Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Χανιά: Πάγωμα εργασιών στο νέο κτήριο του ΚΗΦΑΑΜΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Διαρκής είναι ο αγώνας, που καταβάλλουν οι άνθρωποι του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας - Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΗΦΑΑΜΕΑ), για την ολοκλήρωση του νέου κτηρίου που έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και δύο χρόνια.


Οι εργασίες στο κτήριο, το οποίο έχει θεμελιωθεί σε οικόπεδο που παραχώρησε η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, έχουν 'παγώσει' ελλείψει χρημάτων, ενώ η Πολιτεία, για μια ακόμα φορά, δηλώνει 'απούσα'. 

Η γενικότερη οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την εξέλιξη των εργασιών του νέου Κέντρου καθώς οι προνοιακές δομές είναι οι πρώτες που υφίστανται τις συνέπειές της. Πόσω μάλλον όταν τα χρήματα για το νέο Κέντρο προέρχονται αποκλειστικά από προσφορές και δωρεές απλών πολιτών και επαγγελματιών. 

«Σίγουρα τα οικονομικά μας είναι διαφορετικά από ό,τι ήταν πριν από 2 - 3 χρόνια», σημείωσε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», η πρόεδρος του Κέντρου, κα Νίκη Βελεγράκη και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα, αλλά παρόλα αυτά μας στηρίζουν. Σίγουρα βέβαια οι δωρεές έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%. Δεν έχω, ωστόσο, παράπονο από τον κόσμο γιατί όσο μπορεί βοηθά. Από την άλλη, η Πολιτεία 'τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου', 'απούσα' εντελώς και πριν και τώρα».
Η κα Βελεγράκη υπογράμμισε χαρακτηριστικά για το νέο κτήριο ότι «εμείς έχουμε δώσει πάνω από 350.000 ευρώ και σας το λέω ειλικρινά δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία. Όλα τα χρήματα είναι από τους ντόπιους, από τους Χανιώτες, τους οποίους και ευχαριστούμε με όλη την καρδιά μας».
Ερωτηθείσα, αν η Αυτοδιοίκηση έχει βοηθήσει στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η πρόεδρος του Κέντρου απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συντηρηθεί αυτή και θα δώσουν σε εμάς; Τις ελπίδες μου τις στηρίζω μόνο στον πατριωτισμό των Χανιωτών. Τίποτα άλλο».
Συνεχίζοντας η κα Βελεγράκη επεσήμανε ότι πρόσφατα τελείωσαν οι ηλεκτρολογικές εργασίες στο κτήριο «και τώρα είναι μια ομάδα από 5 υδραυλικούς για τους οποίους θα αγοράσουμε εμείς τα υλικά και θα κάνουν την υδραυλική εγκατάσταση. Πού κολλάμε; Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε χρήματα να πάρουμε τα υλικά, οπότε θα περιμένουμε».

Καθυστερήσεις από τα ταμεία


Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε η κα Βελεγράκη, το Κέντρο καταφέρνει να αντεπεξέρχεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς το προσωπικό, βασιζόμενο κυρίως στα ημερίσια νοσήλια που καλύπτουν, στα 21 παιδιά που εξυπηρετούνται, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πληρωμή των νοσηλίων.
«Από τον Δεκέμβριο έχουμε να πάρουμε από τον ΟΠΑΔ και από το ΙΚΑ νομίζω από τον Φεβρουάριο», τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου και πρόσθεσε: «Πάντως τα χρήματα τα παίρνουμε. Προς το παρόν είμαστε εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις μας προς το προσωπικό και ασφαλιστικά και από πλευράς μισθοδοσίας. Εδώ μιλάμε για ένα προσωπικό που αυτό που κάνει δεν είναι δουλειά, είναι κατάθεση ψυχής. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι καλύτερα να σταματήσουμε το καινούργιο Κέντρο, παρά να κόψουμε ή να καθυστερήσουμε από το προσωπικό. Το παλεύουμε πάντως και εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξη».

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;


Το δικαίωμα στη χαρά του παιχνιδιού στερούνται, εν έτει 2011, τα παιδιά με αναπηρία στα Χανιά καθώς ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί ένας δημόσιος κατάλληλος χώρος για να μπορούν με ασφάλεια να απολαύσουν το παιχνίδι. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετές ανακαινίσεις σε παιδικές χαρές από τη Δημοτική Αρχή, τα παιδιά με προβλήματα αναπηρίας έμειναν για μια ακόμα φορά στο περιθώριο.

Το θέμα επανέφερε η πρόεδρος του ΚΗΦΑΑΜΕΑ, κα Νίκη Βελεγράκη, τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη μιας παιδικής χαράς με όργανα κατάλληλα για παιδιά με προβλήματα αναπηρίας και συμπλήρωσε ότι οι γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ένα ξενοδοχείο στον Πλατανιά, το οποίο διαθέτει κατάλληλες υποδομές και προσφέρει τον χώρο του, προκειμένου να χαρίσουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς στα παιδιά τους.
«Πριν τέσσερα χρόνια, όταν έγινε η ανακαίνιση στις κούνιες του 'Κήπου', μας είχε υποσχεθεί δημοσίως ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης ότι θα βάλει μια ειδική κούνια για να μπαίνει το καρότσι πάνω και να μπορούν να παίζουν και τα παιδιά τα δικά μας. Αν την είδες εσύ την είδαμε κι εμείς», επεσήμανε η κα Βελεγράκη και πρόσθεσε: «Κάναμε επανειλημμένες οχλήσεις και είχα στείλει και μια επιστολή στα 'Χ.Ν.' για να του υπενθυμίσω το θέμα μπας και φιλοτιμηθεί, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Να υπολογίζω ότι θα κάνουν τούτοι; Μακάρι».

Συνεχίζοντας η κα Βελεγράκη ανέφερε σχετικά: «Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος χώρος. Ξέρετε που τα πάμε; Στον Πλατανιά υπάρχει ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει ειδικά όργανα, τραμπάλες, κούνιες κ.λπ. και -ας είναι καλά ο άνθρωπος- όποτε θέλουμε μας αφήνει και πηγαίνουμε τα παιδιά. Ξέρετε τι είναι για ένα τετραπληγικό παιδί που δεν έχει κινηθεί ποτέ αυτόνομα να δένει το καρότσι πάνω σε μια κούνια και να έχει την αίσθηση της κίνησης χωρίς να βλέπει ότι κινείται το καρότσι του; Αν δεν το ζήσετε δεν μπορείτε ίσως να το καταλάβετε. Τι θα τους κόστιζε δηλαδή αυτό;», είπε καταλήγοντας η κα Βελεγράκη.

Επιστροφή για τον Γιώργο Περράκη

Σήμερα, στις 7 περίπου το απόγευμα, αναμένεται να καταπλεύσει στο παλιό λιμάνι των Χανίων ο Γιώργος Περράκης, ο οποίος πραγματοποίησε μέσα σε έναν μήνα τον περίπλου της Κρήτης με κανό - καγιάκ προκειμένου να κάνει γνωστή την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν οι γονείς των παιδιών του ΚΗΦΑΑΜΕΑ, ώστε να χτίσουν ένα αξιοπρεπές νέο σπίτι για τα παιδιά τους.
Τον Γιώργο θα υποδεχθούν στο παλιό λιμάνι υπεύθυνοι και παιδιά του ΚΗΦΑΑΜΕΑ καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.