Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

7o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Βραβεύτηκε ανάπηρος ζωγράφος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Καταχειροκροτήθηκαν οι χορευτές αποδοκιμάστηκε ο Γιώργος Πεταλωτής.

H ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου τίμησε τις εκδηλώσεις ενώ 4000 κόσμος πλημμύρισε το πανεπιστημιακό γυμναστήριο.



Ο πολιτισμός και η παράδοση τελικά νίκησαν την οικονομική κρίση, και το 7ο Παμποντιακό φεστιβάλ χορών πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με τους επισκέπτες να κατακλύζουν το πανεπιστημιακό κλειστό γυμναστήριο της Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου.



Συγκίνηση, χαρά και περηφάνια προκάλεσαν οι 1500 χορευτές οι οποίοι όπως υποσχέθηκαν οι διοργανωτές «ταρακούνησαν» το γυμναστήριο και πρόσφεραν μοναδικές στιγμές στους παραβρισκόμενους. Σύλλογοι από όλη τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Νότια Ελλάδα και τα νησιά καταχειροκροτήθηκαν. Φυσικά το κοινό επεφύλαξε το θερμότερο χειροκρότημα για τους χορευτές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι οποίοι υπερείχαν αριθμητικά και έκλεισαν την όμορφη εκδήλωση. 


Η εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθο Φιλιππίδη, είχε χαρά αλλά και αποδοκιμασίες προς τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή ο οποίος λίγο μετά την έναρξη αποχώρησε από το κλειστό γυμναστήριο. Πάντως στη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή και το έργο του Αγίου των Ποντίων, ο οποίος καταγόταν από τη Γρατινή και ήταν εκείνος που είχε εμπνευστεί την ιδέα ίδρυσης ανεξάρτητου Αρμενικού Ποντιακού κράτους. 


Τιμητική πλακέτα στον ζωγράφο με τον στόμα Τριαντάφυλλο Ηλιάδη που και ο «Χ» στο παρελθόν είχε στηρίξει το έργο του

Στο φεστιβάλ τιμήθηκε ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης ο Ξανθιώτης ζωγράφος ο οποίος έλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Ο ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνης που με πείσμα κατάφερε να ξεπεράσει την αναπηρία στα πάνω άκρα και να ζωγραφίσει με το στόμα και την ψυχή παρέλαβε την τιμητική πλακέτα δηλώνοντας υπερήφανος για την καταγωγή του. Περίμενα με μεγάλη αγωνία αυτή τη στιγμή είπε, ανεβαίνοντας στο βήμα και ευχαριστώντας τον κόσμο που τον στηρίζει. «Ήταν ένας πόθος πολλών ετών, ήταν ένας διακαής πόθος μπορώ να πω, διότι ήθελα πολύ να βραβευτώ από την ποντιακή ομοσπονδία Ελλάδος, διότι και εγώ είμαι μια σπίθα από αυτή την φλόγα την ποντιακή και ρίγη συγκίνησης με καταβάλλουν όταν με καλούν αυτοί οι άνθρωποι, η δεύτερη γενιά των προσφύγων ποντίων, να τιμήσουν εμένα ο οποίος και εγώ είμαι από την δεύτερη γενιά των ποντίων».



Κορυφαία έκφραση εθελοντισμού, οι γυναίκες του Θρυλορίου Κομοτηνής μαγείρεψαν για 1500 άτομα. Στα ξενοδοχεία της Ροδόπης φιλοξενήθηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα τα οποία ταξίδεψαν από μακριά και οι διοργανωτές κάλυψαν οικονομικά τη διαμονή τους. Η διοργάνωση έγινε πραγματικότητα με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών είπε η πρόεδρος του συνδέσμου ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου, αναφέροντας ότι και απλοί πολίτες στήριξαν την προσπάθεια. «Στο φεστιβάλ συμμετέχουν χορευτές από 16 ετών και πάνω. Είναι η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση για τον ποντιακό ελληνισμό, κάτι που είδαν πολλοί ιδιώτες που παρά την δύσκολη συγκυρία αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι αυτό το γεγονός και μας βοήθησαν στην πράξη». Στα θρακιώτικα υποδέχθηκε τους εκατοντάδες χορευτές ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, λέγοντας ότι η παρουσία τους στην Κομοτηνή, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στην περιοχή. 
«Η ευθύνη ήταν μεγάλη για όλους όσους ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της εκδήλωσης, ήταν μια ακόμη ευκαιρία να διαπιστώσουμε, όλοι όσοι ασχοληθήκαμε μ’ αυτή την ιστορία, ότι στους δύσκολους καιρούς η συνεργασία αποδίδει περισσότερο όταν υπάρχει καλή πίστη και διάθεση και αποδείχτηκε για άλλη μια φορά».





