Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκινά η απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δημιουργείται ενιαίο μητρώο για την αποφυγή αναπήρων «μαϊμού».

Ξεκινά σήμερα η απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και η δημιουργία ενιαίου μητρώου, με τα οποία το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να βάλει «φρένο» σε φαινόμενα «μαϊμού αναπήρων».

Στο υπουργείο η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδομάτων προνοιακής μορφής σε μη δικαιούχους είναι πολύ μεγάλη, είπε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι μεγάλη είναι και η λίστα των υποθέσεων που έχουν φύγει για την Εισαγγελία.

Σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει οικογένεια η οποία χρησιμοποιώντας μία φορά τα χαρτιά της αναπηρίας, παίρνει 7 φορές το επίδομα.

«Ένας είναι ο ασθενής» είπε ο κ. Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων αποκλείει όσους μέχρι σήμερα ελάμβαναν παράνομα επίδομα.

«Οι πολλαπλώς εγγεγραμμένοι δεν θα προσέλθουν», είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος δεν σταματά εδώ. «Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, μπορούμε να στοχεύσουμε ελέγχους. Εάν δηλαδή ξέρουμε πως μια ασθένεια υπάρχει και εμφανίζεται στο 0,5% του πληθυσμού και σε μια περιοχή έχουμε το 5% του πληθυσμού, είναι απολύτως βέβαιο πως εκεί προηγήθηκε μια διαδικασία φαλκίδευσης των διαδικασιών του νόμου».

Η απογραφή πραγματοποιείται μόνο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, όσων το επώνυμο ξεκινά:

από Α έως Ι, θα απογραφούν από αύριο μέχρι 15-02-2012

από Κ έως Ο, θα απογραφούν από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012

από Π έως Ω, θα απογραφούν από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012

Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα, είπε ο υφυπουργός.

«Με τη διαδικασία που ακολουθούμε, είναι βέβαιο ότι τα χρήματα τα οποία ξοδεύει σήμερα η Πολιτεία για τα προνοιακά επιδόματα, θα μειωθούν, και αυτό όχι γιατί θα μειώσουμε το επίδομα προς το συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, αλλά γιατί με τη λειτουργία της βάσης του Μητρώου, θα βγάλουμε απ' έξω αυτούς που δεν θα δικαιούνται», επισήμανε ο κ. Μπόλαρης.

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα είτε περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που ακολουθεί:

1. Βαριάς αναπηρίας

2. Βαριάς νοητικής καθυστέρησης

3. Εγκεφαλικής παράλυσης

4. Κώφωσης

5. Κίνησης

6. Παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων

7. Παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων Δημοσίου

8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης

9. Τυφλότητας

10. Νόσου του Χάνσεν

11. Απροστάτευτων Ανηλίκων

12. Ομογενών

13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ

14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).


Για περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις δείτε το ακόλουθο θέμα: 

Πηγή: http://www.newsbeast.gr




Το σχόλιό μας: Βέβαια κανείς δεν αποκλείει το ότι αν τελικά γίνει η απογραφή και ξέρουν ποιοι και πόσοι είναι, ως επόμενο βήμα να επιλέξουν πως πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια καταβολής των επιδομάτων. Στις εποχές που ζούμε είναι όλα ανοιχτά. Δεν κυνηγάνε πάντως  οι αρμόδιοι μόνο τους λεγόμενους "μαϊμού" αναπήρους, επόμενος στόχος είναι άτομα με αναπηρία που όμως δεν λαμβάνουν απολύτως νόμιμα και με όλους τους κανόνες και τα κριτήρια τα επιδόματα. Το τελευταίο βήμα θα είναι να ζητήσουν όλα τα λεφτά που έπαιρναν παράνομα πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.