Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πέντε μεγάλοι δήμοι της Αθήνας από κοινού στο κίνημα της πατάτας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Την ερχόμενη Κυριακή θα διαθέσουν δεκάδες τόνους πατάτες σε τιμές κόστους.

Σε μία κοινή συνεργασία πέντε από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, (Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα, Ηλιούπολης και ο Αγίου Δημητρίου), μπαίνουν δυναμικά στο επονομαζόμενο κίνημα της πατάτας, και την ερχόμενη Κυριακή θα διαθέσουν δεκάδες τόνους πατάτες σε τιμές κόστους στους δημότες τους, με σκοπό να στείλουν ένα έμπρακτο μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όσους πλήττονται από την κρίση, αλλά και καταδίκης σε όσους εξακολουθούν να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών.

Όπως ανέφεραν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δήμοι πρόκειται να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης στις τοπικές κοινωνίες, με τη δημιουργία ενός διαδημοτικού δικτύου καταναλωτών, αναλαμβάνοντας στο άμεσο μέλλον αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το λάδι και τα όσπρια. Όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τνο νόμο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις λαϊκές αγορές. Όσον αφορά την ποιότητα της πατάτας, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού τα προϊόντα ελέγχονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους συνεταιρισμούς.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, χαρακτήρισε το εγχείρημα πρωτόγνωρο. «Σε μία περίοδο που οι δήμοι είναι οικονομικά στραγγαλισμένοι, προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες», είπε ο κ. Καμπάκας. Συμπλήρωσε ότι «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα», υπογραμμίζοντας ότι αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών σε όλους τους δήμους έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Στην Καισαριανή, σε δύο ημέρες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 20 τόνους πατάτες, ενώ, ενδιαφέρον για 50 τόνους έχει εκδηλωθεί στο δήμο Ζωγράφου, ο δήμαρχος του οποίου Κώστας Καλλίρης επισήμανε τους στόχους της πρωτοβουλίας λέγοντας: «Στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους δημότες μας, αλλά και ένα μήνυμα προς τους μεσάζοντες- να μειώσουν τα ποσοστά κέρδους τους».

Στον Άγιο Δημήτριο, σε μιάμιση ημέρα η ζήτηση για πατάτες ξεπέρασε τους 20 τόνους. «Αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό αίτημα των πολιτών σε μια εποχή που οι νεόπτωχοι αυξάνονται», δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος της περιοχής Μαρία Ανδρούτσου, χαιρετίζοντας την κοινή προσπάθεια των συναδέλφων της. Ξεκαθάρισε δε, ότι πρόθεση του δήμου δεν είναι να πλήξει τις τοπικές αγορές ή να υποκαταστήσει τις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά να στείλει το μήνυμα ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος της Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, έκανε γνωστό ότι δύο από τα έξι σούπερ μάρκετ της πόλης έχουν ήδη ρίξει την τιμή της πατάτας στα 0,30 ευρώ το κιλό. Εξήγγειλε δε, τη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου, με πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού φαρμακείου του δήμου, «δίνοντας μία συνολική απάντηση στην κρίση».

Τις φήμες που έχουν να κάνουν με κακή ποιότητα των προϊόντων διέψευσαν κατηγορηματικά οι δήμαρχοι, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προϊόντα είναι εγκεκριμένα από τους συνεταιρισμούς και η ποιότητα είναι ίδια με αυτή των σούπερ μάρκετ, ενώ επανέλαβαν ότι «οι προσπάθειες αυτές γίνονται για την πάταξη της αισχροκέρδειας και δε στρέφονται εναντίον των εμπόρων».

Σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, ξεκαθαρίστηκε ότι θα πραγματοποιούνται ακριβώς όπως και στις λαϊκές αγορές με δελτία αποστολής και τιμολόγια, ενώ θα είναι παρούσες και όλες οι αρμόδιες αρχές, όπως η αστυνομία και το υγειονομικό, και υπογραμμίστηκε ότι καμία ανάμειξη και κανένα κέρδος δεν θα έχει κανένας από τους δήμους, οι οποίοι πραγματοποιούν τον συντονισμό και παρέχουν όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις.

Όπως ανέφερε η κ. Ανδρούτσου στους σχεδιασμούς των δήμων είναι η συλλογική αυτή διαπραγμάτευση να επεκταθεί και σε άλλα αγροτικά προϊόντα στο κοντινό μέλλον, όπως το λάδι και τα όσπρια με στόχο «να φθάνουν τα προϊόντα από χωράφι στο σπίτι».

Η διανομή των πατατών θα γίνει την Κυριακή από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι, στην περιοχή Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο, στο ΙΚΑ της Ηλιούπολης, στο πάρκο Γουδή στον δήμο Ζωγράφου και πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ήστ- στο σινέ Αιολία, στην Καισαριανή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.