Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Αλάτι με μέτρο!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ούτε το πολύ αλλά ούτε και το λίγο κάνει καλό.

Οι έρευνες για το αλάτι και τα αντιφατικά τους συμπεράσματα πολλές φορές έχουν φέρει τους καταναλωτές που προσέχουν τη διατροφή τους σε δίλημμα. Τελικά ναι ή όχι στο αλάτι και σε ποια ποσότητα; Άλλη μία έρευνα διάρκειας δεκατεσσάρων ετών έρχεται να δώσει μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση για το θέμα του αλατιού: σε μεγάλη αλλά και σε πολύ μικρή ποσότητα δεν ωφελεί, με άλλα λόγια, παν μέτρον άριστον.

Η νέα καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά. Το κάθε τι με μέτρο είναι το μήνυμα της μελέτης, που θεωρεί ότι τα σχεδόν -ή ακόμα χειρότερα τα τελείως- ανάλατα φαγητά είναι όχι μόνο περιττά αλλά ίσως ακόμα και επιβλαβή για την υγεία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή πάθηση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αλλά επίσης -και αυτό είναι το παράδοξο- με την πολύ μικρή κατανάλωσή του, ενώ ο μικρότερος κίνδυνος υπάρχει για όσους κάνουν κατανάλωση του αλατιού με μέτρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μέση ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα δύο γραμμάρια νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου πέντε γραμμάρια και περιέχει 2,3 γραμμάρια νατρίου).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που αφορούσε περίπου 30.000 άτομα και είχε διάρκεια τεσσάρων ετών, ο μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος καταγράφηκε όταν η ημερήσια κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ των τεσσάρων και των έξι γραμμαρίων νατρίου. Όσοι κατανάλωναν πάνω από οκτώ γραμμάρια νατρίου, ήταν 50% έως 70% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Όσοι κατανάλωναν δύο έως τρία γραμμάρια καθημερινά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος ή θανάτου, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό (20%).

Συνηγορώντας με τα νέα ευρήματα, ο δρ Γιαν Στέσεν του πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, δήλωσε ότι σύμφωνα και με τις δικές του έρευνες η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού (μέχρι το ενάμισι γραμμάριο νατρίου) τη μέρα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, ακόμα και να αποβεί θανατηφόρα. Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η ιδανική ποσότητα αλατιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, αν π.χ. έχει ήδη καρδιαγγειακό πρόβλημα ή διαβήτη, τότε πρέπει να τρώει σαφώς λιγότερο.

Η μείωση του αλατιού, ιδίως σε όσους έχουν υψηλή πίεση αίματος, προκαλεί την πτώση της.Όμως μία άλλη πρόσφατη έρευνα (μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση του αλατιού στο γενικό πληθυσμό -δηλαδή και στους υγιείς- δεν θα είχε κάποιο ορατό όφελος για τη γενικότερη υγεία τους. Νέες μεγάλες κλινικές δοκιμές μπορεί να διαφωτίσουν περαιτέρω το επίμαχο ζήτημα στο μέλλον.

Η υψηλή πίεση (υπέρταση) αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εγκεφαλικού, εμφράγματος και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, προκαλώντας περισσότερους από 17 εκατ. θανάτους ετησίως στον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.