Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Σε οικονομική απόγνωση οι Ανάπηροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση ζουν εδώ και μήνες οι ανάπηροι της χώρας, που έχοντας δει τις αναπηρικές τους συντάξεις να κόβονται, αναμένουν στις λίστες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) να επανεξεταστούν, έως και 14 μήνες. Οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος κάνουν λόγο για δημοσιονομική κοινωνική γκιλοτίνα, καθώς διαπιστώνουν ότι το κράτος υποχρεώνει χιλιάδες ανάπηρους σε οικονομική απόγνωση, σωματική και ψυχική ταλαιπωρία.

Εκτιμούν δε, ότι περισσότεροι από 70.000 ανάπηροι, άτομα με χρόνιες παθήσεις, βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί μήνες στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, και κανένας αρμόδιος φορέας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η κατάσταση γίνεται πλέον εκρηκτική, με δεδομένο ότι παρά τις όποιες δεσμεύσεις και υποσχέσεις από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον... τζόγο που έγινε όλο το προηγούμενο της ψήφισης του Μνημονίου και της υπογραφής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου διάστημα, οι αναπηρικές συντάξεις δεν εξαιρέθηκαν από τις περικοπές, εκτός από τις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας (που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα).

Το αναπηρικό κίνημα βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους διαδηλώνοντας, καθώς η καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων έχει γίνει πλέον, αβίωτη. Μόλις εχθές, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ανάπηροι εναπόθεσαν τα τεχνικά τους μέλη, τα αμαξίδιά τους, ακόμη και τα λευκά μπαστούνια τους, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως ένδειξη απελπισίας αλλά και αγανάκτησης για τις περικοπές στην υγεία, στις παροχές και στις συντάξεις των αναπήρων.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ένας συνταξιούχος οικοδόμος από ένα χωριό της Κοζάνης αυτοκτόνησε μετά από την περικοπή του αναπηρικού επιδόματος ύψους 280 ευρώ που έπαιρνε από το ΙΚΑ.

Πριν από λίγες ημέρες δε, στην Πάτρα, σύμφωνα με καταγγελίες, έντεκα τυφλά παιδιά από την «Κιβωτό της Αγάπης» περίμεναν στην ουρά, στο ΙΚΑ αγίου Αλεξίου, προκειμένου να περάσουν από επιτροπή που θα πιστοποιούσε τον βαθμό τύφλωσής τους...

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία περισσότερα από 70.000 Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) είναι επί μακρό χρονικό διάστημα, μέχρι και 14 μήνες, στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ και η σύνταξή τους ή το επίδομά τους έχουν ανασταλεί μέχρι να γίνει η επανεξέταση από Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Υπάρχουν δε καταγγελίες ότι ακόμη κι αν τα ΚΕΠΑ πιστοποιήσουν την αναπηρία, η τελική έγκριση πρέπει να δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Αναπηρίας του ΕΟΠΥΥ, κάτι που καθυστερεί έτι περαιτέρω τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι, ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠΑ ήταν ελλιπής και στην ουσία άναρχος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής τους, τον Σεπτέμβριο του 2011. Ένα και πλέον χρόνο μετά η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τα Κέντρα λειτουργούν ως σύγχρονος Καιάδας για την αναπηρία.

Ακόμη και το ΙΚΑ παραδέχεται το πρόβλημα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαμηνύει ότι έως το τέλος του έτους η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στη βουλή, σε ερώτηση για τις δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση ή επανέκδοση των αποφάσεων, ο υπουργός εξήγγειλε μέτρα. Μέτρα τα οποία δεν έχουν ακόμη προωθηθεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Βρούτση, το υπουργείο εξετάζει την δυνατότητα χορήγησης ποσού που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης, χωρίς την γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν το δικαίωμα λήψης προσωρινής σύνταξης, μετά την έκδοση γνωμάτευσης από τις υγειονομικές επιτροπές.

Επίσης, το 50% της προσωρινής σύνταξης θα λαμβάνουν εναλλακτικά, οι ίδιος ασφαλισμένοι, σε περίπτωση που διαγνωστεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση (σε περίπτωση προσφυγής).

Παράλληλα, σχεδιάζεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους.

Τέλος, θα δικαιούνται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, ιατρική περίθαλψη για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του δικαιώματός τους, το οποίο θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.

Ο κ. Βρούτσης, εξήγγειλε (όπως έχουν κάνει και οι προκάτοχοί του) ότι η οι γιατροί του ΚΕΠΑ θα μπορούν να γνωματεύουν αναπηρία που διαρκεί επ’ αόριστον, εφόσον διαπιστώνουν ότι η αναπηρία είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από ασθένειες όπως άνοια, αλτσχάιμερ κλπ.


Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.