Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Φοροαπαλλαγές τέλος για τα μεγάλα εισοδήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Από την περικοπή των φοροαπαλλαγών «γλιτώνει» το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων




Της Μαρίας Βουργάνα

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 60.000 ή 70.000 ευρώ σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, για να εξοικονομήσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Η περικοπή των περίπου 900 φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων υπογράμμισε ότι «οι φοροαπαλλαγές δεν μπορεί να είναι ανεξαρτήτου εισοδήματος. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος έχει 60 - 70 χιλιάδες ευρώ εισόδημα, να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με κάποιον που έχει 20 και 30 χιλιάδες ευρώ. Εγώ θέλω να αυξήσω τις φοροαπαλλαγές σ' αυτόν που έχει χαμηλά και να τις μειώσω στον άλλον που έχει υψηλά». Από την περικοπή των φοροαπαλλαγών «γλιτώνει» το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «παραμένει εκεί που είναι».

Επανεξέταση
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην επανεξέταση από μηδενική βάση των περίπου 900 φοροαπαλλαγών, οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως. «Θα τις δούμε μια μια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «θα δούμε κάποιες φοροαπαλλαγές που έχουν, για παράδειγμα, τα πιο υψηλά εισοδήματα, τι από αυτά δεν μπορείς πλέον να αποδεχτείς». Το σχέδιο κατάργησης και περικοπής των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο βήμα περικοπής φοροαπαλλαγών έγινε με το φορολογικό νόμο 3842/2010. Πολλές εκπτώσεις δαπανών περιορίστηκαν για όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς από έκπτωση από το εισόδημα μετατράπηκαν σε έκπτωση από το φόρο κατά ποσοστό 20% «ψαλιδίζοντας» τα οφέλη για τους φορολογούμενους που τα εισοδήματά τους φορολογούνται με συντελεστή πάνω από 20%.

Δαπάνες
Σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια για να περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση. Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2009 έδειξε ότι οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα ευνοήθηκαν περισσότερο με τις φοροαπαλλαγές σε σχέση με τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που είχαν οι 168.672 φορολογούμενοι με εισοδήματα από 60.000 έως 100.000 ευρώ ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 3.500 ευρώ, ενώ για τους 35.635 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ έφθασαν τις 5.500 ευρώ κατά μέσο όρο.

Aντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που ωφέλησαν 1.242.076 φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα από 20.000 ? 45.000 ευρώ ήταν 1.740 ευρώ κατά μέσο όρο. Για τους μισούς φορολογούμενους, ήτοι 2.784.389 άτομα, που δηλώνουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ οι φοροαπαλλαγές που είχαν ήταν μόλις 760 ευρώ κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του 2009 οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά των 5.655.100 φορολογούμενων ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.132,89 ευρώ, ενώ ο φόρος που πλήρωσαν κατά μέσο όρο στην εφορία έφθασε τα 1.613 ευρώ.

Φόροι υπέρ τρίτων
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν περίπου 300 φόροι υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο τον περιορισμό ή και την κατάργηση ορισμένων από αυτούς που θεωρούνται άδικοι και με αρνητικό αντίκτυπο για την ανταγωνιστικότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την καταγραφή του πλέγματος των φόρων υπέρ τρίτων και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους κατά περίπτωση και με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Σαφάρι για τα έσοδα
Φοροκυνηγητό για την αύξηση των εσόδων εξαπολύει το υπουργείο Oικονομικών προκειμένου να περιορίσει την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους. O υφυπουργός Oικονομικών Δημ. Kουσελάς θα έχει σήμερα σύσκεψη με τους προϊσταμένους τριάντα ΔOY οι οποίες συμβάλλουν στο 70% των εσόδων. Kατά τη σύσκεψη θα γίνει:
  • Απολογισμός για την πορεία των εσόδων ανά ΔOY για το α΄δίμηνο 2011.
  • Προγραμματισμός ενεργειών για την αύξηση των εσόδων τον επόμενο μήνα.

Στη συνάντηση οι έφοροι θα κληθούν να δώσουν στοιχεία για: Tους ελέγχους που διενεργήθηκαν ανά ΔOY τους μήνες Iανουάριο και Φεβρουάριο. Tους ελέγχους που πραγματοποίησε κάθε ελεγκτής. Tα ποσά που βεβαιώθηκαν ανά μήνα και τα ποσά που εισπράχθηκαν. Tον προγραμματισμό των ελέγχων ανά ΔOY και ελεγκτή για τον επόμενο μήνα. Tον αριθμό των υπαλλήλων που ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με την επιδίωξη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Tις ενέργειες που έχουν γίνει και ποια είναι τα εισπρακτικά αποτελέσματα το πρώτο δίμηνο. Tο σχεδιασμό για το επόμενο τρίμηνο.

Οι φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων

Ιατρικά έξοδα: Αφαιρούνται 100% από το εισόδημα.

Νοσήλια: Εκπίπτει από το φόρο το 20% του ποσού και έως 6.000 ευρώ.

Ενοίκιο κύρια κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης ενοικίου και μέχρι 240 ευρώ.

Δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης και έως 240 ευρώ.

Τόκοι στεγαστικού δανείου: Για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι και 31/12/2002 οι τόκοι εκπίπτουν από το εισόδημα για δάνεια μετά την 1/1/2003 το 20% της δαπάνης εκπίπτει από το φόρο.

Ασφάλιστρα ζωής: Εκπίπτει από το φόρο το 20% και έως 240 ευρώ για τον άγαμο και 480 ευρώ για τον έγγαμο.

Διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλο: Εκπίπτει από το φόρο το 20% και μέχρι 3.000 ευρώ.

Δαπάνη σε δικηγόρους: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης και μέχρι 240 ευρώ.

Φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά: Αφαιρείται από το φόρο 10% της δαπάνης και μέχρι 600 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.