Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Παροχές στα Άτομα με Αναπηρία που είναι διακεκριμένοι αθλητές - Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Β1. Διακρινόμενοι αθλητές και προπονητές
Με την υπουργική απόφαση αριθμ. 14771/2000 (Φ.Ε.Κ. 669 Β΄) ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές θέμα για την εκκαθάριση και την καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης. τόσο σε διακρινόμενους αθλητές όσο και σε προ-πονητές.
Ειδικότερα:

α) Αθλητές, και προπονητές των οποίων αθλητής ή ομάδα σημειώνουν μία τουλάχιστον από τις κατωτέρω εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις:
- κατάκτηση 1ης έως και 8ης νίκης σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών γυναικών, νέων ανδρών γυναικών, εφήβων νεανίδων σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρι-σμένες ομοσπονδίες ή σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες.
- επίτευξη ή ισοφάριση παγκόσμιας επίδοσης ανδρών, γυναικών, νέων ανδρών γυναικών, εφήβων νεανίδων σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύουσα νομοθεσία ομοσπονδίες,
- κατάκτηση 1ης έως και 6ης νίκης σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών, νέων ανδρών γυναικών, εφήβων νεανίδων σε άθλημα που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύου-σα νομοθεσία ομοσπονδίες,
- επίτευξη ή ισοφάριση ευρωπαϊκής επίδοσης ανδρών, γυναικών, νέων ανδρών γυναικών, εφήβων νεανίδων σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύουσα νομοθεσία ομοσπονδίες.
σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα (Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωτα-θλήματα), πλην της διάκρισης σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες, λαμβάνουν οικονομική επιβράβευση.
Συγκεκριμένα:
Ύψος οικονομικής επιβράβευσης αθλητών και προπονητών:
1. Για τους αθλητές ομαδικών αθλημάτων ή ομαδικών αγωνισμάτων ατομικών αθλημάτων το ύψος της οικονομικής επιβράβευσης ορίζεται ίσο με ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) της αντίστοιχης ατομικού αθλήματος ή ατομικού αγωνίσματος επί τον αριθμό όσων δικαιούνται συμμετο-χή στους αγώνες και επιμερίζεται στους αθλητές που πήραν μέρος σε αυτούς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό εθνικών ομάδων της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.
2. Σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων και αγωνισμάτων, όπου η συμμετοχή ανά άθλημα, αγώνισμα και κατηγορία είναι μικρότερη των δέκα πέντε (15) κρατών ή μικρότερη των είκοσι (20) αθλητών, η οικονομική επιβράβευση κάθε διάκρισης καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στο 20% έως 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για την αντίστοιχη διάκριση.
Ως Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θεωρείται μία και μόνο διοργάνωση που διεξάγε-ται περιοδικά σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς του οικείου αθλήματος. Όταν σε κάποια κατηγορία ηλικιών και φύλου γίνονται δύο ή περισσότερα πρωταθλήματα, λαμβάνεται υ-πόψη η σημαντικότερη διοργάνωση που ορίζεται από την οικεία ομοσπονδία. Για να ληφθεί υπό-ψη οποιαδήποτε αγωνιστική διάκριση πρέπει ο αριθμός των συμμετασχόντων αθλητών στο αγώ-νισμα ή το άθλημα σε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης να είναι διπλάσιος της νίκης που επιβρα-βεύεται. Σε κάθε περίπτωση ο συνολικός αριθμός των συμμετασχόντων δεν μπορεί να είναι μι-κρότερος από έξι (6) αθλητές ή ομάδες.
3. Σε αθλητή ή ομάδα που σημειώνει περισσότερες από μία διακρίσεις μέσα στο ίδιο ημερο-λογιακό έτος χορηγείται η οικονομική επιβράβευση της μεγαλύτερης διάκρισης προσαυξημένη με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της οικονομικής επιβράβευσης που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις άλλες διακρίσεις.
4. Στο προπονητή, του οποίου αθλητής ή ομάδα σημείωσε μία από τις διακρίσεις που προ-βλέπονται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, χορηγείται ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή ατομικού αγωνίσμα-τος. Σε περίπτωση που περισσότεροι του ενός αθλητές ή ομάδες του ίδιου προπονητή σημειώσουν μια από τις παραπάνω διακρίσεις, το χορηγούμενο στον προπονητή ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) υπολογίζεται επί της μεγαλύτερης από τις διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές ή οι ομάδες του και προσαυξάνεται κατά ποσοστό πέντε της εκατό (5%) της οικονομικής επιβράβευ-σης που προβλέπεται για τις διακρίσεις που σημείωσαν οι υπόλοιποι αθλητές ή ομάδες του ίδιου προπονητή.
5. Στα ομαδικά αθλήματα ο αθλητής πρέπει να έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες της διοργάνωσης. Σε διοργανώσεις, που διεξάγονται κατά φάσεις, οι συμμετοχές στους αγώνες υπολογίζονται με βάση το άθροισμα όλων των αγώνων των φάσεων.
