Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ο αιφνίδιος θάνατος «χτυπά» συνήθως πρωί ή νύχτα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ο κιρκαδικός ρυθμός σχετίζεται με την αυξομείωση των παλμών της καρδιάς
.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εξαρτάται από το «βιολογικό ρολόι», ενώ πιθανότερο είναι να συμβεί το πρωί ή τη νύχτα σε σχέση με τις ενδιάμεσες ώρες της ημέρας.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ελβετία, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Nature, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και βρήκαν μια μοριακή σχέση ανάμεσα στον κιρκαδικό ρυθμό ενός οργανισμού και στην αυξομείωση των παλμών της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε η πρωτεΐνη Klf15, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία του «βιολογικού ρολογιού» και, με τη σειρά της, ελέγχει το επίπεδο της πρωτεΐνης KchIP2, η οποία κανονίζει πόσο κάλιο φθάνει στα κύτταρα των μυών της καρδιάς.

Τα επίπεδα της πρωτεΐνης KchIP2 μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του κιρκαδικού κύκλου και μαζί τους μεταβάλλεται και η και η ποσότητα του καλίου που διέρχεται από τα καρδιακά μυοκύτταρα, άρα γίνεται ασταθές και το ηλεκτρικό ρεύμα που ενεργοποιεί την αντλία της καρδιάς.

Έτσι, ενδέχεται να προκληθεί μοιραία καρδιακή αρρυθμία, η οποία συντελεί σε μη κανονική άντληση αίματος. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα μοριακό μηχανισμό του «βιολογικού ρολογιού», ο οποίος συνδέεται με τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.