Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πώς μπορείς να γλυτώσεις το κρύωμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δεκαπέντε τρόποι για να διαλέξεις αυτούς που σου ταιριάζουν.

Όπου κι αν πηγαίνεις, κάποιος φταρνίζεται και πιθανόν εξαπλώνει την ίωση. Άγνωστοι στο ασανσέρ, παιδιά στον παιδικό σταθμό, ακόμη και οι συνάδελφοι που αρνούνται να πάρουν αναρρωτική άδεια – όλοι αποτελούν κίνδυνο.


Η καλύτερη άμυνά σου είναι να αποφεύγεις τους γεμάτους μικρόβια ανθρώπους, αλλά εξίσου σημαντικό για την πρόληψη της γρίπης και των ιώσεων είναι και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου. Μάλιστα, επειδή αυτό εξασθενεί όσο μεγαλώνεις, είναι σημαντικό να το «επαναφορτίζεις» κατά την περίοδο των κρυολογημάτων.
Οι ειδικοί προτείνουν 15 –όχι και τόσο συνηθισμένους– τρόπους για να αποφύγεις φέτος τα κρυολογήματα, τις ιώσεις και τη γρίπη.

1. Περιόρισε τη ζάχαρη και το αλκοόλ:
Μια δραστήρια επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή μπορεί να σημαίνει φαγητό στο πόδι, ζαχαρώδη σνακς για ενέργεια και ποτά το Σαββατοκύριακο. Ως συνέπεια, το ανοσοποιητικό σου μπορεί να υποφέρει.

Η ζάχαρη που περιέχει 1 μόνο κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά 30% μέχρι και για 3 ώρες! Πώς; Ακινητοποιώντας μερικά ανοσοποιητικά κύτταρα και μειώνοντας την ικανότητά τους να περιβάλλουν και, τελικά, να καταστρέφουν τα βακτήρια.

Επιπλέον, ποσότητα πάνω από μερικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα μειώνει τον αριθμό ανοσοποιητικών κυττάρων που παράγει ο οργανισμός σου.

2. Ρίξ' το στις φυτικές ίνες:
Πρόσθεσε στη διατροφή σου σνακς πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως βρόμη, ψωμί ολικής αλέσεως ή μήλο. Οι φυτικές ίνες είναι πρεβιοτικά – μια διατροφική πηγή για τα προβιοτικά, τα φιλικά βακτήρια στο γιαούρτι και άλλα προϊόντα που διατηρούν υγιές το έντερο, ώστε να καταπολεμά τα επιθετικά βακτήρια και τους ιούς.
Επίσης, δοκίμασε να ξεκινάς τη μέρα σου με δημητριακά που περιέχουν σίκαλη ή φύτρο σταριού – και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, φυσικές ενώσεις που σχετίζονται με τη μακροζωία και το ισχυρό ανοσοποιητικό.

3. Πιες ένα τσάι matcha:
Ένα φλιτζάνι από το ιαπωνικό τσάι μάτσα, σε φύλλα πράσινου τσαγιού που θα βρεις στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής, σου παρέχει αντιοξειδωτική προστασία ίση με αυτή 10 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού και 100 φορές την αντιοξειδωτική δύναμη των βιταμινών C και Ε. Πρόσθετε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι στο τσάι σου, για επιπλέον προστασία. Έχει εκπληκτικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

4. Επικεντρώσου στα όνειρά σου:
Δώσε λίγο περισσότερη σημασία στους ξεχασμένους στόχους που δίνουν νόημα στη ζωή – και ίσως τα ανοσοποιητικά κύτταρά σου να πολλαπλασιαστούν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο, σε μια θεωρία υποστηρίζεται ότι μειώνεται η επίδραση του καθημερινού στρες στο ανοσοποιητικό σου, όταν επικεντρώνεσαι σε αυτό που πραγματικά θέλεις.

5. Γίνε εθελόντρια:
Ο εθελοντισμός μπορεί να αυξήσει την ικανότητά σου να καταπολεμάς τα μικρόβια ακόμη περισσότερο. Μελέτες δείχνουν ότι οι εθελοντές δεν είναι μόνο περισσότερο υγιείς, αλλά επίσης ζουν περισσότερο. Η μείωση του στρες είναι ίσως ο κρυφός κρίκος.