Τιμήθηκε ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης 


«Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η τιμή και για την πόλη μας, το φεστιβάλ των ποντίων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Βασίλης Κυπριανίδης και τόνισε ότι «μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις εκείνο που σε τελική ανάλυση περνάει και πρέπει να περάσει σαν μήνυμα, είναι ότι έτσι συντίθεται το πάζλ του λαϊκού μας πολιτισμού, μέσα από αυτές τις εκφάνσεις του πολιτισμού, μέσα από τον χορό και το τραγούδι, μέσα από τα χρώματα και τις μουσικές».
Το 7ο φεστιβάλ ποντιακών χορών είναι γεγονός, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, σχολίασε και ο περιφερειακός σύμβουλος ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιάννης Νικολαίδης, και τόνισε ότι «είναι ένα φεστιβάλ καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, ένα φεστιβάλ που αποτελεί αντάμωμα χιλιάδων ανθρώπων του πολιτισμού, ανεξαρτήτως καταγωγής, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα στους χορευτές υπάρχουν και παιδιά μη ελληνικής ακόμη καταγωγής. Αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο χορός ενώνει διαχρονικά».
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η ποντιακής καταγωγής Βούλα Πατουλίδου η οποία και χαρακτήρισε αντίδοτο στην κρίση το αντάμωμα χιλιάδων νέων στην Κομοτηνή. «Θεωρώ ότι είναι ένα αντίδοτο στην κρίση, σ’ αυτή την κρίση όχι την οικονομική, γιατί δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι κρίση αξιών, όπου τουλάχιστον βλέπεις νέους ανθρώπους να αντιστέκονται, να δένουν τα χέρια και να αντιμετωπίζουν την δυσκολία ανταμωμένοι, είναι πολύ βασικό».

Γιώργος Παρχαρίδης: «Είμαστε αδέλφια με τους Τούρκους πιστεύουμε όμως στην ιστορική αλήθεια»

Αφοπλιστικός ήταν ο πρόεδρος της παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Παρχαρίδης όταν του ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Εμείς είμαστε αδέλφια με τους Τούρκους, είμαστε γείτονες, είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μαζί και πρέπει να ζήσουμε αγαπημένοι και ενωμένοι, πιστεύουμε όμως στην ιστορική αλήθεια, είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έκανε βήματα, αλλά θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα.
«Θα πρέπει κάποτε και η Τουρκία και ο πρωθυπουργός της να καταλάβουν ότι υπάρχει στο παρελθόν, οι πρόγονοι έχουν κάνει την γενοκτονία, να την δουν με αλήθεια ιστορική και έτσι θα φύγουν όλα τα σύννεφα και έτσι θα στηριχθούμε στην αλήθεια για να είναι πολύ καλές οι διακρατικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.


Η Τουρκία έκανε ένα βήμα, και συγχαίρουμε γι’ αυτό τον πρωθυπουργό της Ερντογάν, διότι επέτρεψε μετά από 88 ολόκληρα χρόνια να λειτουργήσει η ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, όπου και βρεθήκαμε, όμως πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Ζητάμε μια λέξη μόνο, τίποτα άλλο, τη λέξη «Συγνώμη». Πάντως ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που τελικά η διοργάνωση έγινε πραγματικότητα καθώς όπως είπε κόντεψε να χαθεί λόγω έλλειψης χρημάτων. Αναφερόμενος δε στους στόχους της ομοσπονδίας των ποντίων είπε πως, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, στόχοι είναι επίσης, η προώθηση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, η διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, η υποστήριξη των νεοπροσφύγωνΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και η αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του ιερού ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά, το οποίο επί 50 χρόνια διοικείται από μια οικογένεια.



Ποντιακή Λεβεντιά και Ρωμιοσύνη είναι αδέλφια δίδυμα… 


Πραγματικά αυτό που έζησε η Κομοτηνή από τους χιλιάδες νέους που ήρθαν με αφορμή το 7ο ποντιακό φεστιβάλ χορών στην πόλη μας δεν το έχει νοιώσει όσες κι άλλες νεολαιίστικες εκδηλώσεις έχουν φιλοξενηθεί στην πόλη, γιατί αυτό που μετέφεραν δεν περιγράφεται ως δυναμική, ως συναίσθημα, ως ελληνική ταυτότητα ελπίδα και προοπτική, ως μεγαλείο παράδοσης σε μια Ελλάδα που βάλλεται και σφυροκοπείται, που βυθίζεται στη φτώχεια, την απόγνωση την απαξίωση. Είδαμε μια άλλη ζωντανή Ελλάδα, που δεν λυγίζει, δεν υποκύπτει, που αγωνίζεται, που έχει τη φλόγα μέσα της, μέσα από τους νέους, που και μετά την εκδήλωση και πριν έκαναν τη δική τους ειρηνική κατάληψη σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, στα καφέ, τα ταβερνάκια, μεταδίδοντας με το χορό, τη ζωντανή παρουσία τους, την αύρα, το σύνθημα ότι λεβεντιά και ρωμιοσύνη είναι αδέλφια δίδυμα. Μπράβο παιδιά!
Μ.Μ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.