Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο ατόμων με οπτική αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Υπηρεσία Calling Web με την σφραγίδα του συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών.



Το Calling Web (Καλώντας το Web) είναι μιά καινοτόμα και πρωτοποριακή υπηρεσία ενημέρωσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο για άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και για δυσλεκτικούς, κινητικά αναπήρους, αλλοδαπούς, υπερήλικες και τεχνολογικά αναλφάβητους, που φέρει την σφραγίδα του Συλλόγου Τεχνολογικής ανάπτυξης Τυφλών.

Το περιεχόμενο της υπηρεσίας : Ο κάθε πολίτης που τηλεφωνεί στον τηλεφωνικό αριθμό της υπηρεσίας Calling Web 210 8610100 (με αστική χρέωση) έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» ιστοσελίδες, χωρίς τεχνικές γνώσεις, χωρίς τον ειδικό κοστοβόρο εξοπλισμό, χωρίς σύνδεση internet και μπορεί μέσω της υπηρεσίας «τηλεανάγνωσης» να χειρίζεται τη φυλλομέτρηση των ιστοσελίδων χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή του.

Μερικές από τις κατηγορίες ιστοσελίδων που μπορούν να παρέχουν τηλεανάγνωση είναι:

α. Ειδησεογραφικές πύλες/portals (ειδήσεις από διαδικτυακές πύλες, από σελίδες ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας κ.λ.π.)
β. Blogs
γ. Ιστοσελίδες καλλιτεχνών, πολιτικών, αθλητών και κάθε πολίτη που προβάλλεται στο διαδίκτυο
δ. Ιστοσελίδες πολιτικών κομμάτων
ε. Ιστοσελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης
στ. Ιστοσελίδες υπουργείων
ζ. Ιστοσελίδες εμπορικών επιχειρήσεων
η. Ιστοσελίδες οργανισμών και ενώσεων

Όπως επισημαίνουν οι του Σ.Τ.Α.Τ. (πρόκειται για μη κερδοσκοπικό φορέα, σύμβουλο σε θέματα τεχνολογίας της εθνικής ομοσπονδίας τυφλών) “η λειτουργία και η ανάπτυξη της εν λόγω υπηρεσίας, προϋποθέτει ετήσιο κόστος αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και δεν ήταν δυνατό να υποστηριχθεί από επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. Έτσι, στοχεύοντας στην παροχή μίας μόνιμης και ολοκληρωμένης αναπτυσσόμενης υπηρεσίας, απευθυνόμαστε στους κατόχους ιστοσελίδων προκειμένου με τη μορφή συνδρομής να παρέχουν φωνητική επαύξηση του δικτυακού τους τόπου και μάλιστα μέσω τηλεανάγνωσης”.

Με απλά λόγια: Η υπηρεσία CallingWeb, προσφέρει σε κάθε κάτοχο ιστοσελίδας, τη δυνατότητα τηλεφωνικής πρόσβασης του δικτυακού του τόπου, με χαμηλό ετήσιο κόστος, σε μία εποχή που οι επιβαρυμένοι οικονομικοί προϋπολογισμοί, δεν επιτρέπουν την προμήθεια και εγκατάσταση κοστοβόρων υποστηρικτικών υπηρεσιών ( φωνητικές πύλες και σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα). Αξίζει δε να τονιστεί ότι ο Σ.Τ.Α.Τ. έχει λάβει την απόφαση ότι η ανάπηροι κάτοχοι ιστοσελίδων, καθώς και τα μη κερδοσκοπικά σωματεία αναπήρων, εντάσσουν τις ιστοσελίδες του στο CallingWeb, απολύτως δωρεάν.

Ήδη και μέσα σε διάστημα λίγων μηνών από την ολοκλήρωση της τεχνογωσίας οι του Σ.Τ.Α.Τ. έχουν επιτύχει την υποστήριξη της εθνικής ομοσπονδίας και του πανελλήνιου συνδέσμου τυφλών, του πανελλαδικού συνδέσμου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων, αλλά και της πανελλήνιας ομοσπονδίας ενώσεων συντακτών που έχουν θέσει την υπηρεσία υπό την αιγίδα τους. Επίσης, η υπηρεσία έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκινήσει την λειτουργία της σε σύστημα πολλαπλών τηλεφωνικών γραμμών που απαντούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210 8610100, με ενταγμένους δωρεάν τους παρακάτω ιστοτόπους:

1. www.poesy.gr (ιστοσελίδα Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών)

2. www.disabled.gr ( ιστοσελίδα του θεματικού περιοδικού “Αναπηρία Τώρα”)

3. www.panap.gr (ιστοσελίδα της κίνησης “Παρέμβαση αναπήρων πολιτών”)

4. www.akida-eu.blogspot.com (ιστολόγιο που ασχολείται με θέματα υγείας και κοινωνικών δικαιωμάτων)

5. www.orp.gr (ορθόδοξη πορεία- Σύλλογος Ορθοδόξων Τυφλών Ελλάδος)

Με την υποσημείωση ότι καθημερινά εντάσσονται στο Calling Web και άλλες μη συνδρομητικές ιστοσελίδες από το χώρο της αναπηρίας, οι ενδιαφερόμενοι για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικές με την συγκεκριμένη υπηρεσία μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.callingweb.org, οι πληροφορίες της οποίας εμπλουτίζονται συνεχώς.

Οι δημιουργοί του Calling Web στοχεύουν στην επίσημη παρουσίαση της πρωτοπόρου υπηρεσίας τους λίαν συντόμως και αφού έχει προχωρήσει η διαδικασία ένταξης του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συνδρομητικών ιστοσελίδων . Μέχρι την στιγμή εκείνη καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους “προκειμένου να έχετε ιδία άποψη για τη λειτουργία της υπηρεσίας, να τηλεφωνήσετε στον τηλεφωνικό αριθμό 210 8610100 όπου έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε μία από τις ενταγμένες ιστοσελίδες (π.χ. poesy.gr) και να διαβάσετε τα νέα της”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.