Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η μοναξιά είναι… κολλητική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Μήπως νιώθετε μοναξιά; Το πιθανότερο είναι πως δεν είστε οι μόνοι. Έρευνα επιστημόνων που μελετούν τη μεταδοτικότητα συναισθημάτων και συνηθειών αποδεικνύει πως (και) η μοναξιά είναι κολλητική.

Με παλαιότερες έρευνές τους, ο δρ Χριστάκης, καθηγητής Ιατρικής και Ιατρικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο δρ Τζέιμς Φόλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, είχαν τεκμηριώσει την κοινωνική μεταδοτικότητα της ευτυχίας, της παχυσαρκίας, ακόμα και της διακοπής του καπνίσματος.

Τώρα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον δρ Τζον Τ. Κατσιόπο, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, προσθέτουν στον... κατάλογο και τη μοναξιά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.793 ανθρώπους για μία δεκαετία, από το 1991 έως και το 2001, παίρνοντας προσωπικές συνεντεύξεις από τον καθένα τους κάθε δύο χρόνια.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως ο φίλος ενός ανθρώπου που νιώθει μοναξιά έχει έως και 52% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει κι αυτός παρόμοια συναισθήματα μέσα στην επόμενη διετία!
Η μεταδοτικότητα της μοναξιάς, όμως, δεν σταματά εκεί. Ο φίλος αυτού του φίλου έχει έως και 25% περισσότερες πιθανότητες.

Tον μεγαλύτερο κίνδυνο να «κολλήσουν», λοιπόν,  έχουν οι φίλοι. Ακολουθούν οι γείτονες και (αρκετά) πιο κάτω οι σύντροφοι και τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.