Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Επίδομα για Απροστάτευτα Παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δικαιούχοι:


Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 44,02€ σε παιδιά μέχρι 16 ετών που ζουν με την οικογένειά τους και στερούνται πατρικής προστασίας λόγω: θανάτου, αναπηρίας (67% και άνω), εισαγωγή του πατέρα σε ειδικό ίδρυμα ψυχικών και διανοητικά πασχόντων ατόμων ή σε θεραπευτήρια, εγκατάλειψης, φυλάκισης πέραν των τριών μηνών, στράτευσης ή παιδιά εκτός γάμου.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει για οικογένεια μέχρι τριών μελών το ποσό των 234,78€ το μήνα που αυξάνεται για κάθε επιπλέον μέλος κατά 20,54€ και γενικώς να μην υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται κάθε φορά με προεδρικό διάταγμα.


Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου.
  2. Ανάλογα με την αιτία:
    1. α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου του πατέρα.
    2. β) Πιστοποιητικό αναπηρίας του πατέρα (Γνωμάτευση Επιτροπής ΚΕ.Π.Α. με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και το χρονικό διάστημα αναπηρίας).
    3. γ) Βεβαίωση νοσηλείας από το ειδικό ίδρυμα ή θεραπευτήριο όταν ο πατέρας νοσηλεύεται για ανίατα ψυχικά νοσήματα ή βαρείες διανοητικές καθυστερήσεις.
    4. δ) Διαζευκτήριο με τη σχετική απόφαση Δικαστηρίου επιμέλειας των ανηλίκων ή Απόφαση Δικαστηρίου για λύση του γάμου και την επιμέλεια των παιδιών (σε περίπτωση διάζευξης). 
    5. ε) Απόφαση Δικαστηρίου για ασφαλιστικά μέτρα και για την επιμέλεια των παιδιών και αντίγραφο αίτησης για αγωγή διαζυγίου (σε περίπτωση διάστασης).
    6. στ) Βεβαίωση από τη στρατιωτική μονάδα όπου υπηρετεί (με πιθανή ημερομηνία απόλυσης).
    7. ζ) Βεβαίωση Φυλακών (με πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης).
  3. Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
  4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  5. Πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών.
  6. Α.Μ.Κ.Α. του αιτούντος και των παιδιών και Α.Φ.Μ. των παιδιών.
  7. Επικυρωμένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του αιτούντος και των ενηλίκων συνοικούντων (εφόσον υπάρχουν) ή βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. περί μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.
  8. Υπεύθυνη Δήλωση του νόμου 1599/1986 με το ποσό διατροφής που καταβάλλει ο υπόχρεος (σε περίπτωση διάζευξης ή διάστασης).
  9. Βεβαίωση από τράπεζα στην οποία θα αναγράφεται η μηνιαία δόση για όσους διαμένουν σε ιδιόκτητη πρώτη κατοικία που απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο.
  10. Απόδειξη ενοικίου και αντίγραφο του συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας θεωρημένο από την Εφορία για τους διαμένοντες σε μισθωμένη κατοικία.
  11. Επικυρωμένη κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ (του αιτούντος και των ενηλίκων συνοικούντων σε περίπτωση που είναι άνεργοι).
  12. Υπεύθυνη Δήλωση του νόμου 1599/1986 (χορηγείται από την υπηρεσία) στην οποία θα αναφέρεται ότι το επίδομα θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των παιδιών, ο αιτών υποχρεούται να ενημερώνει την Υπηρεσία για οποιαδήποτε μεταβολή (οικογενειακή ή οικονομική, αλλαγή τόπου κατοικίας, απουσία στο εξωτερικό κλπ.), δεν υποβλήθηκαν δικαιολογητικά για επιδότηση των παιδιών σε άλλη υπηρεσία Πρόνοιας και τα συνοικούντα άτομα ονομαστικά.

Διαδικασία:

  1. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών και έλεγχος αυτών στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας.
  2. Διενέργεια κοινωνικής έρευνας από Κοινωνικό Λειτουργό για την οικογενειακή και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του αιτούντος.
  3. Έκδοση απόφασης αναγνώρισης δικαιώματος και έγκριση καταβολής μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης σε απροστάτευτα παιδιά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στην υπηρεσία.


Σημειώσεις:
  • Η Υπηρεσία Πρόνοιας μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά εφόσον απαιτηθούν.
  • Για οποιαδήποτε μεταβολή να ενημερώνετε άμεσα η Υπηρεσία Πρόνοιας.
  • Για κάποιο άλλο προνοιακό επίδομα δείτε την λίστα στο ακόλουθο θέμα: Προνοιακά Επιδόματα
  • Για το ύψος του ποσού του κάθε επιδόματος δείτε το ακόλουθο θέμα Αναπηρικά επιδόματα ΦΕΚ 931/21-5-2008
  • Επίσης... η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων γίνεται σχεδόν πάντα (εκτός εξαιρέσεων) ανά δίμηνο. Καταβάλλεται ως είθισται το ποσό του προηγούμενου διμήνου, που δικαιούται ο δικαιούχος αμεα ή άλλος πολίτης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα. Οι μήνες καταβολής των επιδομάτων είναι οι μονοί μήνες του έτους (Ιανουάριος, Μάρτιος, κλπ). 

2 σχόλια:

  1. Εαν χασω τον αριθμο αποφασης του επιδοματος μονογ.οικογενειας πως μπορω να τον βρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εάν τον χάσεις σταύρο μπορείς να τον ζητήσεις από τον φορέα που σου δίνει το επίδομα. έχει σίγουρα εκεί τον φάκελό σου.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.