Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ελπιδοφόρα θεραπεία κατά μεταστατικού μελανώματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Καρκίνος του δέρματος



Σημαντικό όφελος επιβίωσης στο μεταστατικό μελάνωμα, την πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος, παρέχει μια υπό έρευνα εξατομικευμένη θεραπεία σύμφωνα με τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ, BRIM3. Ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τους ασθενείς που πάσχουν από τη σοβαρή μορφή της νόσου, για την αντιμετώπιση της οποίας τα τελευταία 30 χρόνια οι θεραπευτικές επιλογές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.


Η μελέτη BRIM3, που εξετάζει τη χορήγηση του RG7204 (PLX4032) σε ασθενείς με μη προθεραπευμένο θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικό μελάνωμα, επιβεβαίωσε τα κύρια καταληκτικά της σημεία, καθώς απέδειξε σημαντικό όφελος επιβίωσης σε αυτούς τους ασθενείς. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν θεραπεία με RG7204 έζησαν περισσότερο (συνολική επιβίωση) και επίσης έζησαν περισσότερο χωρίς η νόσος τους να εξελίσσεται (επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου) σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν dacarbazine, την τρέχουσα πρότυπο θεραπεία. Το RG7204 αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια πρώτη στην κατηγορία της θεραπευτική επιλογή που είναι σχεδιασμένη να αναστέλλει επιλεκτικά τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη BRAF, η οποία εντοπίζεται περίπου στις μισές περιπτώσεις μεταστατικού μελανώματος -της πιο επιθετικής και θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος.
Για πρώτη φορά, μια εξατομικευμένη υπό έρευνα θεραπεία, το RG7204, απέδειξε σημαντικό όφελος επιβίωσης στο μεταστατικό μελάνωμα. Αυτό αποτελεί μια σπουδαία πρόοδο για τους ασθενείς που πάσχουν από τη θετική στη μετάλλαξη BRAF V600 μορφή της νόσου, οι οποίοι είχαν εξαιρετικά περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.
Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε ιατρικό συνέδριο αργότερα μέσα στη χρονιά. Επί του παρόντος, η Roche συνεργάζεται με τις διεθνείς υγειονομικές αρχές για την επέκταση του Προγράμματος Πρώιμης Πρόσβασης (Early Access Program) που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Το διεθνές Πρόγραμμα Πρώιμης Πρόσβασης θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει ασθενείς με μη προθεραπευμένο θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικό μελάνωμα (στην πρώτη γραμμή).
Το RG7204 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσέγγισης εξατομικευμένης θεραπείας, καθώς με τη χρήση βιοδεικτών και διαγνωστικών εργαλείων προσδιορίζεται η κατάλληλη θεραπεία για τον κατάλληλο ασθενή. Είναι ένα υπό έρευνα, από του στόματος, μικρό μόριο σχεδιασμένο να αναστέλλει επιλεκτικά μια καρκινογόνο μεταλλαγμένη μορφή της πρωτεΐνης BRAF. Αναπτύσσεται από τη Roche και την Plexxikon σε συνδυασμό με μια υπό έρευνα διαγνωστική εξέταση, το cobas 4800 BRAF V600 Mutation Test που θα προσδιορίζει ποιων ασθενών ο όγκος φέρει το μεταλλαγμένο γονίδιο BRAF V600 και αναπτύσσεται από το Τμήμα Μοριακών της Roche Mor Diagnostics.
**Σχετικά με τη μελέτη BRIM3
Η BRIM3 (μελέτη ΝΟ25026) είναι μια διεθνής, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή, ελεγχόμενη, πολυκεντρική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που αξιολογεί τη χορήγηση RG7204 σε σύγκριση με τη χορήγηση της χημειοθεραπείας dacarbazine (της τρέχουσας πρότυπου θεραπείας) σε ασθενείς με μη προθεραπευμένο θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικό μελάνωμα. Η κατάσταση της μετάλλαξης των 675 ασθενών που έχουν εισαχθεί στη μελέτη προσδιορίστηκε με την εξέταση cobas 4800 BRAF V600 Mutation Test μία συνοδό διαγνωστική εξέταση που αναπτύσσεται σε συνδυασμό με το RG7204. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν ώστε να λαμβάνουν είτε 960 mg RG7204 από το στόμα δύο φορές ημερησίως, είτε 1.000 mg/m2 dacarbazine ενδοφλεβίως κάθε 3 εβδομάδες. Η μελέτη ξεκίνησε στις αρχές του 2010 και συμπεριέλαβε ασθενείς από 100 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.
***Σχετικά με το μεταστατικό μελάνωμα και το BRAF
Το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρα και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα συνήθως έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής που υπολογίζεται σε μήνες. Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ασθενείς υπολογίζεται ότι θα επιζήσουν ένα χρόνο μετά τη διάγνωση και κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 40.000 θάνατοι από τη νόσο παγκοσμίως. Ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από μελάνωμα στις αναπτυγμένες χώρες προβλέπεται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία από 138.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο σε 227.000 νέα περιστατικά έως το 2019. Μέχρι πρόσφατα, τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία και οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα είχαν ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές.
Η πρωτεΐνη BRAF αποτελεί σημαντικό συστατικό της οδού RAS-RAF, που εμπλέκεται στη διαδικασία γέννησης και επιβίωσης των φυσιολογικών κυττάρων. Οι ενεργές μεταλλάξεις του γονιδίου BRAF προκαλούν την υπερβολική δραστηριοποίηση της οδού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπέρμετρη κυτταρική αύξηση και εμφάνιση καρκίνου. Οι μεταλλάξεις στο τμήμα 600 της πρωτεΐνης BRAF εντοπίζονται σε περίπου 50% των μελανωμάτων και εκτιμάται ότι περίπου 8% όλων των συμπαγών όγκων εμπεριέχουν μεταλλάξεις BRAF V600.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.