Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση των ανταποδοτικών τελών στο Δήμο Βόλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μείωση των ανταποδοτικών τελών του ενιαίου Δήμου Βόλου στο γενικό τιμολόγιο κατά 2,03% και συνολικά, με το κοινωνικό τιμολόγιο, κατά 3,14%, εισηγείται η Δημοτική Αρχή Βόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2012.

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή προωθεί την επιβολή τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, όπως π.χ. στη ΔΕΗ για τους στύλους, στον ΟΤΕ για τα ΚΑΦΑΟ, στις Τράπεζες για τα ΑΤΜ κ.λ.π.

Στην προσπάθειά της η Δημοτική Αρχή να στηρίξει αποφασιστικά τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εισηγείται ένα τολμηρό και προωθημένο κοινωνικό τιμολόγιο, αξιοποιώντας και το νομολογιακό κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί σ’ ένα περιορισμένο αριθμό Δήμων. Έτσι, όχι μόνο επεκτείνει σε όλες τις δημοτικές ενότητες το κοινωνικό τιμολόγιο που εφαρμοζόταν σε ορισμένες δημοτικές ενότητες (άποροι, ορισμένες κατηγορίες ΑμεΑ, πολύτεκνοι), αλλά εντάσσει σε κοινωνικό τιμολόγιο και άλλες κατηγορίες (υπόλοιπες κατηγορίες ΑμεΑ, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες).

«Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την κοινωνική της ευαισθησία, η οποία εύκολα διακηρύσσεται αλλά δύσκολα γίνεται πράξη», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι «μένει μετέωρη η αφοριστική επιχειρηματολογία ότι αυτή η Δημοτική Αρχή έχει πολιτικές δεσμεύσεις να αυξήσει τη φορολογία για να καλύψει τη μείωση των ΚΑΠ, όπως και οι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές που ορισμένοι επιδιώκουν να ορθώσουν. Άλλωστε, εμείς πρώτοι αντιδράσαμε στη μείωση των ΚΑΠ 2012, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης».

Συνεχίζοντας ο κ. Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι «η Δημοτική Αρχή καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να ορθοποδήσει ο Δήμος με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών, γι’ αυτό και οι πολίτες στηρίζουν το έργο της. Στην προσπάθεια να στήσουμε έναν Δήμο χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, που θα αποκαταστήσει τα δημοκρατικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του θεσμού, έχουν θέση όλοι, με απόλυτο σεβασμό στον ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο των μειοψηφιών».

«Είχαμε να λύσουμε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και επεξεργαστήκαμε άπειρα σενάρια», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου. Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Βόλου που κατατίθεται πρόταση για μείωση των τελών. Έπρεπε να πετύχουμε ταυτόχρονα πολλούς στόχους και να λάβουμε υπόψη μας πολλά και αντιφατικά δεδομένα:

1. Να διασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητα και κάποιες αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό της, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στο καθήκον της για μια καθαρή πόλη.

2. Να λάβουμε υπόψη μας την παρούσα εκρηκτική και κοινωνική συγκυρία.

3. Όχι μόνο να μη δημιουργήσουμε νέα χρέη στον Δήμο, αλλά σταδιακά να εξοφλούνται και χρέη του παρελθόντος στο τομέα της καθαριότητας.

4. Τη μείωση εσόδων στην Υπηρεσία Καθαριότητας, λόγω αλλαγής-μείωσης των τετραγωνικών μέτρων με αφορμή το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και της δυσκολίας εξόφλησης των λογαριασμών, η οποία εκτιμάται ότι το 2012 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη

5. Την ανάγκη σταδιακής σύγκλισης μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου Βόλου ώστε να αίρονται υφιστάμενες αδικίες. από 45 που είναι σήμερα μειώνονται σε 12 και οι κατηγορίες από 11 σε 7».

«Η πρόταση για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών 2012 που επεξεργάστηκε συστηματικά η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ν. Οικονόμου, με τη συνδρομή και της ΑΝΕΒΟ, «αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια σύγκλισης και ενιαιοποίησης του οικιακού τιμολογίου στην πόλη του Βόλου, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται σημαντική στήριξη των επαγγελματιών και βιοτεχνών του Δήμου σε περίοδο γενικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντελεστές από 45 που είναι σήμερα μειώνονται σε 12 και οι κατηγορίες από 11 σε 7», υπογράμμισε η αρμόδια Αντιδήμαρχος.

Όπως τόνισε η κ. Οικονόμου, «ο καθορισμός των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο νέο Δήμο Βόλου, για το οικονομικό έτος 2012, ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, καθώς έπρεπε να ληφθούν υπόψη πολλές και διαφορετικές ως προς το χαρακτήρα τους παράμετροι. Ο προτεινόμενος καθορισμός των ανταποδοτικών τελών, με το δεδομένο της εμπειρίας του 2011 ως προς τις ανάγκες και τη λειτουργία των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παραμέτρους που προκύπτουν και συνοδεύουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών, θα επιτρέψει την παρακολούθηση, με σημαντικό επίπεδο ασφάλειας, της σταδιακής εξέλιξης των σχετικών εσόδων και δαπανών, την επόμενη χρονιά, και την εκτίμηση της απόδοσής τους».

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό τιμολόγιο, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών κοινωνικά ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, στις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες».

Αναλυτικότερα, για το οικονομικό έτος 2012, προτείνεται η μείωση των Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για ειδικές κατηγορίες πολιτών που είναι κατοικοδημότες του νέου Δήμου Βόλου, ως εξής:

1η κατηγορία: Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.