Δικαιολογητικά:
1. Για την εκκαθάριση και καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης απαιτούνται:
α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου αθλητή που σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση ή του προπο-νητή του οποίου αθλητής ή ομάδα σημείωσε μία από τις προβλεπόμενες εξαιρετικές διακρίσεις. Η αίτηση υποβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μέσα στον Ιανουάριο μήνα του επόμενου έτους, από εκείνο που πραγματοποιήθηκε η διάκριση. Η προθεσμία αυτή ορίζεται ως αποκλειστική.
β) Βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), προκειμένου για αθλητές, ότι ο αθλητής έχει γραφτεί στον ειδικό πίνακα που τηρείται σε αυτήν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αριθμ 30952/1999 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (Φ.Ε.Κ. 44 Β΄), με μνεία ότι το αγώνισμα ή άθλημα περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων και η διάκριση δεν επιτεύ-χθηκε σε Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Γε-νικού Γραμματέα της Γ.Γ.Α. για την εγγραφή του ενδιαφερόμενου αθλητή στον ειδικό πίνακα, απαι-τείται βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας ότι ο ενδιαφερόμενος αθλητής σημείωσε τη συ-γκεκριμένη αγωνιστική διάκριση όπως αυτές προβλέπονται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, με μνεία ότι το αγώνισμα ή άθλημα περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων και η διάκριση δεν επιτεύχθηκε σε Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες.
γ) Βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, προκειμένου για προπονητές, από την οποία να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος προπονητής ήταν προπονητής του συγκεκριμένου αθλητή ή της ομάδας που σημείωσε μία και ποια από τις διακρίσεις που προβλέπονται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, η χρονολογία διεξαγωγής του αγωνίσματος ή αθλήματος καθώς και ότι το αγώνισμα ή άθλημα περιλαμβάνεται στο ισχύον πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων και η διάκριση δεν επιτεύχθηκε σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες.
Επιπροσθέτως:
- Οι οικονομικές επιβραβεύσεις που προβλέπονται για τους αθλητές με αναπηρίες ισχύουν και για τους κωφούς αθλητές.
- Στο συνοδό-αθλητή των τυφλών παραολυμπιονικών που αγωνίζονται μαζί όπου απαιτεί-ται στο αγώνισμά τους, χορηγείται το 30% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον τυφλό παραολυμπιονίκη αθλητή εφόσον σημειώνουν τις κατάκτηση 1ης έως και 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Β2. Διακρινόμενοι μεταμοσχευμένοι ή αιμοκαθαιρόμενοι αθλητές και προπονητές αυτών.
Με την υπουργική απόφαση αριθμ. 8905/2004 (Φ.Ε.Κ. 669 Β΄) ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές θέμα για την εκκαθάριση και την καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης τόσο σε μεταμοσχευμένα ή αιμοκαθαιρόμενα πρό-σωπα όσο και σε προπονητές αυτών.
Ειδικότερα:
Προϋποθέσεις παροχής:

α) μεταμοσχευμένα ή αιμοκαθαιρόμενα πρόσωπα, εφόσον είναι αθλητές αθλητικών σωμα-τείων που σημειώνουν μία τουλάχιστον από τις εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις που προβλέπονται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, πλην της περίπτωσης της κατάκτησης της 1ης έως και 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε αγωνίσματα ατομι-κών αθλημάτων ή σε ομαδικά αθλήματα που περιλαμβάνονται στο εκάστοτε ισχύον επίσημο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων, W.T.G.F. (Wοrld Τransplant Games Federation), ή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Μεταμοσχευμένων και Αιμοκα-θαιρόμενων Ε.T.D.S.F. (European Transplant Dialysis Sports Federation) πλην της διάκρισης σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες
β) προπονητές των οποίων μεταμοσχευμένος ή αιμοκαθαιρόμενος αθλητής ή ομάδα ση-μειώνει μία από τις διακρίσεις που προβλέπονται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, πλην της περίπτωσης της κατάκτησης της 1ης έως και 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ύψος οικονομικής επιβράβευσης μεταμοσχευμένων ή αιμοκαθαιρόμενων αθλητών και προπονητών:
1. Για τους μεταμοσχευμένους αιμοκαθαιρόμενους αθλητές ομαδικών αθλημάτων ή ομαδικών αγωνισμάτων ατομικών αθλημάτων το ύψος της οικονομικής επιβράβευσης ορίζεται ίση με ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) της αντίστοιχης ατομικού αθλήματος ή ατομικού αγωνίσματος επί τον αριθμό όσων δικαιούνται συμμετοχή στους αγώνες και επιμερίζεται στους αθλητές που πήραν μέρος σε αυτούς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό εθνικών ομάδων της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.
2. Σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων και αγωνισμάτων, ό-που η συμμετοχή ανά άθλημα, αγώνισμα και κατηγορία είναι μικρότερη των δέκα πέντε (15) κρατών ή μικρότερη των είκοσι (20) αθλητών, η οικονομική επιβράβευση κάθε διάκρισης καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου τμήματος της Γ.Γ.Α., στο 20% έως 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για την αντίστοιχη διάκριση.
3. Σε μεταμοσχευμένο ή αιμοκαθαιρόμενο αθλητή ή ομάδα που σημειώνει περισσότερες από μία διακρίσεις μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται η οικονομική επιβράβευση της μεγαλύτερης διάκρισης προσαυξημένη με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της οικονομικής επιβράβευ-σης που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις άλλες διακρίσεις.
4. Στον προπονητή του οποίου μεταμοσχευμένος ή αιμοκαθαιρόμενος αθλητής ή ομάδα ση-μείωσε μία από τις διακρίσεις που προβλέπονται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, χορηγείται ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέ-πεται για τον αθλητή ατομικού αγωνίσματος. Σε περίπτωση που ο ίδιος αθλητής ή περισσότεροι του ενός αθλητές ή ομάδες του ίδιου προπονητή σημειώσουν μια από τις παραπάνω διακρίσεις, το χορηγούμενο στον προπονητή ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται επί της μεγαλύτερης από τις διακρίσεις που σημείωσαν οι αθλητές του και προσαυξάνεται κατά ποσοστό (5%) πέντε της εκατό για καθεμία από τις υπόλοιπες διακρίσεις. Στην περίπτωση των κλάδων ά-θλησης, στους οποίους, εκτός από τον προπονητή, απασχολήθηκε και χορογράφος, η οικονομική επιβράβευση του άρθρου αυτού επιμερίζεται μεταξύ τους κατ΄ ίσα μέρη. Στην περίπτωση κατά την οποία στην επίτευξη της διάκρισης έχουν συμβάλει περισσότεροι από ένας προπονητές ή άλλοι επιστημονικοί συνεργάτες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος ή του αγωνίσματος, το ποσοστό της οικονομικής επιβράβευσης μπορεί να επιμερισθεί ανάλογα και σε περισσότερα πρόσωπα σύμφωνα με τις πιο πάνω ιδιότητες, κατά τα προβλεπόμενα στον κανονισμό εθνικών ομάδων της οικείας ομοσπονδίας.
5. Στα ομαδικά αθλήματα ο μεταμοσχευμένος ή αιμοκαθαιρόμενος αθλητής πρέπει να έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες της διοργάνωσης. Σε διοργανώσεις, που διεξάγονται κατά φάσεις, οι συμμετοχές στους αγώνες υπολογίζονται με βάση το άθροισμα όλων των αγώνων των φάσεων.
Δικαιολογητικά:
1. Για την εκκαθάριση και καταβολή της οικονομικής επιβράβευσης απαιτούνται:
α) Αίτηση του δικαιούχου μεταμοσχευμένου ή αιμοκαθαιρόμενου αθλητή που σημείωσε εξαι-ρετική αγωνιστική διάκριση ή του προπονητή του οποίου μεταμοσχευμένος ή αιμοκαθαιρόμενος αθλητής ή ομάδα σημείωσε μία από τις προβλεπόμενες εξαιρετικές διακρίσεις. Η αίτηση υποβάλ-λεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μέσα στον Ιανουάριο μήνα του επόμενου έτους, από ε-κείνο που πραγματοποιήθηκε η διάκριση. Η προθεσμία αυτή ορίζεται ως αποκλειστική.
β) Βεβαίωση του οικείου αθλητικού σωματείου, συνοδευόμενη από αποδεικτικά στοιχεία της Πανευρωπαϊκής (Ε.Τ.D.S.F.) ή Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (W.T.G.F.) ότι ο ενδιαφερόμενος αθλη-τής σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση που προβλέπεται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, με μνεία ότι το αγώνισμα ή άθλημα περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον πρό-γραμμα της Πανευρωπαϊκής (Ε.Τ.D.S.F.) ή Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (W.T.G.F.) και η διάκριση δεν επιτεύχθηκε σε Παγκόσμιους σχολικούς Αγώνες.
γ) Βεβαίωση του οικείου αθλητικού σωματείου, προκειμένου για προπονητές, από την οποία να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος προπονητής ήταν προπονητής του συγκεκριμένου αθλητή ή της ομάδας που σημείωσε μία και ποια από τις διακρίσεις που προβλέπονται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, η χρονολογία διεξαγωγής του αγωνίσματος ή αθλήματος καθώς και ότι το αγώνισμα ή άθλημα περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα της Πανευρωπαϊ-κής (Ε.Τ.D.S.F.) ή Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (W.T.G.F.) και η διάκριση δεν επιτεύχθηκε σε Πα-γκόσμιους σχολικούς αγώνες.

Πηγή: Οδηγός του Πολίτη με Αναπηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.