Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αμφιβληστροειδής από βλαστικά κύτταρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ίσως στο μέλλον δημιουργούνται μοσχεύματα του χιτώνα



Αμφιβληστροειδής από βλαστικά κύτταρα
Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν τμήμα του βολβού του ματιού ανοίγοντας τον δρόμο για μεταμοσχεύσεις ιστών των οφθαλμών που θα σώζουν ασθενείς από τύφλωση

Λονδίνο
Βλαστικά κύτταρα ποντικών μετετράπησαν σε μια αρχική μορφή του αμφιβληστροειδούς, μια εξέλιξη η οποία μπορεί μια ημέρα να οδηγήσει σε μεταμοσχεύσεις του χιτώνα του ματιού με μοσχεύματα που θα προέρχονται από κύτταρα των ίδιων των ασθενών.
Το επίτευγμα ανήκει στον Γιοσίκι Σασάι από το Κέντρο Ρίκεν για την Εξελικτική Βιολογία στο Κόμπε της Ιαπωνίας και τους συνεργάτες του. Η μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε κύτταρα του αμφιβληστροειδούς έγινε με χρήση ενός γονιδίου που εκφράζεται στον συγκεκριμένο χιτώνα. Στη συνέχεια τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν σε μια πρωτεϊνούχο μήτρα ώστε να δημιουργήσουν ιστό. 
Γέννηση ιστών του αμφιβληστροειδούς
Μέσα σε διάστημα 12 ημερών τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς δημιούργησαν μια κοιλότητα – στα έμβρυα το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ιστού εξελίσσεται στον αμφιβληστροειδή, τη φωτοευαίσθητη μεμβράνη που «ντύνει» το εσωτερικό του ματιού. Μέσα σε αυτήν την κοιλότητα εντοπίστηκαν έξι βασικοί τύποι κυττάρων του αμφιβληστροειδούς οι οποίοι είχαν διαχωριστεί σε έξι στρώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον αμφιβληστροειδή των ενηλίκων.
Οι ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» ότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να δημιουργηθεί στο εργαστήριο ένα πλήρως σχηματισμένο μάτι το οποίο θα περιέχει τον φακό, τον σκληρό χιτώνα και τον κερατοειδή χιτώνα. Ωστόσο σύμφωνα με τον δρα Σασάι ίσως καταστεί δυνατόν σε λίγα χρόνια να χρησιμοποιούνται ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα για την ανάπτυξη ιστών του αμφιβληστροειδούς στο εργαστήριο οι οποίοι θα έχουν τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα.
«Ο αμφιβληστροειδής καταστρέφεται σε περιπτώσεις γενετικών ασθενειών όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτού του είδους η θεραπεία που αναπτύσσουμε θα μπορούσε λοιπόν να βοηθήσει στις μεταμοσχεύσεις ιστών του αμφιβληστροειδούς σε ασθενείς» κατέληξε ο δρ Σασάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.