- Άποροι σε κατάσταση πλήρους ένδειας. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) των άπορων πολιτών σε κατάσταση πλήρους ένδειας, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Βόλου.

Ειδικά Δικαιολογητικά:


- Βεβαίωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Βόλου, που πιστοποιεί την οικονομική τους αδυναμία.

2η κατηγορία: Μείωση, σε ποσοστό 50%, των δημοτικών τελών.


α. Άποροι με βιβλιάριο ανασφαλίστου. Μείωση, σε ποσοστό 50%, των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη), των απόρων με βιβλιάριο ανασφαλίστου, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Βόλου.

Ειδικά Δικαιολογητικά:

- Βεβαίωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Βόλου

- Προσκόμιση βιβλιαρίου ανασφαλίστου, από το οποίο αποδεικνύεται η δωρεάν χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

β. Άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω. Μείωση, σε ποσοστό 50%, των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη), των ατόμων με αναπηρία ή των ατόμων που τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, τα οποία έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από 80% και πάνω.

Ειδικά Δικαιολογητικά:

- Πιστοποιητικό από την οικεία Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή ή από την Υγειονομική Επιτροπή του ασφαλιστικού τους φορέα για τους άμεσα ασφαλισμένους, από το οποίο προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

γ. Πολύτεκνες οικογένειες. Μείωση, σε ποσοστό 50%, των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) των πολύτεκνων οικογενειών. Η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα γίνεται εφόσον τουλάχιστον τέσσερα παιδιά είναι ανήλικα, εφόσον το μικρότερο ηλικιακά παιδί δεν έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζει, με προσκόμιση βεβαίωσης φοίτησης σε δημόσια ή αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή.

Ειδικά δικαιολογητικά:

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που αποδεικνύει την πολυτεκνική τους ιδιότητα.

- Βεβαίωση φοίτησης σε δημόσια ή αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή για το μικρότερο ηλικιακά παιδί από 18 ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.

3η κατηγορία: Μείωση, σε ποσοστό 30%, των δημοτικών τελών.


α. Άτομα με αναπηρία από 67% και πάνω. Μείωση, σε ποσοστό 30%, των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη), των ατόμων με αναπηρία ή των ατόμων που τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, τα οποία έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από 67% και πάνω και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ποσού των 12.000 €, προσαυξανόμενο κατά 2.000 € για κάθε παιδί, το οποίο θα αποδεικνύεται από το αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου, από το έτος ένταξης στην ευεργετική ρύθμιση, έτους.
Ειδικά Δικαιολογητικά:

- Πιστοποιητικό από την οικεία Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή ή από την Υγειονομική Επιτροπή του ασφαλιστικού τους φορέα για τους άμεσα ασφαλισμένους, από το οποίο προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

- Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου, από το έτος ένταξης στην ευεργετική ρύθμιση, έτους.

β. Τρίτεκνες οικογένειες. Μείωση, σε ποσοστό 30%, των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) των τρίτεκνων οικογενειών, που έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ποσού των 24.000 €, το οποίο θα αποδεικνύεται από το αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου, από το έτος ένταξης στην ευεργετική ρύθμιση, έτους. Η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα γίνεται, εφόσον το μικρότερο ηλικιακά παιδί δεν έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζει, με προσκόμιση βεβαίωσης φοίτησης σε δημόσια ή αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή.

Ειδικά Δικαιολογητικά:

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που αποδεικνύει την τριτεκνία.

- Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου, από το έτος ένταξης στην ευεργετική ρύθμιση, έτους.

- Βεβαίωση φοίτησης σε δημόσια ή αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή για το μικρότερο ηλικιακά παιδί από 18 ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.

γ. Μονογονεϊκές οικογένειες. Μείωση, σε ποσοστό 30%, των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) των μονογονεϊκών οικογενειών, που έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ποσού των 12.000 ευρώ με ένα παιδί και των 14.000 ευρώ με δύο παιδιά, το οποίο θα αποδεικνύεται από το αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου, από το έτος ένταξης στην ευεργετική ρύθμιση, έτους. Η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα γίνεται, εφόσον το παιδί ή το μικρότερο παιδί δεν έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζει, με προσκόμιση βεβαίωσης φοίτησης σε δημόσια ή αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή.

Ειδικά Δικαιολογητικά:

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που αποδεικνύει τη μονογονεϊκότητα.

- Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου, από το έτος ένταξης στην ευεργετική ρύθμιση, έτους.

- Βεβαίωση φοίτησης σε δημόσια ή αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή για το μικρότερο ηλικιακά παιδί από 18 ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.

Η μείωση των Δημοτικών Τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις προαναφερθείσες κοινωνικά ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες ισχύει, εφόσον:

1. Οι δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι και δημότες Βόλου (εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια του Δήμου Βόλου).

2. Η μείωση αφορά στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε ένα μόνο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

3. Η κατοικία αποδεικνύεται από αντίγραφο του Ε1 ή του συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου ή της άδειας οικοδομής ή του μισθωτηρίου ή του εγγράφου παραχώρησης χρήσης κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου επισήμου εγγράφου.

4. Ο σχετικός λογαριασμός της ΔΕΗ που θα προσκομίζεται, θα πρέπει να εκδίδεται στο όνομα του/της δικαιούχου ή του/της συζύγου ή του ατόμου - μέλους της οικογένειάς του για τις περιπτώσεις των οικογενειών που έχουν ως μέλη τους ή φροντίζουν άτομα με αναπηρία.

5. Η κατηγορία των ατόμων με αναπηρία αφορά σε όλες τις κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.