Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ανατέλλει καινούργια μέρα για αναπήρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Από την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής στα γραφεία του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες.


Προσλήψεις, επιδόματα και αμεσότερα μέτρα ενσωμάτωσης .

Αλλάζει ριζικά το σκηνικό των υπηρεσιών που προσφέρονται στα άτομα με αναπηρίες. Αυξάνεται ο προϋπολογισμός στα 35 εκ. και με τη βοήθεια του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, εφαρμόζεται πλέον και στην Κύπρο η Σύμβαση του ΟΗΕ.

Πιο αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα πράγματα για τα άτομα με αναπηρίες, αφού με την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματά τους, πλέον διαφοροποιείται τόσο ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων Αξιολόγησης, όσο οι διαδικασίες αξιολόγησης, τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα που θα συμπληρώνονται, το είδος της κάρτας αναπηρίας, αλλά και οι εκθέσεις που θα εκδίδονται.

Αν και ήδη στο τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες λειτουργούν προγράμματα κοινωνικών συνοδών, απασχόλησης, δίνονται επιδόματα και υπάρχει ο νόμος ποσόστωσης και αξιολόγησης αναπήρων από γιατρούς, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, Χριστίνα Φλουρέντζου Κακουρή, δηλώνει ότι ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή «είναι μέσω ενός επιστημονικού συστήματος και μιας αξιολόγησης η οποία θα είναι συνεχούς ροής, δηλαδή θα αξιολογούνται συνεχώς άτομα στα τρία κέντρα αξιολόγησης, που θα δημιουργηθούν για να διαπιστώνονται οι ανάγκες τους (είτε είναι οικονομικής φύσεως, είτε είναι ανάγκες για κατάρτιση, απασχόληση, συνοδούς).

Τώρα όλα αυτά θα μπορούν να διαπιστώνονται σε πολύ πιο ολοκληρωμένο και επιστημονικό βαθμό, για να μπορεί η πολιτεία να αποφασίζει τι παρεμβάσεις χρειάζεται κάθε άτομο, με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωσή του». Σε επίσκεψη που είχε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών χθες, στα νέα γραφεία του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, στα Λατσιά, σημειώθηκαν γι' άλλη μια φορά τόσο τα προβλήματα των αναπήρων όσο και νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τρία κέντρα αξιολόγησης για 15.000 αναπήρους

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για την ευημερία των ατόμων με αναπηρία από 20 εκ., που είναι το 2011, σε 35 εκ. το 2012, κάτι που δείχνει ανάμεσα σε άλλα ότι αυξάνονται και οι ενέργειες για κάλυψη των διαφόρων αναγκών σε όλες τις κατηγορίες αναπηριών.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τον ταχύ τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες, που σκοπό έχουν το όφελος της ευημερίας των αναπήρων, ώστε να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και δηλώνει ευτυχής που το ΤΚΕΑΑ παρακολουθεί και εφαρμόζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, συντονίζει την αξιολόγηση των αναπήρων σε τρία κέντρα αξιολόγησης για 15.000 αναπήρους όλων των κατηγοριών, και τέλος προσπαθούν με κάθε τρόπο για την καλύτερη και αμεσότερη ενσωμάτωση των αναπήρων στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, Σοφοκλής Φυττής, ανέφερε ότι είναι σημαντικό ότι με την εφαρμογή του νόμου ποσόστωσης το 2010, διορίστηκαν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία 28 άτομα εκπαιδευτικοί με αναπηρίες και φέτος προβλέπεται να διοριστούν ακόμα 35. «Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για να εργάζονται οι ανάπηροι ως εκπαιδευτικοί διαφόρων κατηγοριών και να φαίνονται χρήσιμοι στην κοινωνία, και να μην περιορίζονται άνεργοι στο σπίτι τους παίρνοντας μόνο το επίδομα», δήλωσε ο κ. Φυττής, τονίζοντας ότι είναι επίσης σημαντικό το ότι όλοι οι ανάπηροι, ακόμα και να βρουν εργασία, συνεχίζουν και παίρνουν το αναπηρικό επίδομα από το τμήμα.

Επιδόματα κατά κατηγορίες

Τα θέματα που αφορούν το τμήμα αλλά και οι αναπηρίες είναι πάρα πολλές και για όλα, ακόμα και για τις ψυχικές αναπηρίες, σύμφωνα με τον κ. Φυττή, υπάρχουν λύσεις όπου με διάλογο και δρομολόγηση μπορούν να λυθούν. Η κ. Φλουρέντζου, αναφέροντας τη δυσκολία πολλές φορές στο να βρουν γιατρούς για να μπουν στις πολυθεματικές ομάδες αξιολόγησης, εξήγησε ότι με τη μηχανογράφηση υπηρεσιών θα λυθεί και το πρόβλημα αυτό. Όσον αφορά ορισμένες ασθένειες οι οποίες είναι εξελισσόμενες με το χρόνο, πρότειναν να γίνονται εξετάσεις κατά στάδια, πχ κάθε χρόνο. Τέλος, σχετικά με τα επιδόματα, ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να δίνονται κατ' άτομο, αλλά κατά κατηγορίες, εξηγώντας ότι πιθανόν να υπάρχουν 3, 4 είδη επιδομάτων, ανάλογα με την αναπηρία.

Ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και η νομική της ισχύ ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 20
11.
Σκοπός της Σύμβασης είναι να προάγει, να προστατεύσει και να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών απ' όλα τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και να προάγει το σεβασμό για την εγγενή αξιοπρέπειά τους. Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες ετοίμασε το 2010 εσωτερικούς κανονισμούς, που εγκρίθηκαν από την Υπουργό Εργασίας, για τη λειτουργία των Πολυθεματικών Επιτροπών για την αξιολόγηση των ατόμων με αναπηρίες, μέσω της αγοράς υπηρεσιών ιατρών και άλλων επαγγελμάτων υγείας.

Το νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας σχεδιάζεται στη βάση του προτύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την προοπτική να δημιουργήσει μια ορθή, επιστημονική και ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την αναπηρία στην Κύπρο, που θα επιτρέψει τη στόχευση των παρεμβάσεων της Πολιτείας για την ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.