Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Μείωση άνω του 10% στις δαπάνες των νοσοκομείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Τι αποκαλύπτει η ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής ειδικών


Mείωση που ξεπερνά το 10% στις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ το 2010 σε σχέση με το 2009 καταγράφει η ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής ειδικών για την αξιολόγηση και τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρός της Ηλ. Μόσιαλος.

Τα έξοδα μειώθηκαν κατά 315.000 ευρώ αλλά η έκθεση αναφέρει ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και επισημαίνει ότι είναι «αναγκαία η περαιτέρω μείωση των δαπανών».

Κρίνεται επίσης σκόπιμη η διερεύνηση της δυνατότητας του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) και των ασφαλιστικών ταμείων να κάνουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία, με στόχο να περιοριστούν οι δαπανηρές για το δημόσιο συμβάσεις, με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η έκθεση, επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, για να μπορέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών που αγοράζουν, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστούν οι εισφορές των ασφαλισμένων για την Υγεία .

Οι συντάκτες της έκθεσης είναι επιφυλακτικοί για την επάρκεια της προβλεπόμενης δημόσιας χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 0,6% επί του κρατικού προϋπολογισμού, και τονίζουν ότι «οι άλλες πηγές εσόδων του ενδέχεται να μειωθούν λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών». Όσον αφορά το επιτελικό προσωπικό του οργανισμού που θα συστήσει και θα επιμεληθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα καταρτισμένο σε θέματα οικονομικών της υγείας» ,γι αυτό «τίθεται ζήτημα επιλογής των καλύτερων στελεχών από τις διοικητικές υπηρεσίες των ταμείων που μεταφέρονται», στον ΕΟΠΥΥ.

Η έκθεση αποφεύγει να προτείνει ένα σύστημα εφημεριών αποτελεσματικό το οποίο ταυτόχρονα να συμβάλλει στην εξοικονόμηση κονδυλίων και ανθρώπινων πόρων, παρότι λέει ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Αναφέρει ότι θα πρέπει να καθορίζονται οι ειδικότητες των γιατρών που θα πρέπει να είναι σε ενεργή εφημερία αλλά και να επανεξεταστούν οι εφημερίες των Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία.

Για το θέμα του rebate από τους φαρμακοποιούς, η έκθεση Μόσιαλου παρατηρεί ότι «δεν είναι σαφές εάν, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την υγεία, εισπράχθηκαν οι επιστροφές ή πότε θα αρχίσει η είσπραξή τους. Επιπροσθέτως δεν είναι σίγουρο εάν οι επιστροφές είναι δυνατό να εξασφαλιστούν με βάση το ισχύον σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που στηρίζεται κυρίως στο scanning των συνταγών».

Ακόμη, ζητά να επαναπροσδιορισθεί ο ρόλος των φαρμακοποιών και των φαρμακείων και να εξετασθούν μέθοδοι αποζημίωσης τους που δεν θα συνδέουν την τιμή του φαρμάκου με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ή που θα θεσπίζουν ποσοστό κέρδους που θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της τιμής του φαρμάκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.