Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Δεν αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Διαβεβαιώσεις Λοβέρδου για το κόστος αγοράς των φαρμάκων.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με το αν θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος αγοράς των φαρμάκων, ήταν ξεκάθαρος και τόνισε ότι αυτό δεν θα συμβεί διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή θα παραμείνει στο 9%.

Παράλληλα ο υπουργός εξήγγειλε μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, καθώς το υπουργείο Υγείας προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μειώνεται κατά 3%, από 18% σε 15%. Όπως διευκρίνισε το ήμισυ από τη μείωση αυτή, θα «κοπεί» από τη λιανική τιμή των φαρμάκων και το άλλο 1,5% θα «προέλθει» από την αύξηση στο rebate (είδος έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία) σε όσους φαρμακοποιούς κάνουν τζίρο πάνω από 40.000 ευρώ μηνιαίως.

Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε για νέο διορθωτικό δελτίο τιμών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με στόχο, όπως είπε, τη μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να την καρπωθούν οι πολίτες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία και όχι κάποιος άλλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι μειώνεται σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ ο στόχος παραμένει και για το 2012 να ελεγχθεί και να φτάσει τα επίπεδα του 2004.

Ο υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά τη δυνατότητα του συνόλου των γιατρών να συνταγογραφούν ανεξάρτητα από το εάν έχουν σύμβαση ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ.

Θα μπορούν όλοι να συνταγογραφούν, ακόμα και στο ιατρείο τους, με την προϋπόθεση να ενταχθούν στο ενιαίο σύστημα συνταγογράφησης και να ελέγχονται, τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίσεις για το νέο τρόπο συνταγογράφησης έδωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μίλησε για κοινό συνταγολόγιο που θα έχουν όλα τα ταμεία υγείας της χώρας, ανεξάρτητα από το αν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ ή όχι.

Όπως εξήγησε, όλοι οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους ένα κοινό συνταγολόγιο το οποίο έχει φτιαχτεί στα πρότυπα του συνταγολογίου του ΙΚΑ. Το κοινό συνταγολόγιο για όλους, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των γιατρών, κατέληξε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Α. Λοβέρδος εξήγησε ότι αρμόδιος για να τις πιστοποιεί είναι ο ΕΟΦ. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις επειδή ενδεχομένως οι εταιρείες δεν παραδίδουν τα φάρμακά τους, θα δίδονται -όπως είπε- οδηγίες στους φαρμακοποιούς να τα υποκαθιστούν με φάρμακα άλλης εταιρείας αλλά με την ίδια δραστική ουσία.

Πριν από αυτό θα ενημερώνονται οι ιατρικοί σύλλογοι ώστε οι γιατροί να σταματούν να τα συνταγογραφούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.