Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

«Επιδημία» επιδομάτων στη Λιβαδειά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ολόκληρες οικογένειες Ρομά έπασχαν από προεκλογικό... άσθμα.

Σκάνδαλο με «μαϊμού» προνοιακά επιδόματα στη Λιβαδειά, όπου ολόκληρες οικογένειες Ρομά, εμφανίζονται να πάσχουν από… άσθμα, αποκάλυψε η έρευνα των ελεγκτικών Αρχών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2011, οι 1.626 εμφανιζόμενοι ως δικαιούχοι έλαβαν 1.097.148 ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και της Ζακύνθου, η οποία παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό τυφλών, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι πρώην νομαρχίες, όπου λειτουργούν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, χρησιμοποιήθηκαν ως ρουσφετολογικός μηχανισμός.

Ενδεικτικό της αλυσίδας των παράνομων δικαιούχων επιδομάτων που είχε στηθεί είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι γάμοι γίνονταν με κριτήριο την «ανικανότητα των οικογενειών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του δήμου Λεβαδέων προς τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. «Ολόκληρες οικογένειες γαμπρών και νυφών είναι επίσης ανίκανες για εργασία για το σύνολο των μελών τους. Ακόμη και στην περίπτωση που ο γάμος επιβάλλει μεταδημότευση εντός του νομού Βοιωτίας, η εικόνα παραμένει η ίδια, απλά "μολύνεται" και το σόι του γαμπρού ή της νύφης», τονίζει στην «Real news» ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Παπαδόπουλος, που επιλήφθηκε της έρευνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση χρήζει περαιτέρω έρευνας όχι μόνο λόγω της διαφαινόμενης εμπλοκής υπαλλήλων αρμόδιων υπηρεσιών και του τεράστιου μεγέθους της ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του κινδύνου να έχει συσταθεί οργανωμένο έγκλημα. Είναι γεγονός ότι πολλοί απ’ αυτούς εμφανίζονται ως δικαιούχοι του επιδόματος για πάνω από μια δεκαετία, ενώ κάποιοι δεν έχουν ούτε καν φάκελο με τις γνωματεύσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή, τον δρόμο για την επανεξέταση από ειδικές επιτροπές στην Αθήνα έχουν πάρει περισσότερα από 2000 άτομα, που θεωρείται ότι λάμβαναν παρανόμως προνοιακά επιδόματα.



Το σχόλιό μας: Όπου Ρομά και επίδομα έχω να προσθέσω εγώ. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που θα δει κανείς να συναθροίζονται δεκάδες Ρομά στα ΕΛΤΑ για να εισπράξουν επιδόματα. Επιδόματα που σπάνια δικαιούνται. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές που υπάρχει ικανή ομάδα Ρομά, βλέπουμε και αρκετά επιδόματα να δίνονται. Προσωπικά έχω ακούσει καταγγελίες για απειλές και για εκβιασμούς των υπαλλήλων των υπηρεσιών αλλά και των επιτροπών, για την προσωπική και οικογενειακή σωματική και υλική ακεραιότητα. Αγκάθι που δύσκολα και με προσπάθεια πολύ θα βγει. Η δε κατάσταση της μη σταθερής κατοικίας σίγουρα θα δυσκολέψει τον εντοπισμό για επανέλεγχο.


Θα προσθέσω και μια ιστοριούλα που έχω ζήσει ο ίδιος σε επιτροπή. Πέρναγα λοιπόν από νομαρχιακή υγειονομική επιτροπή και ενώ ήμουν μέσα, βάλανε ταυτόχρονα και πατέρα με το παιδί του (Ρομά και οι δυο τους). Αφού είδαν το παιδί και είπαν να περάσει έξω, ρώτησαν τον πατέρα τι πρόβλημα έχει. Η απάντηση του ήταν διαβήτης (όπως έλεγαν και τα χαρτιά) ή μάλλον ζάχαρο όπως είπε χαρακτηριστικά . Μετά ρώτησαν τι θεραπεία κάνει. Η απάντηση ήταν ότι παίρνει χάπια. Του είπαν εντάξει και να περάσει έξω. Μόλις έκλεισε η πόρτα είπαν μεταξύ τους: εννοείτε πως κόβεται γιατί φαίνεται και περίτρανα πως λέει ψέματα - ούτε καν το ποίημα δεν έμαθε καλά που του είπαν - και ενώ το χαρτί λέει το παιδί πως κάνει ινσουλινοθεραπεία αυτός μας λέει πως παίρνει χάπια. Το γράφω αυτό ώστε να μην πει κάποιος πως ευθύνη δεν έχουν όσοι επιδοτούνται. Έχουν και την μεγαλύτερη. Δεν πάει πολύ καιρός άλλωστε που διάβασα, εδώ στο chat του blog, από ανώνυμο χρήστη το μήνυμα "αν υπάρχει τρόπος να πάρω στην ζούλα προνοιακό επίδομα χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα". Του εξήγησα πως τέτοιες βοήθειες δεν δίνονται εδώ και να ψάξει αλλού. Στο τέλος την πληρώνουμε εμείς για όλους όσους θέλουν παράτυπα να πάρουν ότι άλλοι νόμιμα δικαιούνται.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά αυτά τα λόγια αλλά η ανωνυμία δεν είναι όμορφη σε τέτοιες δηλώσεις. Συγνώμη αλλά θα την αφαιρέσω και αυτός που την έβαλε μπορεί να την ξαναβάλει επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.