6. Γυμνάσου έξυπνα, όχι έντονα:
Η έντονη άσκηση που συσφίγγει το σώμα σε λίγες μόνο εβδομάδες μπορεί να ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου, αλλά εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σου. Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι η μέτρια άσκηση βοηθά τα ανοσοποιητικά κύτταρα να κυκλοφορήσουν μέσω του κυκλοφορικού με πιο γρήγορο ρυθμό, δυσχεραίνοντας τα βακτήρια ή τους ιούς να περάσουν απαρατήρητα. Προσπάθησε να κάνεις περίπου 20 λεπτά αεροβική, π.χ., περπάτημα ή τρέξιμο, και 15-20 λεπτά μυϊκή ενδυνάμωση, τρεις φορές την εβδομάδα.

7. Δοκίμασε τη γιόγκα:
Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον υποστηρίζεται ότι η γιόγκα, τρεις φορές την εβδομάδα –το αντίστοιχο ενός προγράμματος ήπιας άσκησης–, μειώνει το στρες, αυξάνοντας την ανοσία.

8. Πήγαινε για ύπνο νωρίτερα:
Μόλις 30 με 60 λεπτά επιπλέον ύπνου τη νύχτα αρκούν για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου. Ο ύπνος είναι μια επανορθωτική διαδικασία και κρίνεται απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν νιώθεις κουρασμένη, μην αντιστέκεσαι, κοιμήσου. Είναι ο τρόπος που ο οργανισμός σου λέει ότι χρειάζεται να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου.

9. Μείωσε το στρες:
Ειδικά όταν είναι χρόνιο, επιβραδύνει το ανοσοποιητικό σου, που αντιδρά λιγότερο αποτελεσματικά σε απειλές όπως ο ιός της γρίπης. Για να το καταπολεμήσεις, δοκίμασε τρόπους βαθιάς χαλάρωσης, όπως ο υπερβατικός διαλογισμός.

10. Αύξησε την κατανάλωση αντιοξειδωτικών:
Πρόσθεσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Σε έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας επισημαίνεται ότι το μπρόκολο και το λάχανο παρέχουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση στο ανοσοποιητικό, γιατί περιέχουν σημαντικές ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο.

11. Κάνε περισσότερο σεξ:
Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wilkes διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έκαναν σεξ μία με δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 30% αύξηση στα IgA, αντισώματα που βρίσκονται στο σάλιο και στις βλεννώδεις μεμβράνες, τα οποία θεωρούνται η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα κρυολογήματα και στη γρίπη. Το πώς ή το γιατί το σεξ προκαλεί αυτή την αύξηση δεν είναι πλήρως κατανοητό – αλλά ποιος νοιάζεται;

12. Πρόσεχε τι τσάντα κρατάς:
Αυτό γιατί το συγκεκριμένο αξεσουάρ κολλάει μικρόβια, όπως κι εμείς, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Μπράσκο, M.D., συγγραφέα του βιβλίου The Great Physician’s Rx for Colds and Flu (Οι λύσεις του παθολόγου για τα κρυολογήματα και τη γρίπη). Έτσι, μπορεί να μολύνεσαι ξανά κάθε φορά που παίρνεις την τσάντα σου. Η πρότασή του; Μάζεψε την υφασμάτινη τσάντα το χειμώνα και κράτα μία από δέρμα ή βινύλιο, που είναι πιο εύκολο να τη σκουπίζεις. Φυσικά, μπορείς πάντα να αγοράσεις περισσότερες!

13. Χαμογέλα:
Σε νέες έρευνες διαπιστώνεται ότι η ευτυχία είναι ευεργετική. Ο Καρλ Καρνέτσκι, M.D., καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Wilkes, βρήκε ότι ο θετικός τρόπος σκέψης, το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο και άλλες ευχάριστες συμπεριφορές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου.

14. Πλύσου!
Κάνε το πλύσιμο των χεριών τη Νο 1 προτεραιότητά σου – πλένε τα τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα. Κάθε φορά που αγγίζεις μια επιφάνεια, εκτίθεσαι σε βακτήρια. Το πλύσιμο διασπά τα μικρά υπολείμματα λίπους και βρομιάς, στα οποία προσκολλώνται βακτήρια. Πλένε τους καρπούς, τις παλάμες, τα δάχτυλα και τα νύχια για 15 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Έπειτα ξέπλυνέ τα και στέγνωσέ τα επιμελώς.

15. Φτιάξε ένα ρόφημα από τζίντζερ:
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που καταπολεμούν τους ιούς, ανάμεσά τους και κάποιες που δρουν απευθείας ενάντια στους ιούς των κρυολογημάτων (μια ουσία, η τζιτζερόλη, μειώνει το βήχα). Βράσε νερό και πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο τζίντζερ για 2-3 λεπτά.


Πηγή: http://www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.