Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Τα συνηθέστερα λάθη της γυμναστικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αποφύγετέ τα για να μην τραυματίζεστε!
Πολλοί άνθρωποι που πηγαίνουν στα γυμναστήρια ή αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους κάνουν απλά και κοινά λάθη στη γυμναστική με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τραυματισμούς.

Τα λάθη, κατά την διάρκεια της άσκησης, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να σας ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη:

1.Η έλλειψη της προετοιμασίας του οργανισμού για την άσκηση


Το «ζέσταμα» είναι απαραίτητο, διότι προετοιμάζει το μυϊκό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης αυξάνει την ελαστικότητα και τη διασταλτικότητα των μυών και κατά συνέπεια το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Με αυτό τον τρόπο έχουμε κάνει ένα καλό βήμα, ώστε να μην τραυματιστούμε και να γυμναστούμε στη συνέχεια με καλό ρυθμό.

2. Προσοχή στις περιστροφές των γονάτων, του κεφαλιού και της μέσης


Γίνονται συνήθως κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, προκαλώντας τραυματισμούς στους συνδέσμους των περιοχών αυτών. Με τα γόνατα είναι προτιμότερο να κάνουμε ασκήσεις «ημικαθίσματα».

Οι κλίσεις του κεφαλιού να γίνονται στις τέσσερεις κατευθύνσεις και όχι με περιστροφές, έτσι ώστε να αποφεύγουμε την βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Για την μέση, μικρές κάμψεις δεξιά και αριστερά, και όχι περιστροφές, είναι πολύ καλές για τον οργανισμό.

3. Ο ενθουσιασμός οδηγεί συχνά σε μέγιστη επιβάρυνση


Άμεσο αποτέλεσμα είναι ο κάματος και στην συνέχεια το πιάσιμο με μυϊκούς πόνους που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της γύμνασης. Τα βαθιά καθίσματα, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα, καλό θα είναι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.

Προσοχή στις διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδια, είναι πολύ επικίνδυνες για την μέση. Συγκεκριμένα, προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις στην σπονδυλική στήλη και σχεδόν πάντα τραυματισμούς στην οσφυϊκή μοίρα της. Άρα κατά την διάρκεια των διπλώσεων, πρέπει τα πόδια να είναι ανοικτά και ελαφρά λυγισμένα, περίπου όσο το άνοιγμα των ώμων.

4. Λάθος εισπνοές και εκπνοές κατά την διάρκεια της άσκησης

Οι λάθος εισπνοές και εκπνοές κουράζουν και δεν αφήνουν τον ασκούμενο να καταβάλει το μέγιστο της προσπάθειας του. Κατά την διάρκεια του τρεξίματος πρέπει να επιλέγει έναν τρόπο αναπνοής (π.χ. δύο βήματα – δύο εισπνοές, δύο βήματα – δύο εκπνοές) χωρίς να αλλάζει συνεχώς τον ρυθμό του.

Κατά την άρση βαρών θα πρέπει να εκπνέει κατά την φάση της προσπάθειας και να εισπνέει κατά την παύση.

5. Ποτέ προπόνηση μετά από χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ


Τελικά, θα πρέπει κανείς λοιπόν να γυμνάζεται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και ο ελάχιστος χρόνος άσκησης να είναι 30'-40' όταν πρόκειται για αερόβιο πρόγραμμα, ενώ 15'-25' όταν πρόκειται για ασκήσεις δύναμης. Τα γεύματα των ασκουμένων θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, άλατα και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες αλλά και τα λίπη σε ποσοστό 20-25%, είναι πολύ βασικά για τον οργανισμό στην περίοδο της συστηματικής άσκησης.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.