Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολύ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής.
Οι ερευνητές, υπό τη δρ Άμι Άντερσον του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, αφού ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών, συμπέραναν ότι όσοι τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.
Όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά, με τη μορφή παγωτών, τυριών, πλήρους γάλακτος κλπ., είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για όσους έτρωγαν υγιεινά, υπήρχε κατά μέσο όρο αύξηση περίπου 12% στο ποσοστό επιβίωσης την επόμενη δεκαετία.
Οι ερευνητές συνιστούν στους ηλικιωμένους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλήρη δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ψάρια, προκειμένου να αυξήσουν τα χρόνια ζωής τους, να πίνουν πολλά υγρά, αλλά όχι αναψυκτικά και να μειώσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος (αλλά όχι των πουλερικών), των αποξηραμένων τροφών και των γλυκισμάτων. Τους ηλικιωμένους ωφελούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, φυλλικό οξύ.
«Η πιο επιβλαβής κατηγορία διατροφής, από την άποψη του κινδύνου θανάτου, φαίνεται να είναι η διατροφή με πολλά γλυκά και εκείνη με πολλά λιπαρά», δήλωσε η Αμι Άντερσον, καθώς αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν πολλά κορεσμένα λίπη και θερμίδες, που ευνοούν την παχυσαρκία και την αύξηση της χοληστερίνης.
Οι ερευνητές, υπό τη δρ Άμι Άντερσον του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, αφού ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών, συμπέραναν ότι όσοι τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.
Όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά, με τη μορφή παγωτών, τυριών, πλήρους γάλακτος κλπ., είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για όσους έτρωγαν υγιεινά, υπήρχε κατά μέσο όρο αύξηση περίπου 12% στο ποσοστό επιβίωσης την επόμενη δεκαετία.
Οι ερευνητές συνιστούν στους ηλικιωμένους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλήρη δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ψάρια, προκειμένου να αυξήσουν τα χρόνια ζωής τους, να πίνουν πολλά υγρά, αλλά όχι αναψυκτικά και να μειώσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος (αλλά όχι των πουλερικών), των αποξηραμένων τροφών και των γλυκισμάτων. Τους ηλικιωμένους ωφελούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, φυλλικό οξύ.
«Η πιο επιβλαβής κατηγορία διατροφής, από την άποψη του κινδύνου θανάτου, φαίνεται να είναι η διατροφή με πολλά γλυκά και εκείνη με πολλά λιπαρά», δήλωσε η Αμι Άντερσον, καθώς αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν πολλά κορεσμένα λίπη και θερμίδες, που ευνοούν την παχυσαρκία και την αύξηση της χοληστερίνης.
Πηγή: http://www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.