Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΑΜΕΑ: ανησυχούν πως η απογραφή είναι το πρώτο βήμα για νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σε μια νέα ταλαιπωρία θέτει η κυβέρνηση τους ανάπηρους, ζητώντας αυτή τη φορά να γίνει μια νέα απογραφή όσων παίρνουν τα περιβόητα προνοιακά επιδόματα. Η απογραφή θα ξεκινήσει τη 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου και αν οι δικαιούχοι δεν απογραφούν θα τους κοπεί το προνοιακό επίδομα. Επίσημα η απογραφή γίνεται για να συσταθεί το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία στο αναπηρικό κίνημα πως αυτό θα είναι η αρχή για νέες περικοπές. Ήδη κυκλοφορούν σενάρια περί επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων, τεκμηρίων κλπ., για τη καταβολή προνοιακού επιδόματος.

Η νέα απογραφή και η νέα ταλαιπωρία έρχεται, ενώ ακόμα συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρίες για την πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας τους, από τα Κέντρα Πιστοποίησης Ποσοστού Αναπηρίας (ΚΕΠΠΑ). Στη Καβάλα για παράδειγμα από τη 1η Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕΠΠΑ, έχουν υποβάλλει αιτήσεις 1.000 περίπου άτομα και μέχρι τώρα έχουν περάσει μόλις 100 με 110 άτομα από τις επιτροπές. Δεν είναι μόνο ο κυκεώνας των δικαιολογητικών που θα πρέπει να καταθέσουν είναι και ο τρόπος αξιολόγησής τους από τις επιτροπές. Για παράδειγμα η τελευταία επιτροπή που έγινε πριν λίγο διάστημα στο ΚΕΠΠΑ της Καβάλας, αφορούσε κατάκοιτους και τους υποχρέωσαν να έρθουν με ασθενοφόρα και φορεία στο υποκατάστημα του ΙΚΑ για να τους δουν οι γιατροί της επιτροπής!!!

Η νέα απογραφή


Τώρα με την απογραφή για το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών, ζητάνε και πάλι δεκάδες δικαιολογητικά από τους ανάπηρους – δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Η απογραφή θα γίνεται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου αν κάποιος δεν απογραφεί χάνει το επίδομα, ενώ αν δηλώσει ψευδή στοιχεία, θεωρείται ποινικό αδίκημα. Μετά το τέλος της απογραφής ο δικαιούχος θα λάβει έναν κωδικό αριθμό απογραφής.

Η προσέλευση των δικαιούχων στα ΚΕΠ για απογραφή θα γίνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με βάση το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους. Έτσι:
1) για τους δικαιούχους που το επώνυμό τους ξεκινά από Α έως Ι, η απογραφή θα γίνει από 01.02.2012 έως 15.02.2012,
2) για τους δικαιούχους που το επώνυμό τους ξεκινά από Κ έως Ο, η απογραφή θα γίνει από 15.02.2012 έως 29.02.2012,
3) για τους δικαιούχους που το επώνυμό τους ξεκινά από Π έως Ω, η απογραφή θα γίνει από 01.03.2012 έως 16.03.2012.

Έντονη ανησυχία


Ο Μάκης Κρεμμύδας πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη νέα ταλαιπωρία που υφίστανται οι ανάπηροι, με την λεγόμενη απογραφή. Όπως είπε έχουν περάσει πολλές φορές επιτροπές, περνούν τώρα από τα ΚΕΠΠΑ και ξανά τα ίδια… Ο πρόεδρος τόνισε πως υπάρχουν πλήρη τα στοιχεία τους στις Εφορίες και θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών να τα δώσει στο υπουργείο Εργασίας χωρίς να χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία και τα πάρα πολλά δικαιολογητικά που ζητούνται.

«Μπαίνουμε στη διαδικασία να αποδείξουμε ότι είμαστε άποροι και όχι ανάπηροι με τα πολλά δικαιολογητικά που ζητάνε. Άνθρωποι με διάφορες αναπηρίες θα δυσκολευτούν πολλοί για να συγκεντρώσουν όλα αυτά τα δικαιολογητικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα δικαιολογητικά που ζητάνε και γενικότερα σενάρια που παίζουν, ο Μάκης Κρεμμύδας εκφράζει τη πεποίθηση πως όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία και σκοπός είναι μετά την απογραφή, να βάλουν διάφορα κριτήρια εισοδηματικά κλπ., με μοναδικό στόχο να περικόψουν προνοιακά επιδόματα. Αυτή τη περίοδο είναι πάρα πολλοί οι ανάπηροι που τους έχει κοπεί εδώ και μήνες η σύνταξη και το επίδομα και περιμένουν πότε θα περάσουν από τις επιτροπές του ΚΕΠΠΑ να πιστοποιήσουν τα ποσοστά αναπηρίας για να τα ξαναπάρουν. Η διαδικασία προχωρά με ρυθμούς χελώνας και όπως είπε «δεν θα προλάβουν κάποιοι καν να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΠΑ, αφού με τα κριτήρια εισοδηματικά κλπ., που θα έχουν βάλει, θα έχουν κοπεί πριν από το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.