Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Εμπλουτισμένα τρόφιμα, ευεργετικά για την καρδιά;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι φυτικές στερόλες και στανόλες στη διατροφή μας.

Τα τελευταία χρόνια, λειτουργικά τρόφιμα με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα στην αγορά. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και δημητριακά με φυτικές στερόλες και στανόλες.

Τι είναι οι φυτικές στερόλες και στανόλες

Αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Όπως και η ονομασία τους έτσι και η μορφή τους μοιάζει με αυτήν της χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει πως οι φυτικές στερόλες και στανόλες, ορισμένες φορές μπορεί να πάρουν τη θέση της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφησή της ως ένα βαθμό. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Τι λένε οι έρευνες

Πρόσφατη μετα-ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Διαιτολογίας και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου «McGill» στον Καναδά και δημοσιεύτηκε το 2008 στο «Food and Nutrition Research», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση προϊόντων με φυτικές στερόλες και στανόλες μειώνει τις συγκεντρώσεις της «κακής» χοληστερίνης (LDL), αλλά η μείωση αυτή σχετίζεται με τα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης του κάθε ατόμου, το προϊόν, τη συχνότητα κατανάλωσης και τη διάρκεια λήψης των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η μείωση της LDL ήταν υψηλότερη όταν οι στερόλες και οι στανόλες προστέθηκαν σε επαλείμματα (spreads), μαγιονέζες, ντρέσινγκ, στο γάλα και το γιαούρτι από ό,τι στα δημητριακά, τις σοκολάτες, τους χυμούς ή τα κρουασάν.

Ο ισχυρισμός

Η καθημερινή κατανάλωση μέχρι 2 γρ. φυτικών στερολών ή στανολών μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης στο αίμα μέχρι 10%, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Έχει εγκριθεί;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι μαργαρίνες με φυτικές στερόλες και στανόλες μπορούν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι το κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ισχυρισμός υγείας και από άλλα προϊόντα με φυτικές στερόλες και στανόλες, όπως το ψωμί. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή -έχουμε όμως ενδείξεις- αν το «υπόστρωμα» (το ίδιο το προϊόν) μπορεί να επηρεάσει τη δράση των συγκεκριμένων συστατικών.

Οι στερόλες και οι στανόλες καταλαμβάνουν τη θέση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.