Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο το τεστ ΠΑΠ;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η εξέταση που σώζει.

Τo test Παπανικολάου ή test Pap όπως συνηθίζεται να λέγεται είναι μία εξέταση στην οποία ο κυτταρολόγος εξετάζει στο μικροσκόπιο τα κύτταρα του τραχήλου, του ενδοτραχήλου αλλά και του κόλπου για την έγκαιρη ανεύρεση άτυπων μορφών κυττάρων.

Είναι μία εξέταση που επιβάλλεται να κάνουν όλες οι γυναίκες με την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής και να επαναλαμβάνουν στην συνέχεια ανά έξι έως δώδεκα μήνες ή και νωρίτερα αν τους το συστήσει ο Γυναικολόγος τους.

Η λήψη του test Pap πρέπει να γίνεται από γυναικολόγο, που έχει εκπαιδευτεί όχι μόνο στο να κάνει την σωστή λήψη του επιχρίσματος αλλά επιπλέον κατά την διάρκεια της λήψης του test να μπορεί να αναγνωρίσει και οτιδήποτε παθολογικό συνυπάρχει στα έξω γεννητικά όργανα, τον κόλπο αλλά και τον τράχηλο ενώ με την γυναικολογική εξέταση μπορεί να ψηλαφήσει και να αναγνωρίσει κάποιο ευμέγεθες μόρφωμα ή να διαγνώσει κάποια φλεγμονή όπως πχ εξαρτηματίτιδα.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι προσφορές από διάφορα διαγνωστικά κέντρα όπου έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, προσωπικό που δεν είναι εκπαιδευμένο ειδικά πάνω σ’ αυτήν την λήψη, ούτε φυσικά είναι Γυναικολόγοι, που μπορούν να διακρίνουν συνυπάρχουσα παθολογική κατάσταση, προβαίνουν σε λήψη test Pap με την αντίστοιχη επίπτωση στην ολοκληρωμένη εξέταση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα διαγνωστικά κέντρα απλά δίνουν αποτελέσματα εξετάσεων. Στην περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος, το προσωπικό δεν μπορεί ούτε να αξιολογήσει αλλά και ούτε να εξηγήσει στην γυναίκα το αποτέλεσμα ενός παθολογικού test Pap, ή να της προτείνει την ενδεικνυόμενη θεραπευτική λύση, όπου και αν αυτή χρειάζεται.

Το test Pap δεν αντικαθιστά την γυναικολογική εξέταση, που μόνο ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει. Κάθε γυναίκα στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου οφείλει να προγραμματίζει μία επίσκεψη στον γυναικολόγο της, όπου θα γίνεται η ορθή λήψη του test Pap, η απαραίτητη γυναικολογική εξέταση και ο έγχρωμος διακολπικός υπέρηχος και Doppler μήτρας και ωοθηκών, που μπορεί να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις στις ωοθήκες. Αρκετές γυναίκες παραμελούν την συστηματική τους παρακολούθηση από τον γυναικολόγο τους πιστεύοντας πως αφού οι ίδιες νιώθουν υγιείς, αρκεί η διενέργεια ενός test Pap αποκλειστικά για να τους πιστοποιήσει την ισχύ της πεποίθησής τους.

Η υγεία όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι εύκολα αντιληπτό από όλους πως όπου υπάρχουν εκπτώσεις στην τιμή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνυπάρχουν εκπτώσεις και στην ποιότητα. Όσο πιο γρήγορα ανακαλυφθεί ένα πρόβλημα, τόσο μικρότερο είναι το κόστος αντιμετώπισής του αλλά και ο αντίκτυπός του στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή μίας γυναίκας. Η επιλογή δηλαδή ενός διαγνωστικού κέντρου, που διαθέτει σε προσφορά ένα test Pap είναι μια «φθηνή» λύση, που σε βάθος χρόνου όμως αποδεικνύεται πολύ πιο ακριβή από την ενδεδειγμένη, την επίσκεψη δηλαδή σε έναν γυναικολόγο. Κάθε γυναίκα αξίζει το καλύτερο και είναι στην διακριτική της ευχέρεια να το προσφέρει στον εαυτό της.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ, MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός - Γυναικολόγος - Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.