Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Εργασιακή κινητικότητα κατά της ανεργίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχέδιο της Κομισιόν που να στηρίζει τη μετανάστευση.

Θεωρητικά οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να μετακινούνται, να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα στις 27 χώρες μέλη. Στην πράξη όμως δεν είναι τόσο εύκολο… Απολυτήριο επαγγελματικού λυκείου που δεν αναγνωρίζεται, γλωσσική ανεπάρκεια του εργαζόμενου είναι μερικά μόνο από τα εμπόδια που κάνουν τους ανθρώπους να παραμένουν στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για να υπερκεραστούν οι δυσκολίες, ο επίτροπος Λάσλο Άντορ αρμόδιος για κοινωνικά θέματα, προτείνει ένα σχέδιο οδηγίας που να υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να συγκροτούν εθνικές υπηρεσίες για όσους ιδιώτες ψάχνουν δουλειά αλλά και για επιχειρήσεις. Επιπλέον δίνεται το δικαίωμα σε συνδικάτα και οργανώσεις να εκπροσωπούν ενώπιον της δικαιοσύνης αλλοδαπούς εργαζόμενους όταν αισθάνονται πως πέφτουν θύματα διακριτικής μεταχείρισης.

«Η ελπίδα είναι να καταργηθεί η ανεργία στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση μέσω της εργασιακής κινητικότητας, και με την πρώτη ματιά αυτή η ελπίδα φαίνεται να ευοδώνεται» υποστηρίζει ο Χέρμπερτ Μπρύκερ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Ινστιτούτου Έρευνας Επάγγελμα και Αγορά Εργασίας. «Γι αυτό προσπαθεί η Κομισιόν να ενισχύσει την εργασιακή κινητικότητα, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Παράλληλα το γεγονός αυτό θα εκμεταλλευτούν οι χώρες που επωφελούνται από την ευρωκρίση, όπως είναι η Γερμανία. Θα το εκμεταλλευτούν υπό την έννοια ότι θα έρθει εργατικό δυναμικό που θα καλύψει τη ζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η παραγωγή στην ΕΕ».

Βέβαια, η μεταναστευτική ροή από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία η Ιταλία και η Πορτογαλία έχει αυξηθεί, αλλά αν τη συγκρίνουμε με τον υψηλό δείκτη ανεργίας παραμένει ακόμη χαμηλή, υποστηρίζει ο Χέρμπερτ Μπρύκερ στη Deutsche Welle. Η πρόταση του ευρωπαίου επιτρόπου αξιολογείται με διαφορετικό τρόπο από τους ειδικούς σε εργασιακά θέματα. Είναι ο σωστός τρόπος για δημιουργηθούν συνθήκες διαφάνειας στην αγορά εργασίας, αλλά δεν πρόκειται να οδηγήσει σε θεαματική αύξηση της εργασιακής κινητικότητας, υποστηρίζει ο Μπρύκερ. Ένα άλλο σημείο κριτικής είναι η υποχρέωση μετάφρασης των αγγελιών εργασίας στα αγγλικά ή σε άλλες γλώσσες, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν ήδη δομές βοήθειας για εργαζόμενους που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα για να αναλάβουν εργασία. Στο Αμβούργο για παράδειγμα υπάρχει διεύθυνση στο διαδίκτυο με απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για εύρεση στέγης, οικογενειακά επιδόματα ή αναζήτηση σχολείου για τα παιδιά. Υπάρχουν όμως και φορείς που ενημερώνουν τους εργαζόμενους στη χώρα τους, όπως το κέντρο εκπαίδευσης της βαυαρικής οικονομίας που ενημερώνει τους ισπανούς εργαζομένους στη Μαδρίτη. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.