Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, ένας δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού.

«Μίλα μου! Θηλασμός - μια τρισδιάστατη εμπειρία», αυτό είναι το σύνθημα του φετινού εορτασμού, της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η οποία θα εορταστεί από 1-7 Αυγούστου σε περισσότερες από 170 χώρες ανά τον κόσμο.

Το 1990, στην Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου και η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε το 1992 την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Στις δράσεις του φετινού εορτασμού θα δοθεί έμφαση στις συλλογικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την προστασία, την υποστήριξη και την προώθηση του θηλασμού.

Παγκοσμίως, τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού συνεχίζουν να αυξάνονται και η δράση του φετινού εορτασμού είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε μερικά από τα νεότερα πρόσωπα υπέρ του κινήματος του θηλασμού και σε βετεράνους.

Το τρισδιάστατο της παγκόσμιας εβδομάδας θηλασμού μιλάει στον κάθε άνθρωπο. Αυτόν που προσφέρει φροντίδα (στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον), αυτόν που είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας, αυτόν που είναι δέκτης και δωρητής της γνώσης και της υποστήριξης, αυτόν που ως νέος άνθρωπος σκέφτεται το θηλασμό για πρώτη φορά.

Κάθε ένας διαδραματίζει διάφορους ρόλους και έχει το πιο ισχυρό εργαλείο που απαιτείται - μια φωνή να εξηγήσει στους άλλους γιατί ο θηλασμός είναι σημαντικός, όχι μόνο για την υγεία και την ευημερία, αλλά και για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα των γυναικών και για την κοινωνική πρόοδο.

Θηλασμός - μια βιολογική λειτουργία, ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, ένας δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού.

Αν όλα τα βρέφη θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, και μετά θήλαζαν συμπληρωματικά μέχρι τα δυο τους χρόνια ή και περισσότερο, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 χρόνων, θα μειώνονταν κατά 13-20% σε παγκόσμιο επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.