Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Πως να ζήσετε την οικογένειά σας με 11,5 ευρώ την ημέρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΣΙΠΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Ο Στιβ και η Αννέτ Οικονομίδη με τα πέντε τους παιδιά (και τα δυο τους σκυλιά) έχουν γίνει διάσημοι 
στις ΗΠΑ, διδάσκοντας στην πατρίδα του καταναλωτισμού τον σπαρτιάτικο τρόπο ζωής τους.



Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Οικονομίδη είναι οι νέοι σταρ της Αμερικής. Καταφέρνοντας να ζουν με μόλις 15 δολάρια την ημέρα, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη. Οι οικονομικές τους συμβουλές καθηλώνουν τους τηλεθεατές των καταναλωτικών ΗΠΑ που μαθαίνουν τι σημαίνει σπαρτιάτικος τρόπος ζωής. Ο Στιβ και η Αννέτ Οικονομίδη μιλάνε στο «ΘΕΜΑ» και μοιράζονται με τους Έλληνες αναγνώστες τον δικό τους «μνημονιακό» οδηγό επιβίωσης…


Μαθήματα οικονομίας δίνει, λοιπόν, μια απλή ελληνική οικογένεια, εφαρμόζοντας στην καθημερινή ζωή των επτά μελών όρους τρόικας. Το γεγονός ότι καταφέρνουν να επιβιώνουν με 15 δολάρια (ήτοι 11,5 ευρώ) την ημέρα τούς έκανε διάσημους σε όλη την αμερικανική επικράτεια, ενώ η παρουσία τους σε εκπομπές οικονομικού περιεχομένου δίπλα στους Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον καθηλώνει τους τηλεθεατές. Τα βιβλία τους με συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων έχουν γίνει ανάρπαστα, αφού τους έχουν αναδείξει σε ήρωες της καθημερινής κούρσας για επιβίωση. Η οικογένεια Οικονομίδη κατάφερε να ρίξει στο ελάχιστο τον οικογενειακό προϋπολογισμό εφαρμόζοντας δέκα απλές συμβουλές που απέδωσαν στο έπακρο. Αρνούμενοι να πάρουν πιστωτική κάρτα, καταναλώνοντας τρόφιμα που οι περισσότεροι πετάμε και μειώνοντας ακόμα και τη διάρκεια του 
μπάνιου τους οι «οικονόμοι» Οικονομίδη δημοσίευσαν τη λιτή τους καθημερινότητα και απέκτησαν μεγάλη φήμη, μηδενίζοντας το οικογενειακό έλλειμμα.



Ο Στιβ Οικονομίδης, ο «τσάρος» της οικογενειακής οικονομίας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» υποστηρίζει 
πως οι υπερβολικές σπατάλες και η αλόγιστη καταναλωτική μανία των Ελλήνων αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για τη δεινή κατάσταση της χώρας: 
«Εμείς ως Ελληνες έχουμε την τάση να ξοδεύουμε περισσότερο από όσα κερδίζουμε. Θεωρώ ότι γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το οικονομικό τέλμα. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες είναι να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους. Πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με το τι λέει ο κόσμος και να επικεντρωθούν περισσότερο στο τι μπορεί να αντέξει η τσέπη τους». Ο Στιβ και η Αννέτ αντιμετωπίζουν τα οικονομικά της οικογένειας όπως θα αντιμετώπιζαν τα οικονομικά μιας δικής τους επιχείρησης. «Μια επιχείρηση πρέπει να είναι κερδοφόρα», εξηγεί ο Στιβ. Ο τρόπος που ο ίδιος και η σύζυγός του Αννέτ διαχειρίζονται τα οικονομικά τους γρήγορα έγινε γνωστός στη μικρή κοινότητα που μένουν. 


Ξεκίνησαν δίνοντας διαλέξεις στην εκκλησία, ενώ στην πορεία ο Στιβ έγραφε συμβουλευτικά άρθρα που δημοσιεύονταν στις τοπικές εφημερίδες. Από εκεί η εξέλιξη ήταν άμεση. Μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκαν καλεσμένοι σε μια από τις δημοφιλέστερες πρωινές εκπομπές της Αμερικής.



Η οικογένεια Οικονομίδη αποτελεί πλέον μια από τις πιο γνωστές οικογένειες της Αμερικής. Ο σπαρτιάτικος τρόπος ζωής τους, σε μια εποχή όπου η οικονομική στενότητα αποτελεί σήμα κατατεθέν για όλες τις χώρες, γίνεται η νέα τάση και το φωτεινό παράδειγμα για το ότι ο κόσμος θα πρέπει να αρχίζει να αναθεωρεί τις προτεραιότητές του. «Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Μπορούμε να ζήσουμε με όσα έχουμε και να παραμερίσουμε τον καταναλωτισμό μας», εξηγεί ο Στιβ. Γεννημένος στο Σικάγο από Έλληνες γονείς, ο Στιβ μετακομίζει στην Αριζόνα για να σπουδάσει. Εκεί γνωρίζει την Αννέτ, την οποία και παντρεύεται λίγους μετά αργότερα. Η Αννέτ προέρχεται από μια μεγάλη οικογένεια, με ρίζες στην Ιταλία, όπου επίσης επικρατεί η νοοτροπία της εξοικονόμησης και της καταναλωτικής εγκράτειας. «Με τον Στιβ γνωριστήκαμε σε μια χριστιανική εκκλησία όπου είχα πάει με κάποιους φίλους. Δεν άργησα να καταλάβω ότι με τον άνθρωπο αυτό έχω πολλά κοινά στοιχεία. Λίγο μετά παντρευτήκαμε και έντεκα μήνες αργότερα ήρθε και ο πρώτος μας γιος», λέει η Αννέτ. Όταν όμως ο Στιβ και η Αννέτ παντρεύτηκαν συνειδητοποίησαν ότι η οικονομική διαχείριση του σπιτιού είναι δύσκολη υπόθεση. «Αρχικά δεν είχαμε ιδέα για το πώς να διαχειριστούμε τα οικονομικά ενός νοικοκυριού, παρόλο που και των δυο μας οι οικογένειες ανήκουν στη μεσαία τάξη και ποτέ δεν ήμασταν από τις οικογένειες που ξόδευαν χρήματα χωρίς να σκέφτονται. Παρακολουθήσαμε λοιπόν ένα σεμινάριο και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», λέει ο Στιβ.



