Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πιο υγιεινό το κρέας μετά το μαρινάρισμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες είναι γνωστό ότι δημιουργεί τοξικές ουσίες, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες έχουν σχετιστεί με ορισμένους καρκίνους. Το μαρινάρισμα μειώνει τον κίνδυνο, αποτρέποντας τον σχηματισμό των ουσιών αυτών.
Ωστόσο, τα συστατικά της μαρινάδας φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς το δεντρολίβανο φαίνεται ότι ασκεί την μεγαλύτερη προστατευτική δράση, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Μελέτες αποκαλύπτουν πως η προσθήκη δεντρολίβανου στον κιμά και σε άλλα είδη κόκκινου κρέατος πριν από το ψήσιμο στον φούρνο, το τηγάνισμα, το βράσιμο στον ατμό ή το μπάρμπεκιου μειώνει σημαντικά τις ετεροκυκλικές αμίνες.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην «Επιθεώρηση Επιστήμης των Τροφίμων» (JFS), επιστήμονες δοκίμασαν εκχυλίσματα δεντρολίβανου σε μπιφτέκια, που στη συνέχεια μαγειρεύτηκαν σε θερμοκρασίες από 190 έως 200 βαθμούς Κελσίου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο υψηλότερη συγκέντρωση δεντρολίβανου είχε το εκχύλισμα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση των ετεροκυκλικών αμινών- σε μερικές περιπτώσεις υπερέβαινε το 90%.

Οι ερευνητές αποδίδουν το όφελος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το δεντρολίβανο: στο ροσμαρινικό οξύ, την καρνασόλη και στο καρνοσικό οξύ.

Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια, συνέκρινε διάφορες μαρινάδες και διαπίστωσε πως εκείνη που ασκούσε την μεγαλύτερη προστατευτική δράση ήταν ένα μείγμα από την Καραϊβική, που περιείχε τις τρεις προαναφερθείσες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Εάν η γεύση του δεντρολίβανου δεν σας ταιριάζει ή έχετε αλλεργία σε αυτό, δοκιμάστε μαρινάδες με σκόρδο, κρεμμύδι και χυμό λεμονιού.

Μικρά μυστικά
* Οι πικάντικες μαρινάδες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών σε ποσοστό έως 80%, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

* Οταν ψήνετε μπιφτέκια, να τα γυρνάτε κάθε 1 λεπτό, καθώς μελέτη στο Εργαστήριο Lawrence Livermore, στην Καλιφόρνια, έδειξε πως με τον τρόπο αυτό μειώνονται κατά 85% οι ετεροκυκλικές αμίνες. 

*
 Για να μειώσετε τη διάρκεια ψησίματος και συνεπακόλουθα τις ετεροκυκλικές αμίνες, να προθερμαίνετε το κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να ψήνεται πιο γρήγορα όταν το βάλετε στην ψησταριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.