Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το βάρος των γονιών «περνά» στα παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Κληρονομικά τα πολλά αλλά και τα λίγα κιλά.


Το ύψος και το βάρος παιδιών και γονιών περίπου 7.000 οικογενειών μελέτησαν επί μία πενταετία Βρετανοί επιστήμονες, διαπιστώνοντας για πρώτη φορά πως τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς είναι πολύ πιθανό να είναι και τα ίδια λεπτά, δηλαδή πως δεν είναι μόνο η παχυσαρκία κληρονομική αλλά και το χαμηλό βάρος.


Τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι λεπτά και τα ίδια, σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με την έρευνα.


Η ανάλυση του «δείκτη σωματικής μάζας» έδειξε ότι όταν και οι δύο γονείς είχαν δείκτη στο κατώτερο (λεπτότερο) ήμισυ της ιδανικής σωματικής μάζας, τότε η πιθανότητα να έχουν λεπτό παιδί ήταν 16,2%, σε σχέση με 7,8% αν και οι δύο είχαν δείκτη στο ανώτερο ήμισυ.


Αυτά τα παιδιά είχαν δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) κάτω του 18,5, θεωρούμενα έτσι ως «λεπτά». Κανονικό θεωρείται το βάρος αν ο δείκτης είναι μεταξύ 18,5- 25), μεταξύ 25- 30 θεωρείται κανείς υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος.


Η πιθανότητα να είναι το παιδί λεπτό, είναι μόνο 5,3%, αν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι και μόλις 2,5% αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι.


Οι ερευνητές θεωρούν ότι, με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το χαμηλό βάρος μπορεί να κληρονομηθεί, καθώς τα παιδιά των λεπτών γονιών διαθέτουν γονίδια που τα προδιαθέτουν να μείνουν και αυτά αδύνατα.


Το φύλο του παιδιού ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.


Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες, εν μέρει εξαιτίας της μεταβίβασης διαφόρων γονιδίων που προδιαθέτουν για τη συσσώρευση λίπους και στα παιδιά. Η νέα έρευνα δείχνει ότι μια ανάλογη γενετική προδιάθεση υπάρχει και όσον αφορά το χαμηλό βάρος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.