Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το ψάρι κάνει καλό (και) στα δόντια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με τον δρ Asghar Naqvi, ερευνητή στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, η κατανάλωση ψαριών δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά.
«Ο σολομός είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Τρώω σολομό μια-δυο φορές την εβδομάδα» δήλωσε ο Asghar Naqvi και προσθέτει. «Ως γιατρός γνωρίζω ότι τα ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά - πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για θάνατο από ξαφνική καρδιακή προσβολή, να μειώσει την κακή χοληστερόλη και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό που δεν γνώριζα όμως μέχρι πριν από έναν περίπου χρόνο είναι ότι ο σολομός θα μπορούσε να μου προσφέρει ένα αναπάντεχο δώρο: υγιή δόντια και ένα λαμπερό χαμόγελο».
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ο Naqvi συνέκρινε τα αρχεία διατροφής περισσότερων από 9.000 ενηλίκων με το ιστορικό τους για ασθένεια των ούλων.
Με έκπληξη, ο ίδιος διαπίστωσε ότι, μετά τη διενέργεια προσαρμογών για την ηλικία και άλλους παράγοντες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες DHA (ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέως) στη διατροφή τους είχαν 22 % λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου των ούλων από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο DHA.
Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά, αλλά αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο ήταν σχεδιασμένη η μελέτη.
Tώρα, ο Naqvi έχει ξεκινήσει πιο αυστηρή έρευνα για ασθενείς με προβλήματα στα ούλα, για να διαπιστώσει αν η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της στοματικής τους υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.