Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα του μαστού σε αυτοκτονία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γονιδιακή τεχνολογία



Το νέο σύστημα βασίζεται στη χρήση νανοσωματιδίων με πλάτος 400 φορές μικρότερο
από εκείνο μίας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε νανοσωματίδιο αποτελεί το «όχημα» μεταφοράς
ενός γονιδίου, το οποίο και «ταξιδεύει» έως το εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων


Μία νέα γονιδιακή τεχνολογία, η οποία κάνει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να «αυτο-καταστρέφονται» αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Κουίν στο Μπέλφαστ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση ενός καινοτόμου συστήματος, που ονομάζεται DBV (Designer Biomimetic Vector) μπορεί να οδηγήσει τα γονίδια κατευθείαν εντός των καρκινικών κυττάρων στο μαστό οδηγώντας τα σε αυτοκτονία.
Το νέο σύστημα βασίζεται στη χρήση νανοσωματιδίων με πλάτος 400 φορές μικρότερο από εκείνο μίας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε νανοσωματίδιο αποτελεί το «όχημα» μεταφοράς ενός γονιδίου, το οποίο και «ταξιδεύει» έως το εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων.
Οι ειδικοί από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Κουίν αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το νέο σύστημα στο επιστημονικό περιοδικό «Ιnternation Journal of Pharmaceutics». Οπως εξήγησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Ελεν ΜακΚάρθι, «ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια σχετικά με τη χρήση γονιδιακής θεραπείας αποτελούσε μέχρι σήμερα η έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος μεταφοράς των γονιδίων εντός του οργανισμού. Τώρα το σύστημα DBV, το οποίο μεταφέρει το γονίδιο iNOS αποδεικνύεται άκρως επιτυχημένο σε ό,τι αφορά την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του μαστού στο εργαστήριο». Σύμφωνα με την δρα ΜακΚάρθι μακροπρόθεσμα το σύστημα θα χρησιμοποιείται σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που έχει εξαπλωθεί στα οστά. Θα ήταν μάλιστα καλύτερο μάλιστα η εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας να προηγείται της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας, επεσήμανε η ειδικός.
Με δεδομένο ότι η νέα προσέγγιση αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα του μαστού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα σώσει πολλές ασθενείς από την τοξική επίδραση των υπαρχουσών θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού. Αν και όπως αναφέρουν απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με το σύστημα DBV, πιθανότατα αυτό θα αρχίσει να δοκιμάζεται σε ασθενείς μέσα σε μία πενταετία.
Προς το παρόν το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να μετατρέψει τα νανοσωματίδια του συστήματος σε μία «πούδρα», η οποία θα μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να επανέρχεται στην αρχική μορφή της πριν τη χορήγηση στις ασθενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.