Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Εγχειρίδιο - εργαλείο: Η νομοθεσία της νοηματικής γλώσσας στις ευρωπαϊκές χώρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Και η κρίσιμη Διακήρυξη των Βρυξελλών για τις νοηματικές γλώσσες



Ηθοποιοί του εξαίρετου θεάτρου κωφών Ελλάδος επί το έργον...Ηθοποιοί του εξαίρετου θεάτρου κωφών Ελλάδος επί το έργον...Η διακήρυξη των Βρυξελλών ενισχύει τους ηγέτες των κωφών στον αγώνα για την πλήρη κατοχύρωση των νοηματικών γλωσσώνΗ διακήρυξη των Βρυξελλών ενισχύει τους ηγέτες των κωφών στον αγώνα για την πλήρη κατοχύρωση των νοηματικών γλωσσών
Η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα σε ότι αφορά την υπάρχουσα νομοθεσία για τη Νοηματική Γλώσσα στις χώρες της Ε.Ε. εμπεριέχεται εδώ και λίγους μήνες σε αναλυτικό εγχειρίδιο – εργαλείο. Το “εργαλείο” στην χώρα μας υπό τον τίτλο “Η νομοθεσία της Νοηματικής Γλώσσας στην Ε.Ε.” , βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Το “εργαλείο” παρουσιάστηκε επίσημα την 19ηΝοεμβρίου 2010, μέρα ιστορική για το μαχητικό κίνημα των ευρωπαίων κωφών, όταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών (EUD) διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρώτη διάσκεψη για τη νομοθεσία που αφορά τις νοηματικές γλώσσες. Παρούσα στην διάσκεψη η δρ. Μαριάννα Χατζοπούλου, ειδική εκπαιδευτικός σε θέματα κώφωσης,  μεταφέρει – έστω ολίγον ετεροχρονισμένα – τις κρίσιμες λεπτομέρειές της. Τις καταγράφουμε ώστε να είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο:

“Η διάσκεψη φιλοξενήθηκε από τον Δρ Ádám KoSa, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι από κάθε ένωση- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών, αντιπρόσωποι όλων των χωρών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας.  Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε Διεθνή Νοηματική Γλώσσα, σε Αγγλικά και σε όλες τις Νοηματικές Γλώσσες των κρατών μελών, ήταν πλήρως προσβάσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες κωφούς και ακούοντες, εκπροσώπους και παρατηρητές. Τη διάσκεψη άνοιξε ο László Tőkés, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τη Viviane Reding, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο της Ε.Ε. για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια.
Η διάσκεψη κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούσαν τη νομοθεσία για τις νοηματικές γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Συζητήθηκε με ποιο τρόπο, οι νόμοι που αφορούν τις Νοηματικές Γλώσσες επηρεάζουν την κοινότητα των κωφών και σε ποιο βαθμό η ύπαρξη νομοθεσίας είναι απαραίτητη για τους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών (EUD) Berglind Stefánsdóttir, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Κωφών (WFD) Markku Jokinen, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας (EFSLI) Mayade Wit και η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας (WASLI) Liz Scott Gibson.
Κατά την καταληκτική συνεδρίαση, μετά τις τελικές παρατηρήσεις του Δρ Ádám KoSa, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Mark Wheatley, εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών (EUD), διανεμήθηκε το εγχειρίδιο - εργαλείο με τίτλο "Η νομοθεσία της Νοηματικής Γλώσσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" σε όλους τους συμμετέχοντες. Το εγχειρίδιο αυτό  περιγράφει κάθε νόμο που υπάρχει στα κράτη μέλη της ΕΕ και αναφέρεται στη Νοηματική Γλώσσα και περιέχει εκτενή παραρτήματα με τους αντίστοιχους νόμους στη γλώσσα του πρωτοτύπου.”
Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η “Διακήρυξη των Βρυξελλών” που υπεγράφη από όλους τους μετέχοντες με το κλείσιμο της διάσκεψης. Οπως εξηγεί η Μ. Χατζοπούλου “πρόκειται για μιά πανευρωπαϊκής εμβέλειας διακήρυξη, η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις που εγείρει η διεθνής κοινότητα των Κωφών όσον αφορά τη Νοηματική Γλώσσα και την εκπαίδευση, τη Νοηματική Γλώσσα και την απασχόληση κ.α., αλλά και τις απαιτήσεις της σχετικά με τους διερμηνείς Νοηματικής Γλώσσας. Αναφέρει ότι το δικαίωμα της Νοηματικής Γλώσσας είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και ως τέτοιο θα πρέπει να εφαρμόζεται”.
Λίαν συντόμως η σελίδα θα δημοσιοποιήσει το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης ώστε να είναι στην διάθεση όλων των ενδιαφερομένων. Επί του παρόντος, επισημαίνουμε ότι η διακήρυξη αναδεικνύει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κείμενο την σημασία των νοηματικών γλωσσών , ταυτόχρονα δε αποτελεί  ένα πολύ σημαντικό κείμενο στα χέρια των κωφών ηγετών για την αναγνώριση της εκάστοτε Νοηματικής Γλώσσας σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.