Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το παιδί που έγινε... πορτοκαλί!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Φωτογραφίες από τον μικρό που δεν μεταβολίζει την καροτίνη.

Η κατανάλωση καρότων μπορεί να βοηθά τον Λίο Μπάρνετ να βλέπει καλά αλλά κάνει επίσης το χρώμα του δέρματός του… πορτοκαλί!

Ο τρίχρονος πιστεύεται πως είναι ο μόνος άνθρωπος στη Βρετανία που πάσχει από μία ασθένεια που εμποδίζει το σώμα του από το να μεταβολίσει την καροτίνη, την ουσία που δίνει στα τρόφιμα, όπως τα καρότα, το πορτοκαλί χρώμα.

Όταν η ουσία συσσωρεύεται, το δέρμα του μικρού γίνεται πορτοκαλί.

Η μητέρα του αναγκάστηκε να τον βάλει σε αυστηρή δίαιτα από την οποία αποκλείονται όλες οι τροφές που περιέχουν καροτίνη.

Για πρώτη φορά πρόσεξε το πρόβλημα του παιδιού όταν ο Λίο ήταν έξι μηνών. «Έπαθε πνευμονία, κινδυνέψαμε να τον χάσουμε. Έπαθε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και νομίζαμε πως το πορτοκαλο-κίτρινο χρώμα του οφειλόταν σ’ αυτό. Αλλά, ένα μήνα μετά παρέμενε ακόμα πορτοκαλί…», λέει η 40χρονη.

Ένας ειδικός της είπε να μην του δίνει καθόλου πορτοκαλί φαγητά αλλά δεν υπήρξε καμία διαφορά. Στη συνέχεια οι γιατροί έκαναν εξετάσεις αίματος κι έτσι ανακάλυψαν πως του έλειπε ένα ένζυμο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να μην μπορεί να μεταβολίσει την καροτίνη σε βιταμίνη Α που ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «hyper-beta carotenemia».

Η καροτίνη είχε συσσωρευτεί σε τέτοιο βαθμό στον οργανισμό του που το χρώμα του παρέμενε πορτοκαλί παρότι δεν κατανάλωνε πια πορτοκαλί τροφές. Τελικά με τον καιρό το χρώμα του επανήλθε στο φυσιολογικό.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.