Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η κουβέντα κάνει καλό σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Διπλασιάζονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους.

Η κουβεντούλα κάνει καλό και όπως υποστηρίζουν οι γιατροί μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς που έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Όσοι συμμετείχαν σε «θεραπείες κουβέντας» μετά την τραυματική εμπειρία τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο επιπλέον, συγκριτικά με όσους… δεν ήταν και τόσο ομιλητικοί!

Ακόμη, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, όπως υποστήριξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Central Lancashire.

Η παρακινητική συνέντευξη (motivational interviewing) είναι ένα είδος θεραπείας που βασίζεται στη συνομιλία μεταξύ δύο ανθρώπων και απευθύνεται σε ασθενείς που πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας.

Η κατάθλιψη είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Caroline Watkins δήλωσε: «Παρατηρήσαμε ότι όσο πιο έγκαιρη η παρέμβαση, τόσο πιο εύκολη ήταν η θέσπιση ρεαλιστικών προσδοκιών ανάρρωσης. Ακόμη, μπορούσε να αποφευχθεί το αίσθημα μιζέριας που συνοδεύει τη ζωή μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ορισμένους ασθενείς τους βοήθησε να ζήσουν περισσότερο».

Στη μελέτη συμμετείχαν 411 ασθενείς, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 70 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνδρες.

Μετά από ένα χρόνο «θεραπείας κουβέντας» το 48% αυτών είχε καλύτερη διάθεση, συγκριτικά με ένα 37,7% όσων δε συμμετείχαν καθόλου.

Οι ασθενείς συζητούσαν με το θεραπευτή τους για μία ώρα δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke: Journal of the American Heart Association».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.