Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο «χτυπά» όλες τις ηλικίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Παγκόσμια ημέρα για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στις 29 Οκτωβρίου.

Κάποτε το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν η νόσος που προσέβαλε τον παππού και τη γιαγιά. Στις μέρες μας το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο χτυπά όλες τις ηλικίες χωρίς εξαίρεση.

Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» και το «Ελληνικό Ίδρυμα για τον Εγκέφαλο και τη Σπονδυλική Στήλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (29 Οκτωβρίου).

Γνωρίζοντας την σημασία της ενημέρωσης, οι δύο φορείς χρησιμοποιούν την πολυετή εμπειρία των επιστημονικών συνεργατών τους (ιατρών και θεραπευτών) στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου και κυκλοφορούν ενημερωτικό έντυπο με τον τίτλο «Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο προλαμβάνεται και θεραπεύεται». Αναλυτικά επισημαίνουν τα εξής:

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Οφείλεται, συνήθως, στο γεγονός ότι, είτε μία περιοχή του εγκεφάλου ισχαιμεί, τροφοδοτείται δηλαδή με μικρότερη ποσότητα αίματος (οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες), απ’ όση χρειάζεται για να λειτουργεί φυσιολογικά, είτε υφίσταται βλάβη, λόγω αιμορραγίας.
Λίγα λεπτά μίας τέτοιας κατάστασης, ανεπαρκούς οξυγόνωσης και θρέψης των νευρώνων, αρκούν για να υποστεί ο εγκέφαλος βαρεία και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Μετά την εγκατάστασή του και την σταθεροποίηση της νευρολογικής εικόνας, το Α.Ε.Ε., ισχαιμικού ή αιμορραγικού τύπου, προκαλεί:
• Μερική ή πλήρη απώλεια κινητικότητας των άκρων.
• Διαταραχές του επιπέδου της συνείδησης, της οργάνωσης της σκέψης, του λόγου, της μνήμης, της δυνατότητας αναγνώρισης και της δυνατότητας οργάνωσης πράξεων.
• Διαταραχές της ψυχικής λειτουργίας, με συμπτώματα έντονου άγχους, λύπης ή κατάθλιψης και έντονη δυσχέρεια προσαρμογής.
• Αποδιοργάνωση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Τα συμπώματα
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ και του Ελληνικού Ιδρύματος για τον Εγκέφαλο και τη Σπονδυλική Στήλη, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που προειδοποιούν για επικείμενο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο:
• Δυσχέρεια στην κατανόηση αυτών που λένε οι άλλοι ή δυσχέρεια στην ομιλία (δυσφασία).
• Αιμωδία (μούδιασμα) ή/και αδυναμία στο πρόσωπο και στα άνω και κάτω άκρα, που εμφανίζονται στην μία ή την άλλη πλευρά του σώματος.
• Θάμβος ή απώλεια οράσεως, πιο συχνά μόνο στο ένα μάτι.
• Ζάλη, ίλιγγος, αστάθεια στη βάδιση ή/και πτώση από απώλεια των αισθήσεων.

Η σημασία της πρόληψης
Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι επιστήμονες των δύο φορέων, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Κάθε άτομο υψηλού κινδύνου επιβάλλεται να πραγματοποιεί και να ακολουθεί, κατά τακτικά χρονικά διαστήματα:
- Πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.
- Φαρμακευτική θεραπεία για τον έλεγχο υπέρτασης και μεταβολικών διαταραχών, (Σακχαρώδης Διαβήτης, Χοληστερίνη, κλπ).
- Ειδική διαγνωστική μελέτη και θεραπεία για καρδιοπαθείς.
- Υγιεινή διατροφή όπως καθορίζεται από Ενδοκρινολόγους – Διαιτολόγους.
- Διακοπή καπνίσματος.
- Τακτική κινησιοθεραπεία, αερόβια άσκηση.
- Ελάττωση ή διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ.

Η σημασία της θεραπείας
Εάν, λοιπόν, έχετε υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, μην περιμένετε να γίνετε καλά με τον καιρό, χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης.
Μπορεί η ίδια η εξέλιξη της νόσου να χαρακτηρίζεται από μία σταδιακή βελτίωση των νευρολογικών διαταραχών, αλλά συνήθως, όχι σε ικανοποιητικό βαθμό.
Η καθυστέρηση στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων προκαλεί αφ΄ενός μεν μία στασιμότητα ή την παγίωση των διαταραχών, αφετέρου δε δευτερογενή φαινόμενα – επιπλοκές, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή σας (αναπνευστικές λοιμώξεις, φλεβική θρόμβωση, κατακλίσεις, συγκάμψεις, βαθιά κατάθλιψη κλπ).

Το κλειδί για τον περιορισμό των πολλαπλών αρνητικών επιδράσεων και επιπλοκών των Α.Ε.Ε. είναι αποκλειστικά η συγκροτημένη και αποτελεσματική θεραπεία Αποκατάστασης.

Ο τελικός στόχος είναι να επιτύχει ο ασθενής το υψηλότερο δυνατό επίπεδο αυτονομίας και να μπορεί να απολαμβάνει ξανά την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Το ενημερωτικό έντυπο μπορείτε να το δείτε, να το κατεβάσετε ή να το εκτυπώσετε, από την ιστοσελίδα www.anaplasi-rehab.gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.