Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τα γονίδια… επιλέγουν τους φίλους μας;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Τους φίλους τους διαλέγουμε» τελικά ή μήπως τα γονίδια κάνουν και αυτή τη δουλειά για εμάς;

Συνδυάζοντας στοιχεία από δύο έρευνες, Αμερικάνοι μελετητές έφεραν στο φως νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη γενετικού συστατικού στη δημιουργία φιλικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, άτομα που φέρουν ένα γονίδιο που συνδέεται με τον αλκοολισμό τείνουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, ενώ άλλα που φέρουν γονίδια συσχετισμένα με το μεταβολισμό και την “κοινωνικότητα” τείνουν να απομακρύνονται μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, άτομα που φέρουν το γονίδιο DRD2, που έχει συνδεθεί με τον αλκοολισμό, τείνουν να δημιουργούν παρέες ατόμων που φέρουν το ίδιο γονίδιο.

 Από την άλλη, το γονίδιο CYP2A6 που φαίνεται να παίζει ρόλο στο μεταβολισμό ξένων σωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, τείνει να δημιουργεί διχασμό. Άτομα με αυτό το γονίδιο έχουν την τάση να απομακρύνονται από άλλους φορείς του γονιδίου.

Οι λόγοι γι αυτή την απομάκρυνση οφείλονται σε κάποιο γονιδιακό μηχανισμό άμυνας, αφού έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα έχουν την τάση αποφυγής επιλογής συντρόφου με παρόμοιο γονιδιακό πρότυπο, ώστε να προστατευθούν από ενδεχόμενο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.