Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Κατέφυγαν στο ΣτΕ γιατί εξαιρέθηκαν από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπ. Εργασίας.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 11 σωματεία για τις εξαιρέσεις κλάδων εργαζομένων από τον πίνακα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίστηκαν οι ειδικότητες, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2012, θεωρούνται ως «βαριές και ανθυγιεινές».

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση εξαιρέθηκαν από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων που επί σειρά ετών ήταν ενταγμένες.

Στα σωματεία αυτά συμμετέχουν εργαζόμενοι από τους κλάδους των απορρυπαντικών, των χρωμάτων, των ελαστικών, των πλαστικών, της αρτοποιίας, της υαλουργίας και των κινηματογραφικών μηχανημάτων (χειριστές).

Στις προσφυγές τους, τα Σωματεία υπογραμμίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, όπως και στα άρθρα 21 και 22 που προστατεύουν την εργασία και την οικογένεια. Παράλληλα, η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Ν. 3863/2010, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η προβλεπόμενη γνωμάτευση της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία πρότεινε την παραμονή των ειδικοτήτων που εξαιρέθηκαν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Παράλληλα, όμως η εξαίρεση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν είναι αιτιολογημένη προσθέτουν τα Σωματεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.