Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με λιγότερα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα υποδεχθούν τα Χριστούγεννα οι Έλληνες. Ελέω οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε ένα... φλιτζάνι καφέ, ενώ πολυτέλεια θεωρούν την κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών και εμφιαλωμένου νερού. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τρεις έρευνες που παρουσιάστηκαν χθες (13/12) και «καθρεφτίζουν» την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

«Περικοπές» στην κατανάλωση ακόμη και του παραδοσιακού (ελληνικού) καφέ κάνουν οι Έλληνες σύμφωνα με στοιχεία της Icap Group, αφού η εγχώρια κατανάλωσή του το 2011 μειώθηκε στο 48%. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι την ώρα που η ζήτηση του καφέ με... καϊμάκι σημειώνει φθίνουσα πορεία, οι φίλτρου και espresso παρουσιάζουν στην αγορά ανοδικές τάσεις (2011: 31%). Τρίτος στο σύνολο κατανάλωσης είναι ο στιγμιαίος καφές με ποσοστό περίπου 21%. Απώλειες, όμως στον τζίρο του παρουσιάζουν και οι αλυσίδες καταστημάτων καφέ. Οι συνολικές πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 7,5% το 2011 σε σχέση με το 2010, με τα έσοδα από την πώληση του καφέ να εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 56% των συνολικών πωλήσεων των καταστημάτων το 2011.



Επίσης, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» «πολυτέλεια» θεωρούν οι Έλληνες τα αναψυκτικά, τους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό. Πέρυσι, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας της Hellastat ΑΕ, η κατανάλωσή τους μειώθηκε αισθητά. Όπως εκτιμάται, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η αγορά των χυμών αφού τα εν λόγω προϊόντα είναι ακριβότερα έναντι των υπολοίπων του κλάδου. Επιπλέον, η αγορά αναψυκτικών υποχώρησε κατά 6%, ενώ πτώση υπέστη και η αγορά του εμφιαλωμένου νερού, εξαιτίας κυρίως της λεγόμενης «κρύας» αγοράς (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ).

Παράλληλα, με λιγότερα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο υποδέχονται τις γιορτές οι Έλληνες. Τα μειωμένα εισοδήματα σε συνδυασμό με τα υπέρογκα έξοδα κάνουν τους καταναλωτές φειδωλούς και κατατάσσουν τα φετινά Χριστούγεννα τα πιο δύσκολα της τελευταίας τετραετίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Interview. Τα μικρά παιδιά πάντως δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την κατήφεια και τις περικοπές στις αγορές αφού και φέτος θα λάβουν τα δώρα τους. Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η οικονομική κατάστασή τους είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα για αγορές και δώρα. Επίσης, το 75% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα συρρικνώσει τη χρήση της πιστωτικής κάρτας τις γιορτές, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 66% το 2011.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.