Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση Κασσάρα για ζητήματα υγείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ο βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, τοποθετήθηκε στα πλαίσια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.). που έγινε την Τετάρτη 1.2.2012.

Καταρχήν, ο βουλευτής επεσήμανε ότι η κατάργηση των ασφαλιστικών ορίων, δεν έχει καμία ουσία για τους νησιώτες διότι δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση από το ένα νησί στο άλλο, όπως στη στεριά. Τα όρια εδώ τα βάζει η θάλασσα.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κασσάρας αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες. Το πρώτο αφορά το θέμα που έθεσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου για την ουροδυναμική μελέτη, η οποία δεν μπορεί να γίνει στο δημόσιο νοσοκομείο της Ρόδου, διότι το μηχάνημα είναι χαλασμένο. Τόνισε την ανάγκη να δοθεί τρίμηνη παράταση προκειμένου να διορθωθεί το μηχάνημα.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία όπως επεσήμανε ο βουλευτής δεν είναι εφικτή στα νοσοκομεία με μονήρεις ειδικότητες, όπως το Νοσοκομείο της Κω, αφού ένας και μόνο γιατρός δεν επαρκεί και ζήτησε να υπάρξει σχετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί και ο επικουρών αγροτικός γιατρός να συνταγογραφεί.

Ειδικότερα τόνισε στην ομιλία του τα εξής:
«Κύριε υπουργέ, κύριοι διοικητές, πράγματι χρειάζεται να ξανακουβεντιάσουμε και χαίρομαι που είπατε ότι μπορούμε. Κύριε Σπυρόπουλε, τονίσατε ότι μπορεί το θέμα της θεσμικής αλλαγής στο ΙΚΑ να συζητηθεί αναλυτικά στην Επιτροπή.

Εγώ θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, να γίνει και μια συνάντηση στο γραφείο σας με όλους τους βουλευτές των νησιών για να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ότι όταν προβλέπετε την κατάργηση των ασφαλιστικών ορίων, για τους νησιώτες δεν έχει καμία ουσία, διότι δεν υπάρχει πρόσβαση από το ένα νησί στο άλλο, αφού μεσολαβεί η θάλασσα.

Είναι κάτι τελείως διαφορετικό όταν μιλάμε από τη μία πλευρά μεταξύ Λεωνιδίου και Τρίπολης και από την άλλη μεταξύ Πάτμου και Λέρου. Η διαφορά είναι τεράστια, γιατί μπορεί να χρειαστούν 3 μέρες για να πάει και να έρθει ένας ασφαλισμένος από το ένα νησί στο άλλο.

Όλα αυτά όμως θα έχουμε την ευχέρεια να τα κουβεντιάσουμε αναλυτικά και ελπίζω να καταφέρουμε να πείσουμε για την ουσιαστική σημασία που έχει το άρθρο του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και ορεινών μειονεκτικών περιοχών.

Θέλω να θέσω δύο ζητήματα. Πρώτον, έχει κοινοποιηθεί σε όλους σας από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, το πρόβλημα υπάρχει αναφορικά με την ουροδυναμική μελέτη - και πολύ σωστά συμφωνούν όλοι με τη διαδικασία - η οποία χρειάζεται για να υπάρξει η παροχή υλικώναυτοκαθετηριασμών.

Όμως, στη Ρόδο, υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα σε ιδιωτική κλινική, καθότι το μηχάνημα του νοσοκομείου είναι χαλασμένο και ο ιδιωτικός φορέας ζητάει 600 € για κάθε εξέταση. Έτσι, ενώ οι νησιώτες συμφωνούν με τη διαδικασία, ζητούν τρίμηνη παράταση για να διορθωθεί το μηχάνημα στη Ρόδο και να μπορούν, χωρίς να πληρώσουν 600 €, να είναι συνεπείς σε αυτό που τους ζητάτε. Νομίζω ότι θα το δείτε με κατανόηση.

Επίσης, έχω να τονίσω ένα θέμα που αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μην τα βλέπουμε με βάση τα μεγάλα νοσοκομεία, τις μεγάλες πόλεις, τις μεγάλες περιοχές. Ας λάβουμε υπόψη μας, μιλάω για συγκεκριμένο παράδειγμα, το Νοσοκομείο της Κω. Το νοσοκομείο έχει ένα νεφρολόγο, ένα γιατρό και μόνο, για τριάντα νεφροπαθείς, επικουρείται δε από έναν αγροτικό γιατρό.

Ο αγροτικός γιατρός, ουσιαστικά εξουδετερώθηκε από τη συνταγογράφηση και έτσι ο ίδιος ο γιατρός δεν επαρκεί μόνος του για τριάντα νεφροπαθείς, που σε κάποιους από αυτούς χρειάζεται και διπλή και τριπλή συνταγογράφηση. Πιστεύω πως θα το δείτε θεσμικά, να μπορεί ο επικουρών αγροτικός γιατρός, σε τέτοια νοσοκομεία με μονήρεις ειδικότητες, να συνταγογραφεί».



Πηγή: http://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.