Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γίνεται 139 ετών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Αυτό που λείπει είναι η κουλτούρα του εθελοντισμού» λέει ο πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός.

Ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος εθελοντικός οργανισμός στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, κλείνει 139 χρόνια ζωής. Ανήκει στην οικογένεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, που ενεργοποιείται και δραστηριοποιείται σε 190 χώρες και έχει να επιδείξει τρία βραβεία Νόμπελ.

«Στην Ελλάδα, ο Ερυθρός Σταυρός αποσκοπεί στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, πάντα με στόχο τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι το παράδειγμα της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα αλλά και η έμπρακτη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος ενός κόσμου που πορεύεται με απόλυτο σεβασμό στον πάσχοντα άνθρωπο και συνάνθρωπο και βεβαίως στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η φροντίδα και η συμπαράσταση χωρίς πολιτισμικές και εθνικές διακρίσεις είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο του ιδεολόγου Ερρίκου Ντυνάν για την ίδρυση του μεγάλου αυτού κινήματος» σημειώνει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός.

Μιλώντας για την παρουσία του οργανισμού στην Ελλάδα διαχρονικά, υπογραμμίζει ότι «ήταν παρών σε όλες τις πολεμικές συρράξεις αλλά και σε όλες τις φυσικές καταστροφές που υπέστη η πατρίδα μας». Χαρακτηριστική, όπως λέει, είναι η φωτογραφία της νοσηλεύτριας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δίπλα στον τραυματισμένο Έλληνα στρατιώτη, μία φωτογραφία που είναι απόλυτα φυλαγμένη στην καρδιά κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα αλλά και ταυτισμένη με το μεγάλο ανθρωπιστικό εθελοντικό πνεύμα που διέπει τους χιλιάδες των εθελοντών και εθελοντριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Απόδειξη του μεγάλου σεβασμού και της μεγάλη εμπιστοσύνης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αποτελεί το γεγονός ότι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποβιβάζονταν στις ακτές παρά μόνο με την παρουσία των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» προσθέτει.

Όταν ερωτάται για τους λόγους που τον οδήγησαν στις τάξεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού απαντά: «Προσωπικά, αυτό που με οδήγησε στις τάξεις που Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να υπηρετήσω απολύτως εθελοντικά και αμισθί από τη θέση του προέδρου ήταν ότι η οικογένεια των παππούδων μου, γεννηθέντων στην Τουρκία, ήταν οι ίδιοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο δε παππούς μου, κάνοντας πράξη το αλτρουϊστικό ανθρωπιστικό πνεύμα, δυστυχώς σκοτώθηκε στη γερμανική κατοχή στην πόλη των Σερρών, προσπαθώντας να σώσει έναν συμπολίτη του από την οργή των Βουλγάρων κατακτητών. Εσώθη ο συμπολίτης αλλά δυστυχώς απωλέσθη ο παππούς μου, το 1942. Οι πράξεις αυτές που είναι πράξεις ηρωικής, πραγματικά, αυτοθυσίας, αποτελούν πάντα ένα τεράστιο κίνητρο για τις επόμενες γενιές να φανούν αντάξιοι αυτής της κληρονομιάς».

Σχετικά με την στάση του κόσμου στο έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τη χαρακτηρίζει συγκινητική και επισημαίνει ότι παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που υφίσταται η πατρίδα μας, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε κάθε έκκληση που απευθύνει ο οργανισμός για τη βοήθεια των ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων ή των προσφύγων μεταναστών, δίνοντας πραγματικά από το υστέρημά τους. «Αυτό που λείπει είναι η κουλτούρα του εθελοντισμού» τονίζει και σημειώνει πως «πρόκειται για κάτι που αποκτάται από την παιδική ή και προσχολική ηλικία και στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία γιατί δυστυχώς είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη από άποψη αριθμού εθελοντών».

Για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διευκρινίζει ότι στους κόλπους του λειτουργούν τρεις τομείς δράσης, νοσηλευτικής, κοινωνικής πρόνοιας, και σαμαρειτών - διασωστών - ναυαγοσωστών. «Αυτός που θα θελήσει να γίνει εθελοντής, αφού συμπληρώσει την ανάλογη αίτηση, θα πρέπει να περάσει από την ανάλογη εκπαίδευση, η οποία για μας όχι μόνο είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά είναι και μια πολύμηνη διαδικασία διάρκειας 450 έως 500 ωρών. Ο εθελοντής μας πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ώστε να είναι ικανός να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο όπου και αν κληθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση και αν χρειαστεί να προσφέρει τη βοήθειά του» προσθέτει.

«Και ποια είναι η μεγάλη πρόκληση για σήμερα;» είναι το επόμενο ερώτημα. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε στον κόσμο, στην ελληνική κοινότητα, ότι είμαστε αντάξιοι συνεχιστές και άξιοι διάδοχοι της μεγάλης κληρονομιάς των χιλιάδων εθελοντών μας, οι οποίοι, με το παράδειγμά τους και την προσφορά τους, είναι συνώνυμο της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας» απαντά και σημειώνει με έμφαση: «η πρόκληση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίησή της γιατί χρειάζονται άνθρωποι (εθελοντές) που θα πρέπει να είναι απόλυτα πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και να διέπονται πάντα από πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και αυτοπειθαρχίας, προκειμένου να εμπνεύσουν την κοινωνία ώστε να πιστέψει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό».

Με αφορμή τη διερεύνηση, από τη δικαιοσύνη, των κατηγοριών κατά του πρώην προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη, σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο κ. Αυγερινός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνει: «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απαλλαγμένος από τα «βαρίδια» του παρελθόντος θα αποκαταστήσει πλήρως την έστω και κατ ελάχιστο χαμένη αξιοπιστία του μέσα από τη διαρκή και ενεργό παρουσία του όχι μόνο σε θέματα προσφύγων - μεταναστών αλλά και στη στήριξη υποστήριξη και ενεργό συμπαράσταση των ανήμπορων συμπολιτών μας».

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή τη συμπλήρωση 139 χρόνων από την ίδρυσή του στην Ελλάδα, θα τιμήσει σε εκδήλωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαο Χατζηνικολάου. «Η εκδήλωση της Δευτέρας είναι, επί της ουσίας, μια εορταστική συνάντηση των εθελοντών, εθελοντριών και φίλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έχοντας την παρουσία όχι μόνο ενός γλαφυρότατου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου επιστήμονα αλλά κυρίως ενός ποιμένα της Εκκλησίας μας που καθημερινά δίνει τον προσωπικό του ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο, απολύτως αθόρυβα και πολλές φορές απολύτως σιωπηλά. Έχοντας ανάγκη παραδείγματα τέτοιων πατέρων της Εκκλησίας θεωρούμε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να ακούσουμε μια ομιλία απόλυτα ταυτισμένη και προσαρμοσμένη στο πνεύμα του εθελοντισμού που μόνο το δικό του πνευματικό και επιστημονικό ανάστημα μπορεί να παρουσιάσει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και να εμπνεύσει πραγματικά το ακροατήριο» υπογραμμίζει ο κ. Αυγερινός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.