Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Επιστολή του Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας στους υπουργούς Υγείας & Οικονομικών για τα Προνοιακά Επιδόματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/5/2011


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα προνοιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης επισημαίνει τις δραματικές περικοπές στην κρατική επιχορήγηση για τα προνοιακά ιδρύματα και τις τεράστιες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προκύπτουν από τις καθυστερημένες εκταμιεύσεις χρημάτων. «Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες, ενώ τα ιδρύματα αδυνατούν πλέον να καλύψουν έστω και τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες», παρατηρεί ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει ότι «ενώ πέρσι τα 14 προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ έλαβαν 4 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης (αντί των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί), φέτος τα 22 αντίστοιχα ιδρύματα ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας διαγκωνίζονται για να μοιραστούν μόλις 437.000 ευρώ για το Α΄τρίμηνο του 2011, με τον επιπλέον κίνδυνο να μην προβλεφθεί επόμενη δόση».

Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ακόμη «την κατάφωρη αδικία και την άνιση μεταχείριση των προνοιακών ιδρυμάτων ιδιωτικού δικαίου από την Πολιτεία, όταν στα ιδρύματα δημοσίου δικαίου ο ετήσιος προϋπολογισμός για ένα και μόνο ίδρυμα, ίδιας δυναμικότητας με ένα ΝΠΙΔ, είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ» και ζητά την προσωπική παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργών για την άμεση χρηματοδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων και την αποτελεσματική διευθέτηση των προβλημάτων τους. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία, θα συνιστά ακόμη μία καταδίκη του κοινωνικού κράτους», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επανέρχομαι με την παρούσα επιστολή στο σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα των προνοιακών ιδρυμάτων, που δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, οδηγούνται σε λουκέτο. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα προνοιακά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών, όχι μόνο λόγω των δραματικών περικοπών στην κρατική επιχορήγηση, αλλά και εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στην εκταμίευση των οφειλόμενων χρημάτων.

Με μνημονιακή λογική και πρόσχημα τον Καλλικράτη, η κυβέρνηση έχει περικόψει δραματικά την κρατική χρηματοδότηση στα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, τη στιγμή που παραμένουν προβληματικές οι εκταμιεύσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες, ενώ τα ιδρύματα αδυνατούν πλέον να καλύψουν έστω και τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες. Παράλληλα, υποχρεώνονται, λόγω καθυστέρησης των επιχορηγήσεων, να επιβαρύνονται με μεγάλα πρόστιμα προς τους ασφαλιστικούς φορείς.

Η κατάσταση είναι οριακή και κινδυνεύει να αφήσει στο δρόμο χιλιάδες άτομα με αναπηρία και παιδιά κακοποιημένα, που βρίσκονται στα ιδρύματα με εισαγγελικές εντολές. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ πέρσι τα 14 προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ έλαβαν 4 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης (αντί των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί), φέτος τα 22 αντίστοιχα ιδρύματα ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας διαγκωνίζονται για να μοιραστούν μόλις 437.000 ευρώ για το Α΄τρίμηνο του 2011, με τον επιπλέον κίνδυνο να μην προβλεφθεί επόμενη δόση.

Αντιλαμβάνεστε την κατάφωρη αδικία και την άνιση μεταχείριση των προνοιακών ιδρυμάτων ιδιωτικού δικαίου από την Πολιτεία, όταν στα ιδρύματα δημοσίου δικαίου ο ετήσιος προϋπολογισμός για ένα και μόνο ίδρυμα, ίδιας δυναμικότητας με ένα ΝΠΙΔ, είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αν όμως κλείσουν αυτοί οι φορείς, πού θα πάνε χιλιάδες άτομα που έχουν ανάγκη κοινωνικής πρόνοιας; Ποιος θα φροντίσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όταν το κράτος τους δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο;

Δυστυχώς, σήμερα οδηγούμαστε στην πλήρη εξόντωση και ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους. Το μνημόνιο και ο Καλλικράτης μετατρέπονται σε σύγχρονο Καιάδα για τα ΑμεΑ και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, είναι ντροπή για την κοινωνία μας!

Κατόπιν τούτων, ζητώ την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση χρηματοδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων και την αποτελεσματική διευθέτηση των προβλημάτων τους. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία, θα συνιστά ακόμη μία καταδίκη του κοινωνικού κράτους.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.