Παρόλο που ο Στιβ ως γραφίστας πληρωνόταν μόνο 4 ευρώ την ώρα, εκείνος και η Αννέτ δεν έχασαν το κουράγιο τους ακόμα και τη στιγμή που είδαν ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν κούνια για τον νεογέννητο γιο τους: 
«Θυμάμαι όταν γεννήθηκε το πρώτο μας παιδί, που ψάχναμε να αγοράσουμε μια κούνια. Δυστυχώς ήταν πολύ ακριβές και ακόμα και στα καταστήματα που πουλούσαν αντικείμενα από δεύτερο χέρι δεν βρήκαμε μια ασφαλή κούνια. Οι γονείς λοιπόν του Στιβ μάς έδωσαν κάποια χρήματα και πήραμε την κούνια. Αλλά δεν πήραμε όλα αυτά που βλέπει κανείς στις διαφημίσεις όπως αλλαξιέρα, ειδική μπανιέρα για το μωρό, παιχνιδότοπο. Σκεφτήκαμε τι είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα μωρό. Έτσι λοιπόν πήραμε την κούνια, το καρότσι και κάποια παιδικά ρούχα. Αυτά ήταν τα απαραίτητα. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι νέοι γονείς, να παίρνουν αυστηρά αυτά που χρειάζεται ένα μωρό», λέει η Αννέτ. Η Αννέτ και ο Στιβ μεγάλωσαν τα παιδιά τους με τις αρχές της «οικονομικής αφύπνισης». Τα έμαθαν από μικρά να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους και να αγοράζουν μόνα τους τα παιχνίδια που ήθελαν. «Θυμάμαι που είχαμε πάει σε ένα κατάστημα και ο μικρός μας γιος νόμιζε ότι είχε χρήματα μαζί του για να αγοράσει ένα παιχνίδι που ήθελε, αλλά όταν πήγαμε στο ταμείο αποδείχτηκε ότι δεν είχε. Δεν το πήραμε το παιχνίδι και γύρισα και του είπα ότι “αφού δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να το πάρεις”. Μπορεί να ακουστεί σκληρό, αλλά αυτό είναι η αλήθεια. Τα παιδιά πρέπει να είναι υπεύθυνα», καταλήγει η Αννέτ.



Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ  ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ) ΑΝΑΓΚΗΣ



1) ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΔΑΝΕΙΑ
Είναι προτιμότερο να κάνεις αυστηρό προϋπολογισμό βάσει των πραγματικών εισοδημάτων παρά να αγοράζεις ακριβά το χρήμα, ειδικά σε αβέβαιες οικονομικά συνθήκες.



2) ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ 
Έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να παρασυρθείτε να αγοράσετε πράγματα εκτός των καθημερινών αναγκών σας.



3) ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ
Με λίγη φαντασία μπορεί να αξιοποιηθεί κάλλιστα και την επόμενη μέρα. Το ίδιο άλλωστε κάνει και η πλειονότητα των εστιατορίων.



4) ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΝΤΑ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΑΣ
Η συγκεκριμένη καταγραφή των απολύτως απαραίτητων αποτρέπει τις σπατάλες.



5) ΒΓΑΛΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΟΠΟΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ
Αν σκεφτεί κανείς πόσες ηλεκτρικές συσκευές μέσα σε ένα σπίτι είναι μονίμως σε αναμονή, είναι σαφές πόσο αλόγιστη είναι η καθημερινή κατανάλωση ενέργειας.




6) ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΝΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 5 ΛΕΠΤΑ
Αγχωτικό μεν, οικονομικό δε και σίγουρα πολύ πιο συμφέρον από το γέμισμα της μπανιέρας. 



7) ΒΑΛΤΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΑΡΤΕΣ...ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Ακόμα κι αν δεν έχετε άλληεπιλογή, φροντίστε να πληρώνετε μεγαλύτερο ποσό από την ελάχιστη δόση


8) ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Μπορούν να ζήσουν και με μία φορά την εβδομάδα σινεμά.



9) ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΦΘΗΝΑ ΠΑΚΕΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ  Ή ΚΑΝΤΕ ΚΑΜΠΙΝΓΚ
Επιπλέον όσο νωρίτερα προγραμματίσετε τις διακοπές σας, τόσο καλύτερες τιμές θα πετύχετε.



10) ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΡΟΥΧΑ
Ψωνίζετε στις εκπτώσεις και μόνο ό,τι πραγματικά σας λείπει και όχι ό,τι σας φαίνεται φτηνό.




Πηγή: Εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.