Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η εξοντωτική ταλαιπωρία εκατοντάδων αναπήρων του νομού Τρικάλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Υποχρεώνονται να στήνονται ολοβραδύς στο ΚΕΠΑ του ... γειτονικού νομού Καρδίτσας, φεύγουν κατά κανόνα άπραγοι και καλούνται υποχρεωτικά να ... ξαναεπιστρέψουν!

Ο Φώτης Κουβέλης με ερώτησή του απαιτεί άμεσες λύσεις από το υπουργείο υγείας.






Γυμνάσια άνευ προηγουμένου. Ολοι υποχρεωτικά ταλαιπωρούνται βίαια, ελάχιστοι εξυπηρετούνται...
Γυμνάσια άνευ προηγουμένου. Όλοι υποχρεωτικά ταλαιπωρούνται βίαια, ελάχιστοι εξυπηρετούνται...


Η απόφαση κατάργησης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας Τρικάλων (ΚΕΠΑ) και μεταφοράς της αρμοδιότητάς του στο αντίστοιχο ΚΕΠΑ Καρδίτσας, έχει ως αποτέλεσμα την εξοντωτική ταλαιπωρία εκατοντάδων ΑμεΑ από το νομό Τρικάλων.


Τεκμήρια της ταλαιπωρίας που χαρακτηρίζεται ως “άνευ προηγούμενου” καταγράφονται σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό υγείας του βουλευτή Φώτη Κουβέλη. Στην οποία συγκεκριμένα αναφέρεται:


Οι άνθρωποι με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέσα στη νύχτα στην Καρδίτσα προκειμένου να στηθούν από τα ξημερώματα μπροστά από το ΙΚΑ Καρδίτσας. Κατόπιν, να περιμένουν επί ώρες τη σειρά τους για την υποβολή αίτησης πιστοποιητικού αναπηρίας. Αρκετές φορές, αδυνατούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία έγκρισης της αναπηρίας από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή εξαιτίας της γραφειοκρατίας ή άλλων λόγων, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν άπρακτοι στα Τρίκαλα. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω: Από τις δεκάδες αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας που κατατέθηκαν στο ΚΕΠΑ Καρδίτσας, μόλις δύο εγκρίθηκαν και αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων περιείχαν ελλιπή στοιχεία και έγγραφα τα οποία οι ενδιαφερόμενοι λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να διαθέτουν.


Εξοντωτικής ταλαιπωρίας το ανάγνωσμα , συνέχεια: Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στην υγειονομική επιτροπή, κάτι που καθυστερεί σημαντικά τον προέλεγχο των αιτήσεων. Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ν. Τρικάλων για τις «άθλιες συνθήκες» που επικρατούν στο ΚΕΠΑ Καρδίτσας αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι : “Το τηλέφωνο της επιτροπής δεν απαντά ποτέ. Οι τρικαλινοί ανάπηροι πάνε τις μεταμεσονύχτιες ώρες στην Καρδίτσα για να εξασφαλίσουν σειρά προτεραιότητας, περιμένοντας στο πεζοδρόμιο, έκθετοι στις καιρικές συνθήκες. Τα δικαιολογητικά που ζητάει η επιτροπή αναγκάζουν τον ανάπηρο να περάσει μία απίστευτη οδύσσεια σε μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) για να τα συγκεντρώσει. Ποτέ δεν είναι σίγουρος ο ανάπηρος αν τα δικαιολογητικά του θα γίνουν αποδεκτά ή αν θα επιστρέψει στα Τρίκαλα άπρακτος”


Το ζητούμενο της ερώτησης Κουβέλη ανήκει σε αυτά που θα πρεπε θεωρητικά να λογίζονται ως αυτονόητα. Αντιγράφουμε : “Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να αναβαθμίσει το ΙΚΑ Τρικάλων ώστε να λειτουργήσει ΚΕΠΑ και στο νομό Τρικάλων; Αν όχι, ποιά μέτρα θα λάβει για την απλοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας;”




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.