Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

"Τίτλοι τέλους" για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
 

  • Αναγκαία η υπαγωγή στο νοσοκομείο, λέει ο Μ. Όθωνας
  • Συνεχίζουν να αντιδρούν τα άτομα με αναπηρία για την αλλαγή του σκοπού του κέντρου

Ως κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης, που διοικητικά θα υπάγεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, θα λειτουργεί πλέον από 1η Ιανουαρίου το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Χθες, πραγματοποιήθηκε η τελευταία, η αποχαιρετιστήρια ουσιαστικά εκδήλωση στο κέντρο, παρουσία των τοπικών φορέων, που στο εξής αλλάζει ρόλο, έχοντας προκαλέσει την αγανάκτηση των εκπροσώπων των ΑμεΑ στο νομό Ρεθύμνου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το «παρών» έδωσε και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ο οποίος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής για την υπαγωγή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο νοσοκομείο, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα αξιοποιηθεί μία δομή που μέχρι σήμερα είχε μετατραπεί σε «περιστερώνα», όπως είχε χαρακτηριστικά.


«Με την επιλογή αυτή προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι μέσα από τη διοικητική στήριξη και την αξιοποίηση της διοικητικής συνέργειας με το νοσοκομείο μας, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί επιτέλους με έναν τρόπο ουσιαστικό. Θα είναι μία επιλογή που θα δικαιωθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων από τους πρώτους μήνες του 2012 γιατί από ένα κτήριο χιλιάδων τετραγωνικών περιστερώνα, το οποίο βδομάδα με τη βδομάδα, χρόνο με το χρόνο ρήμαζε, θα γίνει ένα κέντρο αλληλεγγύης και παροχής υπηρεσιών άμεσα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Όθωνας.


Απαντώντας, δε, σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η νέα δομή δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ουσιαστικά, αφού το νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ο ρεθυμνιώτης βουλευτής τόνισε: «Για όλα τα θέματα όπως κάνουμε αθόρυβα και ουσιαστικά, χωρίς κραυγές και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, θα είμαστε κοντά με τις διοικήσεις, με τους φορείς, τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουμε και να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να υπάρξει μία καλύτερη λειτουργική κατάσταση σε αυτό το χώρο. Πάντως, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις χειρότερη κατάσταση από αυτή που επί οκτώ χρόνια ανεχόμαστε προσποιούμενοι ότι κάποια στιγμή αυτή η δομή θα εκπληρώσει τον αρχικό φιλόδοξο σκοπό της, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να έχουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η επιλογή σε αυτό το δημοσιονομικό περιβάλλον όχι μόνο του σήμερα αλλά και των επόμενων ετών, είναι μία επιλογή ρεαλιστική και ταυτόχρονα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και αυτό θα είναι φανερό σε λίγους μήνες από σήμερα».

Την αισιοδοξία του για την ουσιαστική αξιοποίηση του κτηρίου εξέφρασε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Μοσχοβάκης, ο οποίος σχολίασε: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν σωστά και για τα ΑμεΑ και για το νοσοκομείο, έτσι ώστε μέσω της λογικής της συνεργασίας τελικά θα κερδίσουμε».


Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο διοικητής του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Νίκος Ντακάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο που βρισκόταν στα ηνία της διοίκησης του κέντρου, ενώ είπε: «Κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσουμε τη λειτουργία μας από την 1η Ιανουαρίου σαν κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για το νομό να αποκτήσει ένα σύγχρονο κέντρο που θα είναι ανοιχτό για όλους και όχι μόνο για τα ΑμεΑ.

Καταφέραμε όλοι μαζί να είναι άρτιο και πεντακάθαρο, συντηρημένο χωρίς κανένα λειτουργικό πρόβλημα. Πριν οκτώ μήνες παρέλαβα ένα κτήριο που ήταν αναξιόπιστο, γιατί δεν πλήρωνε ούτε τους προμηθευτές ούτε τις υποχρεώσεις του. Σήμερα, καταφέραμε να μη χρωστάμε ούτε ένα ευρώ και παράλληλα να έχουμε ένα αξιοσέβαστο ποσό, που μεταφέρεται στο νοσοκομείο, στο οποίο θα ενσωματωθεί».

Οι αντιδράσεις των ΑμεΑ


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης. Είναι γνωστό ότι τα ΑμεΑ αντιδρούν με το νέο καθεστώς καθώς θεωρούν ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του και αλλάζουν οι σκοποί του Κέντρου. Επιπλέον θεωρούν αδύνατο να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που έχει το νοσοκομείο και που δεν θα είναι δυνατόν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Οι νέες υπηρεσίες


Πρόθεση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι στο κτήριο αυτό να μεταφερθεί το φυσικοθεραπευτήριο και να δημιουργηθεί και ένας ξενώνας βραχείας παραμονής για άτομα με ψυχικά προβλήματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ταυτοχρόνως και για τα ΑμεΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.