Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πάνω από 950 νεφροπαθείς στις λίστες για μεταμόσχευση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέχρι και δέκα χρόνια η αναμονή

Μέχρι και 10 χρόνια είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για μεταμόσχευση 950 νεφροπαθείς τελικού σταδίου και άλλοι 250 υποψήφιοι για μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων.

Και μέχρι να βρεθεί το μόσχευμα και να έρθει η ώρα της μεταμόσχευσης, που μπορεί να τους εξασφαλίσει άλλα 10 χρόνια ζωής, οι Έλληνες νεφροπαθείς αναγκάζονται να ζουν με χαμηλότερη ποιότητα ζωής από εκείνη των υγειών ανθρώπων, εμφανίζοντας σε μεγάλο βαθμό άγχος, κατάθλιψη και μελαγχολία.

Βασική παράμετρο για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των νεφροπαθών τελικού σταδίου - που στην Ελλάδα ανέρχονται στις 13.000- σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας ζωής, αποτελούν οι μεταμοσχεύσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Καραγκιόζης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, το 2010 έγιναν μόλις 135 μεταμοσχεύσεις, λιγότερες, δηλαδή, ακόμη κι από το 2001, το πρώτο έτος αναφοράς του ΕΟΜ, οπότε και είχαν ανέλθει σε 186. Την αισιοδοξία του 2008, που ήταν το έτος ρεκόρ για τις μεταμοσχεύσεις, μετά από μια δεκαετή ανοδική πορεία που είχε προηγηθεί, ακολούθησε η αναστροφή της τάσης το 2009 και την κατακρήμνιση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων το 2010.


1.000.000 οι νεφροπαθείς στην Ελλάδα

Οι νεφροπάθειες αποτελούν σήμερα τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας, καθώς υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτές 1.000.000 Έλληνες, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας, ανέφερε από την πλευρά του ο νεφρολόγος, διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Βέργουλας.

Πρόσθεσε ότι η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ευθύνονται σήμερα σχεδόν για το 70% των περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.

Πολλοί ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) παρουσιάζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου ευθύνεται για το περίπου 50% των καρδιαγγειακών επιπλοκών των ασθενών που βρίσκονται στην αιμοκάθαρση.


Σακχαρώδης διαβήτης στο 30% των νεφροπαθών τελικού σταδίου


Το 25-30% των νεφροπαθών τελικού σταδίου πάσχουν και από σακχαρώδη διαβήτη, παρουσιάζουν δηλαδή διαβητική νεφροπάθεια, ανέφερε από την πλευρά του ο νεφρολόγος διευθυντής ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, Γρηγόρης Μεσυρλής. Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της διαβητικής νεφροπάθειας, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παραμένει υψηλότερος στους διαβητικούς από ό,τι στους μη-διαβητικούς ασθενείς.

«Η υπερλιπιδαιμία, η υπερινσουλιναιμία, η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, η υπεργλυκαιμία και η νεφρική δυσλειτουργία είναι οι μηχανισμοί εκείνοι που συμμετέχουν στην εμφάνιση της εξελισσόμενης αθηροσκλήρωσης και της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον το κάπνισμα αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο καθώς έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στη νεφρική λειτουργία», πρόσθεσε ο κ Μεσυρλής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.