριν από δέκα ημέρες με εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Παπαδήμος δέχθηκε εισήγηση για δραστική περικοπή του κόστους υγείας και για το κλείσιμο περισσότερων από 35 μονάδων από τις συνολικά 126 που λειτουργούν πανελλαδικά.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Μπομπ Τράα έχει εκφράσει την άποψη πως ο προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί σημαντικά εάν υπάρξει μια τέτοια δράση, η οποία ενδέχεται να αποδώσει στα δημόσια ταμεία άνω των 4 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο σχέδιο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χαρτιά, έχει εκφραστεί η άποψη πως θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υγείας, η οποία δεν θα είναι πια τόσο δημόσια όσο την φανταζόμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας ή στις επεμβάσεις από τους ασφαλισμένους ως άμεση όμως αμοιβή, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα κάθε μονάδα να έχει ξεχωριστό μάνατζμεντ με υποχρεωτική απόδοση «λογαριασμού» τζίρων και κερδών στο τέλος κάθε χρήσης.

Παράλληλα έχει συζητηθεί το θέμα να μην τοποθετούνται πολιτικά στελέχη στις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά μόνο μάνατζερ οι οποίοι και θα φέρνουν αποτελέσματα αλλά και η δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης των προμηθειών και αναγκών λειτουργίας όλων των μονάδων.

Στα σχέδια είναι κάθε μονάδα που θα είναι ζημιογόνος για πάνω από ένα συγκεκριμένο διάστημα, να κλείνει ή η διοίκησή της να αλλάζει αυτόματα. Κοινώς το σχέδιο αναφέρει πως η δημόσια υγεία θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα.

Από τη μεριά του ο κ. Παπαδήμος έχει διαμηνύσει πως ευθύνη για όλο αυτόν τον σχεδιασμό θα έχει η επόμενη κυβέρνηση αν και επί της ουσίας δείχνει να έχει συμφωνία με τις θέσεις του Ολλανδού επιτρόπου κ. Τράα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.