Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Συνταγογράφηση με βάση τις ουσίες των φαρμάκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τροπολογία του υπ. Εργασίας στοχεύει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί ρύθμιση, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη «Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», με την οποία η συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους γιατρούς των ασφαλιστικών Ταμείων θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και όχι με την εμπορική ονομασία.

Μετά τη ψήφιση του νόμου, θα ακολουθήσει μελέτη από αρμόδιες επιτροπές και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία θα καθορίζονται οι κατηγορίες των δραστικών ουσιών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενειών καθώς, η λίστα των φαρμάκων που αντιστοιχούν σε κάθε δραστική ουσία και το ύψος της δαπάνης το οποίο θα καταβάλλεται από τα Ταμεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση στοχεύει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης περίθαλψης με παράλληλη εξασφάλιση της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών και σε συνδυασμό με τη πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του τοπίου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Με την ίδια τροπολογία, απαλλάσσονται από τη συμμετοχή του 25% επί της αξίας των φαρμάκων οι ασφαλισμένοι με χρόνιες παθήσεις για τις οποίες απαιτούνται φάρμακα υψηλού κόστους που επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πίσω από την διάταξη για τη συνταγογράφηση κρύβεται: «Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες - ασφαλισμένους».

«Είναι μια ρύθμιση που ουσιαστικά αφαιρεί από τους θεράποντες ιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς τους τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητη και για την οποία μόνον οι ιατροί είναι και πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι. Θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για να εξυπηρετήσει καθαρά λογιστικές ανάγκες» αναφέρει ακόμη ο ΙΣΑ.

Οι γιατροί τονίζουν ότι ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και ο αποτελεσματικός έλεγχος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας και αναρωτιούνται γιατί η Κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη αυτό το σωστό μέτρο και τι συμφέροντα εξυπηρετεί.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να μας πει σε ποιες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Γιατί οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι μόνον σε δύο χώρες ακόμη εφαρμόζεται, κι αυτές δεν φημίζονται για την ποιότητα του συστήματος υγείας τους. Επίσης δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τη μαζική εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων (ή ακόμη και πλαστών) από χώρες χαμηλού κόστους όπως η Κίνα και η Ινδία» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ και καταλήγει ότι το νέο μέτρο θα οδηγήσει τους πολίτες στον εξαναγκασμό να πληρώσουν από την τσέπη τους το φάρμακο που εμπιστεύονται και έτσι το Δημόσιο και τα Ταμεία θα εξοικονομούν χρήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.